Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017
Ο πολυαναμενόμενος νέος δίσκος της Βάκιας Σταύρου, «Αλάσια» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Accords Croises/ Pias, είναι η αφορμή αυτής της συναυλίας: νέα πνοή, νέα τραγούδια, νέα ταξίδια.
Ο δημοσιογράφος Bertrand Dicale της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας, προλόγισε τον δίσκο της γράφοντας: «Ο ελληνικός πολιτισμός έδωσε ένα από τα ομορφότερα ονόματά του στο νησί της Κύπρου: Αλάσια. Η ετυμολογία συνδέει τη λέξη αυτή με τη θάλασσα – είναι ένα νησί εντός της θάλασσας, από τη θάλασσα και της ίδιας της θάλασσας ή άλλως, όπως λέει ο ποιητής, «Κύπρο[ς]... θαλασσοφίλητη».
Η Βάκια Σταύρου τοποθετεί την Αλάσιά της στην καρδιά του κόσμου, στο κέντρο μιας Μεσογείου με ουσία και νόημα. Δεν αρκεί να μιλήσει κανείς για την αγνή φωνή της, τη λαμπρή έμπνευσή της, τη γοητεία της που εκφράζεται σε πολλές γλώσσες. Βρίσκει κανείς σ’ αυτή μιαν επιτήδευση που πηγάζει από τα θαύματα που οι αρχαίοι απέδιδαν στη γόνιμη φαντασία των εμπνευσμένων θεών – αυτήν που τους οδηγούσε να ζωγραφίσουν στην άκρη ενός ταπεινού μονοπατιού τη μεγαλοπρεπή λάμψη ενός υπέροχου άνθους, αυτήν με την οποία ύφαιναν πάνω στη νύχτα αστερισμούς οι οποίοι συνόψιζαν σε μερικά άστρα την εξαίρετη μοίρα περίπλοκων ηρώων. Με τον ίδιο τρόπο, η Βάκια Σταύρου τραγουδάει στα πορτογαλικά συνοδεία μιας μόνο κιθάρας και μας κάνει να αναπολούμε το κρύσταλλο του Μπιλ Έβανς στο πιάνο του.
Με τη Βάκια Σταύρου όλα είναι λιτά. Λίγες νότες, λίγες χειρονομίες, λίγα όργανα. Κι όλα διασώζονται μ’ αυτή τη σοφή οικονομία: η μελαγχολία κι ο ήλιος, η περισυλλογή κι η καταιγίδα του συναισθήματος, η καρδιά γυμνή κι ο ίλιγγος της ψυχής.
Στα ελληνικά, στα πορτογαλικά και στα αγγλικά, ερμηνεύει ενστικτώδη αλλά και λόγια διαμάντια, μετουσιώνει τα σύνορα των ειδών και των πολιτισμών, επιβάλλει την απεριόριστη γοητεία της φωνής της, καθώς επίσης και μια γραφή σύγχρονη, με βαθιές ρίζες.
Τραγούδια σε άδολα χρώματα, σε αγνές γραμμές, εξίσου του φωτός και του λαμπρού σκότους, με έντονα συναισθήματα. Λες και το να τραγουδάς είναι μια πράξη τεκτονική, αρχέγονη, που δεν την αγγίζει ο χρόνος. Λες και πρόκειται για ένα έργο ταπεινό και τεράστιο συνάμα, λες και πρόκειται να καταφέρεις ν’ ακουστεί το φίλημα της θάλασσας.»
Μετάφραση από τα γαλλικά: Ειρήνη Παπακυριακού
Βάκια Σταύρου: φωνή, κιθάρα, συνθέσεις
Κάρλος Μπερνάρντο: ενορχηστρώσεις, κιθάρα, kalimba, charango
Ινόρ Σοτολόγκο: κρουστά Στέλιος Πίττας: βιολοντσέλο
-
Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου - Αρχοντικό Αξιοθέας
19 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
Αυτός είναι ο επόμενος καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή του λευκωσιάτικου Zazza
Έρχεται για μία δυνατή βραδιά γεμάτη επιτυχίες, στο απόλυτο hotspot της πόλης
Eurovision 2026: Τα στοιχήματα μετά την ανακοίνωση των 35 τραγουδιών
Στην κορυφή των στοιχηματικών και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά παραμένει η Φινλανδία
Νύχτα κλασικής μουσικής με την πιανίστα Άννα Αβραμίδου και τον φλαουτίστα Σάββα Χριστοδούλου
Ένα πρόγραµµα που γεφυρώνει το κλασικό και ροµαντικό ρεπερτόριο µε σύγχρονες µουσικές δηµιουργίες.
Oι Ignis Motus έρχονται να μας ξεσηκώσουν στο DownTown Live
Μια βραδιά γεμάτη ενέργεια, ζωντάνια και διασκέδαση
Μπουζούκια στην Πίστα ξανά στη Λευκωσία
Το DownTown Live υποδέχεται την παράσταση που παίζει «Λαϊκά χωρίς εμμονές σκυλάδικα χωρίς ενοχές»
Πρωτιά για την Antigoni και το Jalla (σε προβολές)
Ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια views στο YouTube
Ο Χρήστος Δάντης ακυρώνει όλες τις συναυλίες του (για 1.5 μήνα)
Η ανάρρωση του θα πάρει τελικά περισσότερο χρόνο από όσο υπολόγιζε
Οι 11+1 συναυλίες που περιμένουμε (πώς και πώς) το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Ένας οδηγός για όλα τα σημαντικά λάιβ που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα
Eurovision 2026: Τα στοιχήματα με την πρώτη 10άδα, σε ποια θέση είναι ο Ακύλας και η Αντιγόνη
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του «Ferto»
Η Πλατεία Ελευθερίας μεταμορφώνεται σε μία σκηνή για πιάνο για ένα βράδυ
Η ειδική αυτή έκδοση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας
Ο πιο μαγευτικός μουσικός περίπατος στο χωριό Βάβλα επιστρέφει φέτος την άνοιξη
Ποικίλα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες θα γεμίσουν το χωριό με ήχους και μελωδίες
Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων: Το viral τραγούδι που έχει κατακλύσει το TikTok και η μοναδική ερμηνεία της Μαριάνας Κατσιμίχα
Το «Βαλς των Χαμένων Ονείρων» συγκινεί τους χρήστες των social media, με τη φωνή της Μαριάννας Κατσιμίχα να ζωντανεύει αδημοσίευτους στίχους του σπουδαίου ποιητή Άλκη Αλκαίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2012