Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2018
Η παραγωγή του ΚΘΒΕ Γκιακ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ταξιδεύει στην Κύπρο φιλοξενούμενη του ΘΟΚ και θα παρουσιαστεί για τρεις μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιανουαρίου (διπλή παράσταση), στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ.
Για το έργο Γκιακ
Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, μια «συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής», που έγινε θερμά δεκτή από κοινό και κριτικούς.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση-Αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου
Έγραψαν για την παράσταση:
«… Η Μαυραγάνη, που είναι σπουδαία περίπτωση, μαζί με επτά ηθοποιούς του ΚΘΒΕ στήνουν μια παράσταση που καρφώνεται στο μυαλό σου σαν πρόκα, σαν ένα έντομο που μπήκε λαθραία από το αυτί και ακούς το δυνατό του βουητό μες το κεφάλι σου, να σε βασανίζει. Να δείτε το Γκιακ. Είναι θέατρο με τα όλα του και μαζί μια πολαρόιντ από αυτές που οι άνθρωποι δεν θα έβγαζαν ποτέ και δεν θα κουβαλούσαν ποτέ στο πορτοφόλι τους. Γιατί τα πρόσωπα κάποιων δεν θα ήταν χαμογελαστά. Θα τα σκίαζε ένα σκοτάδι. Σπουδαία δουλειά».
Parallaxi, Γιώργος Τούλας
«Από την είσοδο στο «Μικρό» ο θεατής εισπράττει την αύρα ενός θεατρικού επιτεύγματος… Μέσα στη συνθήκη οικογενειακής μάζωξης, η Γεωργία Μαυραγάνη καθοδήγησε επτά εξαιρετικούς ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε μια ξέφρενη εξιστόρηση γεγονότων… Η δραματουργία έχει κανόνες. Η σκηνοθέτις τους σεβάστηκε μεν, πλούτισε δε την αφήγηση με τόσα ευφάνταστα ευρήματα, τόσες αναπάντεχες ανατροπές, τόσους άψογους συγχρωτισμούς. Της αξίζουν έπαινοι και θαυμασμός, επειδή δεν ήταν διεκπεραιωτική. Κατέθεσε εμφανώς πολλή και σκληρή δουλειά, δίνοντάς μας μια κάθε άλλο παρά επίπεδη αφήγηση. Συγκρουσιακές καταστάσεις κι η αδρεναλίνη στα ύψη. Ευφυή ευρήματα…».
Επί Σκηνής, Παύλος Λεμοντζής
«Μια ιστορική στιγμή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών που αξιώνει σε όποιον μετέχει να βγαίνει αλλαγμένος και βαθιά προβληματισμένος-ειδικά μετά την τελευταία επωδό που απευθύνεται άμεσα στο θεατή και που εύλογα δεν αποκαλύπτουμε. Γίνεται ένας ΑΛΛΟΣ… Η ευρηματική αφήγηση του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαμάρκου απογειώθηκε από την εξ' ίσου ευρηματική σκηνοθεσία και διασκευή της Γεωργίας Μαυραγάνη. Τα λιτά σκηνικά / κοστούμια αποδίδουν μοναδικά τη σκηνή της επιστροφής στο χωριό με τη δημοτική μουσική να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στο όλο δρώμενο…».
Life-Events.gr, Φαίδρα Φουντουλάκη
Παραστάσεις
Λευκωσία:
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, 20.30
Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 18.00 και 20.30
Κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών
Τιμή Εισιτηρίου: €15
-
Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή)
12 Ιανουαρίου - 13 Ιανουαρίου 2018
Σχετικά


Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση και διασκευή Κώστα Μόντη
«Βουλευτίνες τζαι ξερό ψωμί» για δύο μόνο παραστάσεις

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Pop up theatre project από την Ομάδα Γιασεμίν
Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με καινούργια έμπνευση και ενέργεια!
Νέα παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Του σπουδαίου συγγραφικού διδύμου Ρέππας - Παπαθανασίου

Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Δραγούμη, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Κούκουρας στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο
“2:22 – A Ghost Story”: Το «θεατρικό φαινόμενο» έρχεται στην Κύπρο

Τελευταία παράσταση για το θεατρικό έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Επιστρέφει για να συγκινήσει ξανά με τη δύναμη της μνήμης, της φιλίας και της αδελφικής αγάπης

Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι σε θεατρική διασκευή Κεν Λούντβιχ στον ΘΟΚ
Σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης!»: Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει σε όλη την Κύπρο
Μια ολοκαίνουργια παιδική θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώματα και φαντασία για όλη την οικογένεια


Άλλες δύο ημερομηνίες για τη νέα solo παράσταση του Ζαχαρία Ζαννέττου
Sold out η μία παράσταση στην Λευκωσία και λίγα διαθέσιμα για την Λάρνακα