Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019
‘’Η ζωή αντιγράφει την τέχνη’’. Η φράση του «πρώτου μοντέρνου ανθρώπου» όπως χαρακτηρίστηκε ο μεγάλος συγγραφέας Oscar Wilde, εξακολουθεί διαχρονικά να επιβεβαιώνεται- πόσο μάλλον στο σημερινό μεταιχμιακό κόσμο. Η πολυσχιδής προσωπικότητα, το ανατρεπτικό έργο και η πολυτάραχη ζωή του Ιρλανδού δημιουργού που σημαδεύτηκε από την φυλάκιση και τον πρόωρο θάνατό του, συνεχίζει να εμπνέει παγκοσμίως λογοτέχνες, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές, κοινωνικούς στοχαστές και , πάνω απ’ όλα, το φανατικό του αναγνωστικό κοινό ανά την υφήλιο.
Για πρώτη φορά στην Κύπρο, μία ομάδα καλλιτεχνών εμπνεόμενη από την τεράστια παρακαταθήκη του Oscar Wilde, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, διοργανώνει το “The Cyprus Oscar Wilde Festival”, από 1 έως 16 Μαρτίου 2019, στη Λευκωσία. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις, μουσική, προβολές ταινιών, εργαστήρια, έκθεση εικαστικών δημιουργιών, στρογγυλό τραπέζι για τα ζητήματα ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, λογοτεχνικό panel για το έργο του συγγραφέα κ.ά.
Η διοργάνωση εμπλέκει αφηγητές, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, ακτιβιστές κ.ά. ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημοφιλείς χώρους πολιτισμού όπως το Artos Foundation, το Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, το Καφενείο Πρόζακ, το Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Goethe και την Πρεσβεία της Ιρλανδίας.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.
Συνοπτικό πρόγραμμα φεστιβάλ:
> ’Jamming with Oscar’’: παρουσίαση του φεστιβάλ και αυτοσχεδιασμός ενός μουσικού με τέσσερις καλεσμένους που διαβάζουν αγαπημένα τους κομμάτια του Oscar Wilde. Συμμετέχουν Γιάννης Κουτής, μουσικός, Γιώργος Ονησιφόρου, ηθοποιός, Δημήτρης Φυρίος, εκφωνητής Ελένη Αναστασίου, εκπαιδευτικός, Αναστασία Τάκη, αρχιτέκτονας/καλλιγράφος. Καφενείο Πρόζακ, Μέδοντος 3Α, 2 Μαρτίου, 20.00.
> ’Made for Oscar’’: εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τη ζωή και το έργο του Oscar Wilde και εκθέτουν τις δημιουργίες τους που θα διατίθενται προς πώληση, Καφενείο Πρόζακ,1-2 & 5-6 Μαρτίου, 17.00-21.00.
> ‘’Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη’’: στρογγυλό τραπέζι για το έργο του Oscar Wilde. Συμμετέχουν: Νάσια Διονυσίου, συγγραφέας, Paul Stewart, καθηγητής λογοτεχνίας, Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια/θεατροπαιδαγωγός, Γιώργος Ιωσήφ, ηθοποιός, Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Βυζαντίου 24, Στρόβολος, 7 Μαρτίου, 19.30.
> “The 34th: the story of Marriage Equality in Ireland’’: προβολή του ομώνυμου ντοκυμαντέρ και συζήτηση με την επικεφαλής της καμπάνιας για τη συνταγματική κατοχύρωση των γάμων μεταξύ ομοφύλων στην Ιρλανδία Gráinne Healy και την προέδρο της Accept LGBTI Cyprus, Μόνικα Παναγή. Ινστιτούτο Goethe, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 12 Μαρτίου, 18.00.
> ‘’Ευτυχισμένος Όσκαρ’’: προβολή της ταινίας του Rupert Everett, Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μακεδονιτίσσης 46, 13 Μαρτίου,21.00. (στα πλαίσια του μήνα γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου)
> ’Το αστροπαίδι’’: μουσικοαφηγηματική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde με την αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και τον μουσικό Βαγγέλη Γέττο, Artos Foundation, λεωφ. Αγίων Ομολογητών 64, 15 &16 Μαρτίου, 20.00
> ’Ο πιστός φίλος’’: βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με την αφηγήτρια-θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde, Πρεσβεία της Ιρλανδίας, Αίαντος 7, 16 Μ

Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη