Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019
‘’Η ζωή αντιγράφει την τέχνη’’. Η φράση του «πρώτου μοντέρνου ανθρώπου» όπως χαρακτηρίστηκε ο μεγάλος συγγραφέας Oscar Wilde, εξακολουθεί διαχρονικά να επιβεβαιώνεται- πόσο μάλλον στο σημερινό μεταιχμιακό κόσμο. Η πολυσχιδής προσωπικότητα, το ανατρεπτικό έργο και η πολυτάραχη ζωή του Ιρλανδού δημιουργού που σημαδεύτηκε από την φυλάκιση και τον πρόωρο θάνατό του, συνεχίζει να εμπνέει παγκοσμίως λογοτέχνες, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές, κοινωνικούς στοχαστές και , πάνω απ’ όλα, το φανατικό του αναγνωστικό κοινό ανά την υφήλιο.
Για πρώτη φορά στην Κύπρο, μία ομάδα καλλιτεχνών εμπνεόμενη από την τεράστια παρακαταθήκη του Oscar Wilde, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, διοργανώνει το “The Cyprus Oscar Wilde Festival”, από 1 έως 16 Μαρτίου 2019, στη Λευκωσία. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις, μουσική, προβολές ταινιών, εργαστήρια, έκθεση εικαστικών δημιουργιών, στρογγυλό τραπέζι για τα ζητήματα ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, λογοτεχνικό panel για το έργο του συγγραφέα κ.ά.
Η διοργάνωση εμπλέκει αφηγητές, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, ακτιβιστές κ.ά. ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημοφιλείς χώρους πολιτισμού όπως το Artos Foundation, το Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, το Καφενείο Πρόζακ, το Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Goethe και την Πρεσβεία της Ιρλανδίας.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.
Συνοπτικό πρόγραμμα φεστιβάλ:
> ’Jamming with Oscar’’: παρουσίαση του φεστιβάλ και αυτοσχεδιασμός ενός μουσικού με τέσσερις καλεσμένους που διαβάζουν αγαπημένα τους κομμάτια του Oscar Wilde. Συμμετέχουν Γιάννης Κουτής, μουσικός, Γιώργος Ονησιφόρου, ηθοποιός, Δημήτρης Φυρίος, εκφωνητής Ελένη Αναστασίου, εκπαιδευτικός, Αναστασία Τάκη, αρχιτέκτονας/καλλιγράφος. Καφενείο Πρόζακ, Μέδοντος 3Α, 2 Μαρτίου, 20.00.
> ’Made for Oscar’’: εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τη ζωή και το έργο του Oscar Wilde και εκθέτουν τις δημιουργίες τους που θα διατίθενται προς πώληση, Καφενείο Πρόζακ,1-2 & 5-6 Μαρτίου, 17.00-21.00.
> ‘’Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη’’: στρογγυλό τραπέζι για το έργο του Oscar Wilde. Συμμετέχουν: Νάσια Διονυσίου, συγγραφέας, Paul Stewart, καθηγητής λογοτεχνίας, Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια/θεατροπαιδαγωγός, Γιώργος Ιωσήφ, ηθοποιός, Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Βυζαντίου 24, Στρόβολος, 7 Μαρτίου, 19.30.
> “The 34th: the story of Marriage Equality in Ireland’’: προβολή του ομώνυμου ντοκυμαντέρ και συζήτηση με την επικεφαλής της καμπάνιας για τη συνταγματική κατοχύρωση των γάμων μεταξύ ομοφύλων στην Ιρλανδία Gráinne Healy και την προέδρο της Accept LGBTI Cyprus, Μόνικα Παναγή. Ινστιτούτο Goethe, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 12 Μαρτίου, 18.00.
> ‘’Ευτυχισμένος Όσκαρ’’: προβολή της ταινίας του Rupert Everett, Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μακεδονιτίσσης 46, 13 Μαρτίου,21.00. (στα πλαίσια του μήνα γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου)
> ’Το αστροπαίδι’’: μουσικοαφηγηματική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde με την αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και τον μουσικό Βαγγέλη Γέττο, Artos Foundation, λεωφ. Αγίων Ομολογητών 64, 15 &16 Μαρτίου, 20.00
> ’Ο πιστός φίλος’’: βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με την αφηγήτρια-θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde, Πρεσβεία της Ιρλανδίας, Αίαντος 7, 16 Μ
Σχετικά

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Pop up theatre project από την Ομάδα Γιασεμίν
Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με καινούργια έμπνευση και ενέργεια!
Νέα παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Του σπουδαίου συγγραφικού διδύμου Ρέππας - Παπαθανασίου

Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Δραγούμη, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Κούκουρας στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο
“2:22 – A Ghost Story”: Το «θεατρικό φαινόμενο» έρχεται στην Κύπρο

Τελευταία παράσταση για το θεατρικό έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Επιστρέφει για να συγκινήσει ξανά με τη δύναμη της μνήμης, της φιλίας και της αδελφικής αγάπης

Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι σε θεατρική διασκευή Κεν Λούντβιχ στον ΘΟΚ
Σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης!»: Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει σε όλη την Κύπρο
Μια ολοκαίνουργια παιδική θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώματα και φαντασία για όλη την οικογένεια


Άλλες δύο ημερομηνίες για τη νέα solo παράσταση του Ζαχαρία Ζαννέττου
Sold out η μία παράσταση στην Λευκωσία και λίγα διαθέσιμα για την Λάρνακα

Ο μικρός Έγιολφ του του Χένρικ Ίψεν επιστρέφει στον ΘΟΚ για 8 ακόμα παραστάσεις
Ξεκίνησε η προπώληση - Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό