Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2018
Όπως αναφέρουν οι οργανωτές, η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ένα λογοτεχνικό μέσο εγκάρσιας ανάλυσης του κοινωνικού σώματος και των δομών του, το οποίο είναι δυνατόν –ανάλογα με το ταλέντο και την οξυδέρκεια του συγγραφέα– να αποτελέσει το κατεξοχήν «μυθιστορηματικό είδος της βίαιης κοινωνικής παρέμβασης», όπως τόνιζε ο Γάλλος συγγραφέας Ζ. Π. Μανσέτ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Polar, τον Ιούνιο του 1980. Η «κοινωνική» ή «πολιτική» διάσταση του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν θα πρέπει, όμως, να ταυτίζεται με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος, καθώς αποτελεί μια σημαντική, αλλά όχι τη μοναδική του εκδοχή.
Στην εκδήλωση «Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος» ο Ανδρέας Αποστολίδης θα επιδιώξει να φωτίσει τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια συγγραφική πρακτική η οποία είναι δυνατόν επίσης να ταυτίζεται με το ρομαντισμό, τον υπαρξισμό, το ψυχολογικό ή το ιστορικό μυθιστόρημα.
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό, τη Λοβοτομή, καθώς και τη συλλογή Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομικές ιστορίες είναι το Βουντού (Άγρα, 2017). Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Chester Himes, P. Highsmith, Jerome Charyn, R. Chandler, D. Hammett, V. Nabokov κ.ά. και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους. Το 2009 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος – Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του.
Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατόν επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Από τις τελευταίες του δουλειές είναι η σειρά Δύο φορές ξένος για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα. Το ντοκιμαντέρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.
Στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30.
Συντονιστής: Τώνης Κουντούρης, Πληροφορίες: τηλ. 99 667599
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων/κόμικς αστυνομικής λογοτεχνίας
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα στο Public στη Λευκωσία
-
Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί
21 Φεβρουαρίου 2018
-
Public (Λευκωσία)
22 Φεβρουαρίου 2018
Σχετικά

15+2 υπέροχα πράγματα να κάνεις στην Κύπρο τις επόμενες μέρες
Όλα όσα υπέροχα θα συμβούν στο νησί μας αυτήν την εβδομάδα

Μία υπέροχη βραδιά παρέα με τα αστέρια, στο Αστροπάρκο Τροόδους
Διαλέξεις, ουρανογραφία και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια.... για να ανακαλύψεις την ομορφιά και τα μυστικά του σύμπαντος!

Erroneous Encounters: Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το έργο του Παναγιώτη Τοφή
Το έργο πραγματεύεται τον κατακερματισμό του εαυτού, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα μετατραυματικών εμπειριών

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το τριήμερο στην Κύπρο
Γιορτές, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσική, θέατρο, τέχνη και χορός.... όλα σε ένα τριήμερο

MAKERS FAIR 2025: Η γιορτή της δημιουργίας επιστρέφει στη Λάρνακα
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, ο χώρος του Youth Makerspace δίπλα στο πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα, θα γεμίσει με χρώμα, ιδέες και έμπνευση!

Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στον Άγιο Τύχωνα με πλούσιο πρόγραμμα
Ο Δήμος Αμαθούντας μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
Μια σειρά δράσεων/εργαστηρίων, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου του

Το πιο νεανικό beach party επιστρέφει για 2η χρονιά!
Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πάνω στην χρυσή άμμο
Όλα όσα θα γίνουν το τριήμερο του Κατακλυσμού στον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σας προσκαλεί να διασκεδάσετε στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2025


14 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή την βδομάδα στην Κύπρο
Ο Ιούνης φέρνει αγαπημένους καλλιτέχνες, φεστιβάλ, θέατρο και γέλιο

Η αγαπημένη τετράδα του κυπριακού stand-up comedy επιστρέφει
Με μία από τις τέσσερις παραστάσεις να είναι ήδη sold out