Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2018
Με 436 βαθμούς συνολικά η Ελένη Φουρέιρα με το «Fuego» έφτασε στην 2η και καλύτερη θέση για την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision. Η νικήτρια Netta Barzilai με τον τραγούδι της «Toy», ήταν η νικήτρια του 63ου διαγωνισμού και θα πάρει την Eurovision του χρόνου στο Ισραήλ, για πρώτη φορά μετά το 1998 όταν τότε είχε νικήσει η Dana International. Αυτή ήταν η 4η νίκη του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Η νίκη της 25χρονης Netta ήρθε με τις ψήφους του κοινού που άλλαξε την σειρά της βαθμολογίας των επιτροπών όλων των συμμετεχόντων χωρών. Στον 63ο διαγωνισμό της Eurovision συμμετείχαν 43 συνολικά χώρες, 26 ήταν στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Λισαβόνα.
Στο τέλος της βαθμολογίας των επιτροπών των 43 χωρών η Κύπρος ήταν στην 5η θέση με 183 βαθμούς. Οι κριτικές επιτροπές των 43 χωρών ανέδειξαν πρώτη την Αυστρία με 271 βαθμούς, δεύτερη την Σουηδία με 253, τρίτο το Ισραήλ με 212 και τέταρτη την Γερμανία με 204 βαθμούς.
Η Κύπρος πήρε έξι 12αρια από την Λευκορωσία, την Μάλτα, την Ισπανία, την Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Δέκα βαθμούς στην Κύπρο έδωσαν οι κριτικές επιτροπές της F.Y.R.O.M, της Αλβανίας, 8 βαθμούς έδωσαν η Εσθονία και η Σλοβενία, 7 βαθμούς η Αρμενία, η Ρωσία και η Ελβετία, 6 βαθμούς η Μολδαβία και η Φιλανδία, 5 βαθμούς η Δανία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, 4 βαθμούς το Αζερμπαϊτζάν και το Βέλγιο, 3 βαθμούς η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Γερμανία, 2 βαθμούς η Ισλανδία και από 1 βαθμό το Μαυροβούνιο και η Λιθουανία.

Η ψήφος του κοινού όμως, το televoting, άλλαξε την σειρά και την πρώτη πεντάδα. Με 317 βαθμούς στην Ισραηλινή Netta, το κοινό έδωσε την νίκη στο «Toy», ένα τραγούδι για την διαφορετικότητα και την γυναίκα. Με 253 βαθμούς στην Ελένη Φουρέιρα και το «Fuego» η Κύπρος τερμάτισε τελικά δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση με μόλις 71 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό ήταν η Αυστρία, που ήταν πρώτη στην βαθμολογία των επιτροπών, με τον Cesar Sampson και το «Nobody but you». Στην τέταρτη θέση κατέληξε μια χώρα που δεν ήταν στα φαβορί, η Γερμανία με το «You let me walk alone» και τον Michael Schulte που πήρε 136 βαθμούς από το κοινό με το τραγούδι να μιλά για τον θάνατο του πατέρα του.
Την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ermai Meta και Fabrizio Moro από την Ιταλία με το αντιπολεμικό τραγούδι τους «Non mi avete fatto niente» που πήρε 249 βαθμούς από το κοινό.
Η Κύπρος μετρά 35 συμμετοχές στον διαγωνισμό της Eurovision από το 1981 (δεν συμμετείχε το 1989, 2001 και το 2014) και η καλύτερη θέση που είχε πάρει μέχρι τώρα ήταν η 5η. Κατετάγη 5η τρεις φορές, την τελευταία το 2004 με την Liza Andreas και το «Stronger every minute».
Σχετικά
Γιάννης Διονυσίου και Γιάννης Παπαγεωργίου μαζί επί σκηνής
Γιορτάζουν την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο «Λακούβα» με μία εμφάνιση στη Λευκωσία
Χριστουγεννιάτικη μαγεία με Κωστή Μαραβέγια στη Λευκωσία
Ζούμε τον πιο γιορτινό ρυθμό των Χριστουγέννων με live μουσική, χορό και μαγεία για μικρούς και μεγάλους
Dani Gambino: Βάζει φωτιά στις γιορτές! Η πιο εκρηκτική συναυλία στην Κύπρο την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου!
Οι Γιαγκίνηδες θα στήσουν μία μεγάλη (λαϊκορεμπέτικη) γιορτή στην Αγία Βαρβάρα
Το πιο φρέσκο ρεμπετολαϊκό σχήμα, έρχεται Κύπρο
Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης - Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία του διαγωνισμού
Λούκας Γιώρκας, στο Maestro Live Stage!
Ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι, που δεν πρέπει να χάσεις!
Τα πρώτα στοιχήματα για τον νικητή της Eurovision 2026
Φαβορί το Ισραήλ, σε ποια θέση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος;
Νίκος Κουρκούλης και Χριστίνα Σάλτη σε μια μεγάλη live βραδιά
Μια εκρηκτική μουσική βραδιά που θα γράψει τον Δεκέμβρη με ένταση και παλμό
H Bάκια Σταύρου ερμηνεύει τραγούδια στο πνεύμα των γιορτών
Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας θα δοθούν στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα».
Πρωτοχρονιά στο DownTown Live με Γιάννη Μαργάρη, Κατερίνα Λαζαρίδου και Alejjos
Μια μουσική βραδιά με τρεις καλλιτέχνες και ένα stage γεμάτο ενέργεια για το πρώτο βράδυ της χρονιάς
Ο Pandelis Diamantides στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Πρόκειται για μια οπτικοακουστική παράσταση σε δύο θεματικές ενότητες, που προσφέρει μια ολιστική, μυσταγωγική εμπειρία