Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018
Τις ελεύθερες περιοχές και όχι τα κατεχόμενα επιλέγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξένοι περιηγητές που επισκέπτονται την Κύπρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησής τους από το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας αναχωρήσεων περιηγητών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΟΤ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2018, ένα μεγάλο ποσοστό περιηγητών (89%) δηλώνουν ότι θα προτείνουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό και σε άλλους, ενώ θετικά απαντά ποσοστό 92% των ερωτηθέντων στο ενδεχόμενο να επισκεφθούν ξανά τη χώρα μας για διακοπές τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Στόχος της έρευνας ήταν να εξακριβωθούν μερικά βασικά χαρακτηριστικά των περιηγητών που επισκέφτηκαν την Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2018, καθώς επίσης και να συγκριθούν με αντίστοιχα μεγέθη της καλοκαιρινής περιόδου 2017.

Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν έχουν ως ακολούθως:
1. Από τους περιηγητές της υπό αναφορά περιόδου, 95,8% διέμεινε αποκλειστικά στις ελεύθερες περιοχές, 2,2% διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα, ενώ μερίδιο 2% διέμεινε τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Τα ποσοστά δεν παρουσιάζουν σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα στοιχεία της καλοκαιρινής περιόδου 2017 στην οποία υπολογίστηκε το ποσοστό που είχε διαμείνει αποκλειστικά στις ελεύθερες περιοχές στο 94,5%, το μερίδιο που διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα 3,5% και το μερίδιο που διέμεινε και στις δύο περιοχές 1,9%. Το μερίδιο που διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα ήταν μεγαλύτερο στην περίπτωση των περιηγητών από τη Γερμανία (6,7%) σε αντίθεση με τα στοιχεία του 2017 όταν η έρευνα είχε καταδείξει τους περιηγητές από το Ισραήλ (10,0%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,8%) να επιλέγουν αποκλειστική διαμονή στα κατεχόμενα.
2. Όσον αφορά στον τύπο καταλύματος διαμονής, τρεις στους τέσσερις περιηγητές διαμένουν σε αδειούχα ξενοδοχεία και άλλα οργανωμένα διαμερίσματα (συγκριτικά με επτά στους δέκα το 2017). Το μερίδιο των περιηγητών της περιόδου αυτής που διέμεινε σε ενοικιαζόμενες επαύλεις ή διαμερίσματα ανήλθε σε 9,9% (14,6% το 2017) ενώ, όπως και το 2017, ένα μερίδιο 3,7% να δηλώνει διαμονή σε Airbnb καταλύματα.
3. Από τους περιηγητές που διέμειναν σε ξενοδοχεία και άλλα οργανωμένα διαμερίσματα, μερίδιο 25% επέλεξε διαμονή All Inclusive, ποσοστό το οποίο ήταν το ίδιο και το καλοκαίρι του 2017. Το ποσοστό αυτό ήταν ψηλότερο στους περιηγητές από τις Σκανδιναβικές Χώρες (41%) και χαμηλότερο στους περιηγητές από την Ελλάδα (2%).
4. Οι λόγοι που οδήγησαν τους περιηγητές να διαλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους την περίοδο αυτή εστιάζονται κυρίως στον ήλιο και τη θάλασσα, την ηρεμία και ελκυστικότητα του περιβάλλοντος, τη φιλοξενία των κατοίκων, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό, ενώ σημαντικό είναι και το μερίδιο που δήλωσε ότι επέλεξε την Κύπρο επειδή την έχει επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν (28%) ή λόγω σύστασης από φίλους/οικογένεια (24%).
5. Από τους ερωτηθέντες, μερίδιο 85% δήλωσε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη επιλογή για τις διακοπές τους (συγκριτικά με 84% το 2017) με το υπόλοιπο 15% να δηλώνει ότι άλλη χώρα ήταν η πρώτη τους επιλογή και συγκεκριμένα η Ελλάδα (28%), η Ισπανία (14%), η Τουρκία (10%) η Ιταλία (9%) και άλλοι προορισμοί με μικρότερα ποσοστά.
6. Οι περιηγητές της υπό αναφορά περιόδου εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους με μερίδιο 62% να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο (βαθμός αξιολόγησης 5 από τα 5) από τη συνολική εμπειρία και μερίδιο 35% να αξιολογεί την ικανοποίηση με βαθμό 4 από τα 5. Το μερίδιο που αξιολόγησε τη συνολική εμπειρία με βαθμό 1 ή 2 από τα 5, ήταν μόλις 0,2%. Συγκριτικά καλύτερη ήταν η αξιολόγηση της φιλοξενίας που απόλαυσαν οι περιηγητές, ενώ χειρότερη ήταν η αξιολόγηση του δομημένου περιβάλλοντος και των ευκαιριών διασκέδασης. Τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα συμπεράσματα της έρευνας το 2017.
7. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο οι περιηγητές να προτείνουν την Κύπρο σε άλλους ως τουριστικό προορισμό, ένα μεγάλο ποσοστό 89% αξιολόγησαν με βαθμό 8, 9 ή 10 (σε κλίμακα 1 με 10) την πιθανότητα να το πράξουν χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εθνικοτήτων των περιηγητών με εξαίρεση την περίπτωση των Βρετανών περιηγητών όπου το μερίδιο αυτό αυξάνεται στο 94%.
8. Τέλος, στο ενδεχόμενο να επισκεφτούν ξανά την Κύπρο για διακοπές τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ποσοστό 92% απάντησε «Πιθανώς Ναι» / «Σίγουρα Ναι» με το μερίδιο να είναι ακόμη ψηλότερο στους περιηγητές από τη Ρωσία (96%) ενώ αντίθετα, μόνο 83% των περιηγητών από τις Σκανδιναβικές Χώρες απάντησε με τον τρόπο αυτό.
Σχετικά
Οι 6 πιο εντυπωσιακές χώρες της Ευρώπης, για ταξίδια την άνοιξη
Από την ανθοκομική πανδαισία της Ολλανδίας και τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια της Ισπανίας, μέχρι τη γαλήνη της τοσκανικής υπαίθρου και τη γαλλική φινέτσα, η Γηραιά Ήπειρος μεταμορφώνεται την άνοιξη σε έναν απέραντο κήπο.
Αυτή η λειτουργία του Instagram που σταματά από τον Μάιο
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία
Κυπριακό Πάσχα στο μαγευτικό 5άστερο θέρετρο με θέα τη θάλασσα
Γιορτάστε το Πάσχα με βραβευμένο στυλ στο Columbia Beach Resort
Το "ύστατο χαίρε" στον Ανδρέα Μαυρομμάτη
Η επίσημη ανακοίνωση του Κοινοτικου Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς
Travel + Leisure: Η Κύπρος ανάμεσα στα 50 καλύτερα μέρη για να επισκεφθείς το 2026
Στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για adventurous travelers
Σε χειμωνιάτικο «μοτίβο» ο καιρός: Χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει την Κύπρο
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
H Wizz Air ανακοίνωσε έκπτωση έως 20% σε όλους τους προορισμούς της (μόνο για 2 ημέρες)
Η Wizz Air υποδέχεται την άνοιξη με μιά μεγάλη προσφορά σε όλο το δίκτυο της
Η Lidl Κύπρου υποδέχεται την άνοιξη με έναν νέο μεγάλο διαγωνισμό
Από τις 16 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, οι χρήστες της εφαρμογής Lidl Plus έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μοναδικά δώρα.
Αυτός είναι ο Banksy σύμφωνα με το Reuters
Ο Banksy άλλαξε το πραγματικό του όνομα - Τι έδειξε νέα έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου
Η λειτουργία που η Google κατήργησε «αθόρυβα»
Η Τεχνητή Νοημοσύνη παραμένει «αγκάθι» σε θέματα που αφορούν την ενημέρωση μέσω του διαδικτύου