Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2018
Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κου Νίκου Κουγιάλη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα Richard & Berengaria Ballrooms του Ομίλου Λανίτη, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

Εκατοντάδες προσκεκλημένοι από όλες τις περιοχές της Κύπρου, κατέκλυσαν την αίθουσα, συμβάλλοντας εμπράκτως στην επιτυχία της εκδήλωσης και την σημαντική στήριξη του Συνδέσμου. Το δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κος Νίκος Κουγιάλης, Υπουργοί, Δημάρχοι, εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και μέλη του ΣΑΚ.

Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο εξαιρετικά υψηλής γαστρονομίας. Η παρουσίαση των τριών πιάτων που έφτιαξαν οι σεφς και των οποίων επιμελήθηκε ο Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων κος Νικόλας Κωνσταντίνου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καταφέρνωντας να αφήσουν τους προσκεκλημένους γευστικά καθηλωμένους. Παράλληλαν πήραν όλοι μια μικρή γεύση για το τι περίπου ετοιμάζουν οι Εθνικές Ομάδες για τον Μεσογειακό Διαγωνισμό GrandPrix που θα διεξαχθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς και για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο 23 με 28 Νοεμβρίου 2018.

Το μενού περιελάβανε πιάτα πραγματικά απολαυστικά και γεύσεις που αξίζουν βράβευσης. Το ξεκίνημα έγινε με το πρώτο πιάτο, το οποίο περιελάβανε καπνιστό σολομό, μαριναρισμένα χτένια, μπρόκολο και κουνουπίδι κους κους, κρέμα αβοκάντο, μαγιονέζα και ραπανόριζα. Το κυρίως πιάτο ήταν μια τριλογία βοδινού που περιελάβανε φιλέτο στο τηγάνι, τραγανός κεφτές από συκώτι χήνας, αρωματισμένη πατάτα με μαύρη τρούφα, λαχανικά εποχής με σάλτσα από αρωματισμένο κόκκινο κρασί. Τέλος, το επιδόρπιο έκλεψε την παράσταση. Ένα ντελικάτο αφράτο μους σοκολάτας με κρεμέ από τσάι περγαμόντο, καφίρ λάιμ σορμπέ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή με σάλτσα από σμέουρα. Όλα τα πιάτα ήταν συνοδευμένα από εξαιρετικούς εγχώριου οίνους από τα οινοποιεία Τσιάκκα, Βλασίδη και Αργυρίδη.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου κος Γιώργος Δαμιανού άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους και όλες για την παρουσία τους. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των Εθνικών Ομάδων, καθώς και τις οικογένειες τους που με την αφοσίωση, την αγάπη και το πάθος τους καταφέραν να γίνουν τα εκλεκτά αυτά μέλη των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου. Παράλληλα σημείωσε ότι «ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου συνεισφέρει τα μέγιστα στην Κυπριακή Οικονομία και πρέπει να αναδειχτεί αυτός ο ρόλος του και πάραυτα να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί από το Κράτος». Ο κος Δαμιανού συνέχισε αναφέροντας ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα φιλοξενηθούν ομάδες νέων από την Φιλανδία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα». Θα έχουμε πολιτιστικές επαφές με άλλες κουλτούρες, θα προβάλουμε την αδιατάραχτη Κυπριακή μας Παράδοση, θα απορροφηθούν από εμάς και θα απορροφήσουμε και εμείς στοιχεία από το σήμερα αλλά και στοιχεία από ένα πλούσιο παρελθόν των χωρών που θα φιλοξενηθούν, κατέληξε.
Τα πιάτα της βραδιάς

Καπνιστός σολομός, μαριναρισμένα χτένια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κους-κους. Κρέμα αβοκάντο, μαγιονέζα με ραπανόριζα.

Βοδινό γιλέτο στο τηγάνι, τραγανός κεφτές από συκώτι χήνας, αρωματισμένη πατάτα με μαύρη τρούφα, λαχανικά εποχής, σάλτσα από αρωματιμσένο κόκκινο κρασί.

Αφράτο μους σοκολάτας, κρέμα από τσάι περγαμόντο, καφίρ λάιμ σορμπέ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή, σάλτσα από σμέουρο.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός κος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής της χώρας μας αποτελούν πραγματική διαφήμιση για τον τόπο μας. «Στο μέλλον η κυπριακή γαστρονομία θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για δημιουργία μιας ελκυστικής και δυναμικής ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος», επησήμανε.

Στη συνέχεια ο κος Νικόλας Κωνσταντίνου Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά και εκεί πρέπει να παραμείνει. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό πρέπει να εργαζόμαστε ακούραστα, ταπεινά και στοχευόμενα, πρόσθεσε. Το 2018 μας φέρνει νέες και ακόμα δυσκολότερες προκλήσεις». Είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου τίμησε τους χορηγούς των Εθνικών Ομάδων απονέμωντας τιμητικά βραβεία, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για την αμέριστη στήριξη και προσφορά τους.
Αναλυτικά οι χορηγοί που τιμήθηκαν:
ANCO AND ANGELO PO
Clappas Trading House Ltd
AMAXULUS
BAKEART QUALITY COUNT
ΑΝΧΑΓΑΛ
ΤΡΟΦΟΕΜΠΟΡΙΚΗ
MD BEST FISH (ΖΥΓΑΙΝΑ)
AHDB Beef
ELLE AND VIRE (laiko cosmos)
RAK PORCELANE Trapalidis
CAROB MILL RESTAURANTS
YFANTIS
MITSIDES PURATOS
KARMI
GDL MC ACAIN
BIRKENSTOCK
EMF CALLEBAUT
CHEM CLEAN SUPPLIES
ANGEO
CHRYSODALIA
MAXIFOODS
ΜΥΛΟΙ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΚΗ
COFEE CARE
Acqua Panna – San Pellegrino
Polydorou Design
EUROBAKERS
RED SOIL
IHRS SOLUTIONS
CIN

Στο πλαίσιο της βραδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου ανακύρηξε ως επίτιμο μέλος τον υπουργό κο Κουγιάλη ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς προς τον σύνδεσμο τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου του. Ο κος Νίκος Κουγιάλης ιδιαίτερα συγκινημένος αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου μέλους του ΣΑΚ.
Οι Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής απαρτίζονται από 18 ταλαντούχους σεφς, οι οποίοι καθοδηγούνται από τους: Νικόλας Κωνσταντίνου (Ανώτερος Διευθυντής Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου, Intercollege), Νίκος Παπανικολάου (Διευθυντής Εθνικής Ομάδας Κύπρου, Εταιρία Sodexo) Παναγιώτης Χαραλάμπους (Σύμβουλος Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής), Βαλεντίνος Μιχαήλ (Διευθυντής Εθνικής Ομάδας Νέων Μαγειρικής, Amathus Hotel)
Οι Εθνικές Ομάδες Κύπρου απαρτίζεται από τους: Δημήτρης Γιάκος (Αρχηγός Εθνικών Ομάδων), Άριστος Αντωνίου, Αναστάσιος Νίκου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρίστου Χριστάκης, Τάσος Αναστασίου, Sylvain Bardon, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα Χοίρα, Κυριάκος Μαρίνου, Κωνσταντίνος Ευγενίου, Άδωνης Παύλου, Χρυσόστομος Κυριάκου, Ραφαήλ Μιχαήλ, Γιώτα Λεωνίδου, Νικόλας Μενελάου, Αντιγόνη Γεωργίου, και Έλενα Διογένους.
Σχετικά
Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου
Taste Atlas: Η κυπριακή κουζίνα στις 100 καλύτερες, αλλά… τελευταία – Από σούβλα μέχρι… ρέσι στα πιο δημοφιλή πιάτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη προκύπτει μετά από αξιολογήσεις του κόσμου
Τι είναι τα Turkish Pasta που έγιναν viral στις ΗΠΑ το 2025
Το πιάτο αυτό συνδυάζει μεσογειακές επιρροές με την άνεση του comfort food
Έφτασε το Kawacom’s #26 – Τώρα και στο Πέρα Χωριό Νήσου
Το Kawacom’s στο Πέρα Χωριό Νήσου, υποδέχεται ήδη το κοινό σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα
Το Stavris Kitchen γιορτάζει δύο χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι γεμάτο γεύση, μουσική και εκπλήξεις
Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή κυριακάτικη εμπειρία με burgers, happy hour, δώρα και πολλές… φωτογραφικές στιγμές
Η Kουμανδαρία στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Το εθνικό μας ποτό
Η Λευκωσία υποδέχεται (αύριο) τη Margherita Pizza Artigianale
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη νέα άφιξη στην πόλη
Βιώσαμε μια νέα γαστρονομική εμπειρία στο Nobilius by the Stars
Ένα νέο εστιατόριο υψηλής αισθητικής στον ουρανό της Λευκωσίας
Μεζεδάκια στο βουνό πλάι στο τζάκι σε 8 όμορφα ταβερνάκια
Τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες μας φέρνουν να γευματίζουμε με θαλπωρή πλάι στο τζάκι
Γιορτινή ατμόσφαιρα και νέες γεύσεις στην PizzaExpress
Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το Festive Menu, το οποίο περιλαμβάνει αγαπημένες signature επιλογές από πίτσες και ορεκτικά
TasteAtlas: Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική, και δεν είναι η χωριάτικη
Το TasteAtlas ανέδειξε τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου για το γαστρονομικό έτος 2025/2026 και στην κορυφή βρίσκεται μια αγαπημένη ελληνική
Ξεχωριστό lunch για τους Πρωταθλητές Ευρώπης του Euro 2004 στη Λεμεσό
Το μενού που ετοίμασε η ομάδα του εστιατορίου Maison Anemi ειδικά για την περίσταση