Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018
Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ εγκαινίασε την καινούρια θεατρική σεζόν με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ‘Ο ήχος του όπλου’, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής δραματουργίας σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη.
Ένα έργο, το οποίο γράφτηκε με υλικό βασισμένο στην ελληνική πραγματικότητα πριν από περίπου 30 χρόνια και έρχεται να ‘συνομιλήσει’ με το κυπριακό κοινό σήμερα. Το εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αφού ο Άδωνις Φλωρίδης κρατά σταθερή αυτήν τη λεπτή γραμμή συνομιλίας ανάμεσα στο 1985, οπότε και εκτυλίσσεται η ιστορία, με το σήμερα. Ρεαλιστική σκηνική αφήγηση, ξεκάθαρη ανάλυση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων που επηρεάζεται έμμεσα από το πολιτικό κλίμα απογοήτευσης της εποχής. Μέσα σ’ ένα σπίτι μια μάνα συναντιέται με τον 19χρονο γιο της, που έχει έναν ολόκληρο χρόνο να τον δει, ενώ έξω από αυτό επικρατεί μια πανηγυρική προεκλογική ατμόσφαιρα.

Ένας ήχος όπλου, που δεν ακούγεται ποτέ κι όμως θα ανατρέψει όλα τα γεγονότα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ένα όπλο που λειτουργεί ως ‘τρομοκράτης’, αλλά και ‘κινητήριος δύναμη’, που θα φέρει τους ήρωες στα όρια νευρικής κρίσης. Η ωριμότητα της ηλικίας του Γιώργου Αναγιωτού στάθηκε εμπόδιο στην ενσάρκωση του ρόλου ενός 19χρονου. Από την άλλη, η Ράνια Σχίζα αποδίδει μαεστρικά τον ρόλο της μητέρας που καταφεύγει στο ποτό, ζει σε ένα παγωμένο γάμο, με μία κόρη με βαριά κατάθλιψη και την ίδια να αναζητά καταφύγιο και ελπίδα διαφυγής στον γιο της.
Σπουδαίος στην παράσταση είναι ο Ανδρέας Κουτσόφτας στον ρόλο του Γιαννούκου που κατορθώνει να αναπτύξει όλα εκείνα τα υποκριτικά μέσα, ώστε να αποδώσει έναν ήρωα που προσπαθεί να ξεφύγει από το πλαίσιο της ανήλικης φάσης της ζωής του και να μεταπηδήσει στην ανεξαρτησία του. Δύναμή του ένα όπλο, το οποίο θα αποβεί μοιραίο στο τέλος της παράστασης, χωρίς να εκπυρσοκροτήσει ποτέ.
Μία παράσταση γροθιά στο στομάχι, που στέκεται μπροστά στο θεατή ως ένας καθρέφτης του εαυτού του και λειτουργεί ως αντικατοπτισμός της σημερινής πραγματικότητας, με πολύ καλές ερμηνείες που μεταφέρει στο σήμερα το κλίμα του 1985 στην Ελλάδα και γενικότερα εκείνον τον θάνατο του ονείρου της σύγχρονης εποχής.
Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη