Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2017
Το Φεστιβάλ Παράδοσης στο Φικάρδου έγινε πλέον θεσμός μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Εξ ου λοιπόν και επιστρέφει και φέτος με σκοπό να μας Ταξιδέψει στα Μονοπάτια της Παράδοσης!
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, θα πάμε στο χωριό Φικάρδου όπου θα ταξιδέψουμε μαζί 100 χρόνια πίσω.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές: "Θα κλείσεις τα μάτια κι όταν τα ανοίξεις θα βρεθείς σε μια άλλη εποχή, σ' έναν άλλο αιώνα, σε μια Κύπρο πιο αγνή, πιο ζεστή, πιο φιλική.
Όλα θα ζωντανέψουν ξανά για λίγο. Τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια θα γεμίσουν με κόσμο και τα σπίτια θα πετάξουν τη σκουριασμένη τους κλειδαριά για να σε υποδεχτούν. Η περιήγηση ξεκινά. Κάθε δρόμος μια καινούργια ιστορία, κάθε σπίτι και μια αλλιώτικη περιπέτεια. Περπατάς και συνάμα ακούς να σε συντροφεύει ο ήχος του βιολιού και του λαούτου από μουσικούς. Όπως καταλαβαίνεις η μουσική συνοδεύεται πάντα κι από χορό. Μη εκπλαγείς καθόλου, λοιπόν, εάν καταλήξεις να χορεύεις παραδοσιακούς χορούς μαζί με το συγκρότημα ΠΑΟΚ Κλήρου το οποίο θα μας κρατά συντροφιά.
Μην το σκέφτεσαι. Έλα να δεις πώς παρασκευαζόταν το κρασί στον Ληνό. Θα πατήσεις κι εσύ τα σταφύλια. Θα φας ζεστό ψωμί το οποίο θα ζυμωθεί και θα φουρνιστεί εκείνη την ώρα σε παραδοσιακό φούρνο. Και φυσικά δε θα μείνουμε μόνο εκεί. Οι ντόπιοι, ως νοικοκυραίοι, ξέρουν να φτιάχνουν ένα σωρό εδέσματα και θα το δεις με τα μάτια σου. Να 'ρθεις προετοιμασμένος. Θα 'χεις πολλά πράγματα να δοκιμάσεις εφόσον θα παρασκευάσουμε κρασi ζιβανία, ππαλουζέ, σουτζούκο, τραχανά και χαλούμι".
"Παράδοση, βέβαια, δεν είναι μόνο το φαγοπότι αλλά και οι τέχνες. Και το Φικάρδου έχει πολλά να επιδείξει στον τομέα αυτό. Θα δεις τον τρόπο κατασκευής διάφορων χειροτεχνημάτων και υφαντών στον αργαλειό καθώς και πώς φτιάχνονται τα πήλινα αγγεία με τον τροχό αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο".
Και πώς θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα μια τέτοια περιήγηση από ένα καφεδάκι ψημένο στη χόβολη, σε παραδοσιακό καφενείο.
Πέραν απ' αυτά, σε διάφορα σημεία του χωριού θα πωλούνται λουκουμάδες και σουβλάκια. Επιπλέον, στο «Παντοπωλείο» θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα –τα περισσότερα τοπικής παραγωγής– προς πώληση.
Τονίζεται πως όλα τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό αφού για 5η συνεχή χρονιά η εκδήλωση διοργανώνεται για την οικονομική στήριξη συνανθρώπων μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μια εκδήλωση που δε θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά χωρίς τη βοήθεια των έμπειρων εθελοντών μας, τους οποίους η κοινότητα ευχαριστεί θερμά.
Σ' αυτό το ταξίδι στον χρόνο, εσύ μαζί με τα παιδιά σου, θα αναβιώσεις το χθες και σίγουρα θα φύγεις γεμάτος από εμπειρία, γνώση και εσωτερική ευχαρίστηση. Ξέχνα την τεχνολογία για λίγο, ξέχνα τους γρήγορους ρυθμούς και το άγχος του σήμερα και αφέσου στη μαγεία της ζωής αυτής που ζούσαν οι πρόγονοί μας, στον πλούτο της εθνικής μας κληρονομιάς. Άσε το κινητό στην άκρη και απόλαυσέ το.
Αρχαίο Μνημείο Φικάρδου – Αρχιτεκτονική Κληρονομιά
Ολόκληρο το χωριό Φικάρδου είναι κηρυγμένο σε Αρχαίο Μνημείο. Είναι ο μοναδικός αυθεντικός Οικισμός παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ορεινών περιοχών γι’ αυτό και έχει κηρυχθεί το 1985 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Αρχαίο Μνημείο. Ένα από τα κτίρια, η οικία Κατσινιώρου έχει βραβευτεί από την UNESCO για την αυθεντική συντήρησή της, και χρησιμοποιείται ως αγροτικό μουσείο. Επίσης, η οικία Αχιλλεή με έξοδα του ιδρύματος Λεβέντη έχει συντηρηθεί και χρησιμοποιείται ως μουσείο πρότυπου κατοικίας ορεινών περιοχών. Άλλα κτίσματα του χωριού που αξίζει ο επισκέπτης να δει είναι η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που η σημερινή της μορφή χρονολογείται με επιγραφή στα 1754.
Πληροφορίες στο τηλ. επικοινωνίας: 96674944.
-
Φικάρδου
08 Οκτωβρίου 2017
Σχετικά

Ο Πολύστυπος έφτιαξε πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Όλα όσα θα συμβούν στο χωριό τον Αύγουστο

Καλοκαίρι στον Αγρό, με συναυλίες, παραστάσεις και πάρτι
Ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων ετοίμασε για το καλοκαίρι ο Αγρός

Tο Access for All Festival επιστρέφει στη Λεμεσό
Η μεγαλύτερη γιορτή ένταξης και συμπερίληψης της Κύπρου για Ανάπηρα και Μη Ανάπηρα άτομα

Ανταμώνουμε παραδοσιακά στο Φοινί και για καλό σκοπό
Το Φοινί στηρίζει τους πυρόπληκτους

CraftXBeerience: Εσύ... μπύρες είδηση το πιο δροσιστικό event του καλοκαιριού στη Μαρίνα Αγίας Νάπας;
Ένα διήμερο γεμάτο γεύσεις, μουσική, happenings, διαγωνισμούς και παιδικές δραστηριότητες,

Όλα όσα θα συμβούν το φετινό καλοκαίρι στο Πελένδρι
Το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις που έφτιαξε το χωριό

Αν είσαι μάστρος του καφενέ, κόπιασε στον Πεδουλά
Kafenes Sessions Vol1, στον όμορφο Πεδουλά

Καλοκαίρι στη δροσερή και γραφική Πλατανιστάσα
Το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις και όλα όσα θα απολαύσεις στο χωριό

Street Vibes στο χωρκόν
Η πολιτιστική βραδιά στην Αραδίππου μεταφέρεται και είναι… διπλή!

15 πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο
Οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις

«Η μουσική συναντά τη γλυπτική» στον Πρωταρά
Σειρά εκδηλώσεων σε τέσσερα νέα γλυπτά, στην πλατεία και στον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά

Ο Δήμος Λευκωσίας αναβάλλει τις εκδηλώσεις του
Oι δύο επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των "Νυχτών Καλοκαιριού" αναβάλλονται.