Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 68 ετών ο σκηνοθέτης Στέφανος Κοτσίκος, ο οποίος έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Κύπρο, στον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ και το Θέατρο Ένα.
Η πιο πρόσφατη παράστασή που σκηνοθέτησε στην Κύπρο ήταν η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ το 2013 στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.
Στον οργανισμό σκηνοθέτησε επίσης τις παραστάσεις «Περί έρωτος και άλλων τινών» του Μ. Μπρεχτ (1998), «Ο Έβρος απέναντι» (2000), «Οι Σιδεράδες» του Μ. Νίκολιτς (2004), «Μήδεια» της Κ. Βολφ (2005), «Καλοκαίρι και καταχνιά» (2007), Φήμες του Νιλ Σάιμον (2010)
Ο Κοτσίκος γεννήθηκε το 1950. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης και του Πιέρ Βιντάλ- Νακέ, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού.
Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και τον Θίασο του Δημήτρη Χόρν έως το 1980, οπότε και μετοίκισε στο Παρίσι όπου ζούσε μόνιμα.
Έχει σκηνοθετήσει έργα των Ευριπίδη, Πλαύτου, Λυκόφρονα, Ζώρζ Φεντό, Λουίτζι Πιραντέλλο, Ευγένιου Ιονέσκο, Μπέρτολτ Μπρέχτ, Ζαν Κοκτώ, Τενεσσή Ουϊλλιαμς, Μπριζίτ Ζακ, Κριστιάν Συμεών, Εβελύν Φαλλώ / Ζαν- Ζακ Ζιλμπερμάν, Μίκλος Λάζλο, Ερνστ Λιούμπιτς, Χάρτ και Χάουπτμαν, Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Μίλος Νίκολιτς, Κρίστα Βόλφ, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Δημήτρη Κεχαϊδη, Ελένης Χαβιαρά, Μιχάλη Πιτένη, Ανδρέα Αραούζου, Γιώργου Παφίλη, Δημήτρη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου για το Théâtre des Sources, το Théâtre du Bestaιre, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το Φεστιβάλ Δωδώνης, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Κοζάνης, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, τον Τεχνοχώρο / Ομάδα Θέαμα, το Νέο Θέατρο, τον Οργανισμό Σχεδιάγραμμα, το Βαφοπούλειο Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα θέατρα Διάνα, Γκλόρια και Ακάδημος στην Αθήνα.
Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Α΄ Φεστιβάλ Νέων Θιάσων της πόλης Λε Πεκ της Γαλλίας και με το Μετάλλιο του Δήμου Ιωαννίνων.
Η κηδεία του τελείται την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 1μ.μ. στη Σαλαμίνα.
Σχετικά

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή