Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2018
Όπως αναφέρουν οι οργανωτές, η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ένα λογοτεχνικό μέσο εγκάρσιας ανάλυσης του κοινωνικού σώματος και των δομών του, το οποίο είναι δυνατόν –ανάλογα με το ταλέντο και την οξυδέρκεια του συγγραφέα– να αποτελέσει το κατεξοχήν «μυθιστορηματικό είδος της βίαιης κοινωνικής παρέμβασης», όπως τόνιζε ο Γάλλος συγγραφέας Ζ. Π. Μανσέτ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Polar, τον Ιούνιο του 1980. Η «κοινωνική» ή «πολιτική» διάσταση του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν θα πρέπει, όμως, να ταυτίζεται με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος, καθώς αποτελεί μια σημαντική, αλλά όχι τη μοναδική του εκδοχή.
Στην εκδήλωση «Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος» ο Ανδρέας Αποστολίδης θα επιδιώξει να φωτίσει τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια συγγραφική πρακτική η οποία είναι δυνατόν επίσης να ταυτίζεται με το ρομαντισμό, τον υπαρξισμό, το ψυχολογικό ή το ιστορικό μυθιστόρημα.
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό, τη Λοβοτομή, καθώς και τη συλλογή Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομικές ιστορίες είναι το Βουντού (Άγρα, 2017). Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Chester Himes, P. Highsmith, Jerome Charyn, R. Chandler, D. Hammett, V. Nabokov κ.ά. και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους. Το 2009 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος – Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του.
Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατόν επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Από τις τελευταίες του δουλειές είναι η σειρά Δύο φορές ξένος για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα. Το ντοκιμαντέρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.
Στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30.
Συντονιστής: Τώνης Κουντούρης, Πληροφορίες: τηλ. 99 667599
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων/κόμικς αστυνομικής λογοτεχνίας
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα στο Public στη Λευκωσία
-
Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί
21 Φεβρουαρίου 2018
-
Public (Λευκωσία)
22 Φεβρουαρίου 2018
Σχετικά
Ένα διήμερο γεμάτο ξεναγήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια μελέτης της φύσης της Κύπρου
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δασών το Τμήμα Δασών διοργανώνει ξεναγήσεις στα μονοπάτια μελέτης της φύσης και στον Δασικό Σταθμό Πλατανιών
Το CYBERNESS Easter Market επιστρέφει τον Απρίλιο στη Λεμεσό
Στις 4 και 5 Απριλίου, ο χώρος του Kolla μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο, εμπνευσμένο από την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"
Εκδήλωση με θεμα την παγκόσμια ημέρα νερού
Ένα ξεχωριστό Fun Day για όλη την οικογένεια
Η Κύπρος στο Επίκεντρο της Παγκόσμιας Καινοτομίας για τη Μακροζωία: Έρχεται το Cyprus EMEA Healthspan Summit 2026
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες, πρωτοπόροι της βιοτεχνολογίας, επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής
Weekend Agenda: 30 υπέροχες προτάσεις για έξοδο αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, συναυλίες, stand-up, εκθέσεις, οικογενειακές βόλτες και ξεχωριστές εμπειρίες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα για ένα γεμάτο και απολαυστικό weekend
Στις 4 του Απρίλη (μιτσιοί τζιαι μηάλοι) θα βρεθούμε στην αυλή του Άη Γιώρκη
Σε μία γιορτή που δίνει πνοή στες ρίζες και είναι αφιερωμένη στην παράδοση
Όλα όσα θα γίνουν τον Μάιο στο Fantasia Festival
Ετοιμαστείτε να φτιάξουμε προστατευτικές κούκλες να παρακολουθήσουμε μεσαιωνικές μάχες και magic show
Κυνηγάμε πασχαλινά αυγά μαζί με τα παιδιά στον πιο όμορφο βοτανικό κήπο του νησιού
Γεμίζουμε τα καλαθάκια μας αυγά και παίζουμε παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια
Το Υφαντουργείο ξαναχτυπά με ένα πασχαλινό παζάρι
Η άνοιξη φέρνει markets, φαγητό και πολύ παιχνίδι
Έρχεται η 17η έκθεση Στατικού Μοντελισμού στην Κυπρο
Μοναδικά εκθέματα και έμπνευση για όλους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει με δωρεάν δράσεις για το κοινό
Τριήμερο εκδηλώσεων στη Λεμεσό με ελεύθερη είσοδο, βραδινή ξενάγηση και δημιουργικό εργαστήρι παντομίμας