Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 διαφορετικά μουσεία στην Κύπρο για να επισκεφθείς

10"κρυμμένοι" μουσειακοί χώροι σε χωριά και κοινότητες της Κύπρου, που πρέπει να τα γνωρίσεις

Δημοσιεύτηκε στις 06 Φεβρουαρίου 2017

Η Κύπρος παρόλο που είναι μια σχετικά μικρή χώρα, έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό μουσείων. Μια λίστα που φαίνεται να μεγαλώνει συνεχώς, ενώ και η επισκεψιμότητά τους φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο! Τόσο όσον αφορά στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια.

Το καθένα από αυτά τα μουσεία έχει τα δικά του μοναδικά εκθέματα που προσελκύουν αρκετούς ντόπιους αλλά τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την ιστορία των εκθεμάτων που φιλοξενούν αλλά και να τα δει.

Μάλιστα κάποια μουσεία στεγάζονται σε εντυπωσιακά κτήρια, με καθορισμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ άλλα φιλοξενούνται σε μικρά σπίτια που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και η επίσκεψη σε αρκετά από αυτά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης ή ζητώντας το κλειδί από τον υπεύθυνο του μουσείου. Όλα μαζί, παρέχουν τη δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί μια πλούσια γκάμα από διάφορα είδη μουσείων, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, εθνογραφικά μουσεία, μουσεία φυσικής ιστορίας /περιβαλλοντικά, μουσεία τέχνης / πινακοθήκες, εικαστικά κέντρα και άλλα.

Εμείς, αυτήν τη φορά, εντοπίσαμε και συγκεντρώσαμε 10 μουσεία "κρυμμένα" σε χωριά και κοινότητες της Κύπρου, που αξίζει να επισκεφθείς ενώ ενίοτε αυτά αποτελούν και λόγο για να πας προς τα εκεί!

 

Μουσείο του Βοσκού
Το μουσείο του Βοσκού βρίσκεται σε ένα υπέροχο χώρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δοράς, στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο, σε ένα ωραίο περιβάλλον με υπέροχη θέα. Στον χώρο του μουσείου κάποιος μπορεί να δει αυθεντικά εκθέματα του περασμένου αιώνα, ακόμα και παλαιότερα, εργαλεία και χρειώδη του βοσκού του χθες, τοποθετημένα με άρτιο τρόπο στο χώρο και με επεξηγηματικό υπόμνημα (ελληνικά και αγγλικά) που περιγράφει σε τι χρησίμευε το καθένα. Κάποιος που θα επισκεφθεί το μουσείο θα έχει την ευκαιρία να δει και την έκθεση φωτογραφίας που στήθηκε σε διπλανή αίθουσα καθώς και να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η κοινότητα με θέμα "Η ζωή του Βοσκού στη Δορά" (με αγγλικούς υποτίτλους).
Μπορείς να το επισκεφτείς:
Σε οργανωμένες επισκέψεις πέραν των 20 ατόμων με μικρό αντίτιμο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, στο χώρο του μουσείου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού δοράτικου χαλουμιού και να το δοκιμάσουν.
Για οργανωμένες επισκέψεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 25942035 και 99533740. Το μουσείο προς το παρόν είναι ανοικτό κατόπιν συνεννοήσεως.
Το τελευταίο διάστημα άρχισε το πρόγραμμα του ΚΟΤ "Μικρές Αποδράσεις … Μεγάλες Εμπειρίες" στη Δορά και όσοι ενδιαφέρονται να περάσουν μια παραδοσιακή μέρα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στη Δορά μπορούν να αποταθούν στον ΚΟΤ.

 

Μουσείο Χαρουπιού
Το Μουσείο Χαρουπιού στεγάζεται σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο του 1889 στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία των χαρουπιών, η καταγωγή τους, οι διάφορες κατηγορίες, οι ποικιλίες, η χρήση τους καθώς και η χρήση των κουκουτσιών και των παραγώγων τους. Επιπλέον, στο Μουσείο παρουσιάζεται η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής χαρουπόμελου και παστελιού (παραδοσιακό έδεσμα με βασικό συστατικό του τον χυμό χαρουπιών). Αυτό που κάνει το Μουσείο μοναδικό στο είδος του είναι η δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής χαρουπόμελου και παστελιού, όπως διασώθηκε από γενιά σε γενιά. Στο εργαστήρι, που βρίσκεται δίπλα από το Μουσείο, παρουσιάζεται ζωντανά η διαδικασία παρασκευής και υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής εδεσμάτων από χαρούπι. Προσφέρονται ξεναγήσεις για μεγάλες ομάδες διάρκειας 20 λεπτών.
Διεύθυνση Οινοποιείου 15, Ανώγυρα, Λεμεσός
Τηλέφωνο 25222225
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mavros.chrysos@yahoo.com
Ώρες & μέρες λειτουργίας Δευτέρα-Κυριακή 09:00-17:00
Είσοδος Δωρεάν

 

Μουσείο Ζιβανίας
Το Μουσείο Ζιβανίας, που βρίσκεται στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, αποτελεί ένα οδοιπορικό από την παραγωγή, την απόσταξη, τη φύλαξη μέχρι και την κατανάλωση της ζιβανίας. Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από πληροφορίες για την κατασκευή και τη χρήση του. Στο Μουσείο παρουσιάζονται επίσης εκθέματα ενός παλιού αρχοντικού σπιτιού. Τα περισσότερα από τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από δωρεές των χωριανών και η ολοκλήρωση του ήταν αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τόσο σε ομάδες όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Διεύθυνση Βάσα Κοιλανίου, Λεμεσός
Τηλέφωνο / Φαξ 25942634, 25942124 / 25942891
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο vkmousiozivanias@cytanet. com.cy
Ώρες & μέρες λειτουργίας Καθημερινά 08:00-13:00 Σάββατο & Κυριακή κατόπιν διευθέτησης Μόνιμες εκθέσεις Είσοδος €2,00

 

Κυπριακό Οινομουσείο
Το Κυπριακό Οινομουσείο προβάλλει την ιστορία οινοπαραγωγής της Κύπρου και τους δρόμους του κρασιού της. Διαθέτει μοναδική θεματική έκθεση, συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και σειρά εκθεμάτων με θέμα τον οίνο. Παρέχει στους επισκέπτες ένα μοναδικό ταξίδι στους 55 αιώνες οινοπαραγωγής της Κύπρου, ενημέρωση για τη φύλαξη, χρήση και εμπορία του οίνου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Σκιαγραφεί επίσης τη σημασία της αμπέλου, του σταφυλιού και του οίνου στις τέχνες, προβάλλει τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού καθώς και την ιστορία ενός από τα αρχαιότερα και μοναδικά κρασιά που ακόμα παράγονται, την Κουμανταρία (Νάμα).
Το 2008, το Κυπριακό Οινομουσείο βραβεύτηκε από το European Museum Forum.
Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται διαλέξεις, μαθήματα γευσιγνωσίας οίνου, παραστάσεις και συναυλίες. Επίσης, εφαρμόζονται διαφορετικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Προσφέρονται δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις και γευστολόγηση οίνου (με χρέωση) από κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών, τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε ομάδες. Η ξενάγηση οργανωμένου συνόλου επισκεπτών πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενης διευθέτησης.
Διεύθυνση Γωνία Πάφου 42 & Ιπποτών, 4630 Ερήμη, Λεμεσός
Τηλέφωνο / Φαξ 25873808 / 25821718
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο cypruswinemuseum@cytanet. com.cy
Ιστοσελίδα www.cypruswinemuseum.com
Ώρες & μέρες λειτουργίας Καθημερινά 09:00-17:00
Είσοδος €7/ €5 Ξενάγηση, προβολή, γευστολόγηση κυπριακών οίνων και παραδοσιακών εδεσμάτων /€4, Ξενάγηση, προβολή /€1 Για σχολικές επισκέψεις.

 

 

Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος
Το Μουσείο περιλαμβάνει έξι βασικές ενότητες κατανεμημένες σε επτά δωμάτια ως εξής: (α) Μελισσοκομία: φιλοξενούνται αντικείμενα παλαιάς και νέας μελισσοκομίας και περιγράφεται εκτενώς ο τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών. (β) Οινοποιία: παρουσιάζει τον τρόπο εξαγωγής κουμανταρίας και ζιβανίας. (γ) Γεωργικά εργαλεία: περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί πριν την έλευση της μηχανής. (δ) Οικιακά σκεύη: πρόκειται για ένα δωμάτιο διαμορφωμένο σε παλαιά κουζίνα (μαειρκόν). (ε) Αργαλειός με μεγάλη συλλογή υφαντών, υφασμάτων μεταξωτών, λινών, ταϊστών, όλα καμωμένα στον αργαλειό. (στ) Ιστορία και πλούσια συλλογή λευκαρίτικου κεντήματος. Οι ενότητες (α)-(ε) στεγάζονται σε ένα σπίτι τριακοσίων χρόνων ενώ η (στ) εκτίθεται σε τρία δωμάτια νεοκλασικού κτηρίου του 1937. Το Μουσείο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, να πάρουν μια γεύση από τη φιλοξενία και να μεταφερθούν, έστω και για λίγο, σε παλιές εποχές. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους εθελοντές των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13. Προσφέρεται ξενάγηση διάρκειας 30 λεπτών, τόσο σε ομάδες όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες.
Διεύθυνση 7714 Κάτω Δρυς, Λάρνακα
Τηλέφωνο / Φαξ 99892677, 99360147 / 24342296
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gardenkamara@avacom.net, elli.kornioti@gmail.com
Ώρες & μέρες λειτουργίας Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00. Θερινό ωράριο: Καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-13:00 & 16:00-19:00
Είσοδος €2/ €1 Μειωμένο

 

Mουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης
Το Mουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποτέλεσμα συνεργασίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων με την κοινότητα Βάσας Κοιλανίου, είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και χαρακτηρίζεται για τον τίτλο του «Το Σχολείο της Βάσας θυμάται…». Στεγάζεται στον χώρο του παλιού αρρεναγωγείου, σε ένα ύψωμα κοντά στο κέντρο του χωριού. Οι τέσσερις ενότητες του Μουσείου καλύπτουν τόσο την ιστορία της κοινότητας, όσο και αυτή της κυπριακής Δημοτικής Εκπαίδευσης στην ύπαιθρο, κατά τις περιόδους της Tουρκοκρατίας και της Aγγλοκρατίας. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία της Bάσας μέσα από οθόνες αφής και άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, παρουσιάζονται οι πέντε μεγάλες προσωπικότητες της Παιδείας που σχετίζονται με το χωριό: Στυλιανός Xουρμούζιος, Xαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ελένη Zαχαριάδου, Aνδρέας Νικολαΐδης και Δημήτρης Λιπέρτης. H δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία της Παιδείας κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας. Ο διαμορφωμένος χώρος που θυμίζει εκκλησία, το ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό και μια οθόνη αφής με σπάνιες φωτογραφίες, παραπέμπουν στην εποχή εκείνη. Στον χώρο εκτίθενται επίσης σελίδες από τα πρώτα βιβλία, τα «μαθηματάρια», και δίνονται πληροφορίες για τις ποινές της τότε σχολικής ζωής. H τρίτη ενότητα καλύπτει την ιστορία της Παιδείας κατά την Aγγλοκρατία, μέσα σε ένα χώρο που θυμίζει το Γραφείο Παιδείας της Αγγλικής Αποικιοκρατικής Κυβέρνησης. Η οθόνη αφής προβάλλει την περιπέτεια της Ελληνικής Παιδείας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Εκτίθενται επίσης παλιά σχολικά βιβλία και χειροποίητα τετράδια. Η τέταρτη ενότητα αναπαριστά και ξαναζωντανεύει μια παραδοσιακή τάξη ενός αλληλοδιδακτικού σχολείου, όπως λειτουργούσε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Προσφέρεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολικές ομάδες, κατόπιν σχετικής διευθέτησης.
Διεύθυνση Βάσα Κοιλανίου, Λεμεσός
Τηλέφωνο / Φαξ 25942634 / 25942891
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ksvasakoilaniou_krasoxori@ cytanet.com.cy
Ιστοσελίδα www.vasakilaniou.org
Ώρες & μέρες λειτουργίας Καθημερινά 08:00-13:00
Είσοδος €1

 

Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου
Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου, στο Τρόοδος. Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ), που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 κάλυπτε μια διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου. Από το σταθμό εκείνο επέζησε μόνο το κυρίως κτίριο, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Ο σταθμός της Ευρύχου είναι το μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Κύπρο. Στα δωμάτια του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηρόδρομου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.
Διεύθυνση Ευρύχου
Τηλέφωνο 22933010
Ώρες λειτουργίας Θερινό ωράριο (16/4 - 15/9): Δευτέρα - Κυριακή: 9.30 - 17.00 & Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4): Δευτέρα - Κυριακή: 08:30 - 16:00.

 

Ιστορικό Μουσείο Κουμανταρίας
Το Ιστορικό Μουσείο Κουμανταρίας βρίσκεται στο χωριό Ζωοπηγή της Επαρχίας Λεμεσού. Το Μουσείο στεγάζεται σε μοντέρνο κτίριο το οποίο αναπτύχθηκε γύρω από το Συνεργατικό Οινοποιείο Κουμανδαρίας Ζωοπηγής. Το οινοποιείο λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1940 μέχρι σήμερα παράγοντας το φημισμένο αυτό κρασί. Ο εκθεσιακός του χώρος του αποτελείται από το ισόγειο όπου βρίσκονται η υποδοχή, το πωλητήριο, το ιστορικό της κουμάνταρίας μέσα από φωτογραφικό και άλλο υλικό και τις δεξαμενές αποθήκευσης της.
Τα εκθέματα καταλαμβάνουν 4 στοές και είναι οργανωμένα ανά χρονολογικές περιόδους. Μέσα από πολλά αντίγραφα κυπριακών αρχαίων δοχείων κρασιού, πινάκων, εικόνων και οπτικών μέσων, παρουσιάζεται η ιστορία της Κουμανδαρίας μαζί με τις πτυχές της καθημερινής ζωής, της τέχνης και του κυπριακού οινικού πολιτισμού.
Διεύθυνση Συνεργατική Οινοποιητική εταιρεία Ζωοπηγής Λτδ, Κουμανδαρίας 12, Ζωοπηγή 4565.
Τηλέφωνο 99656288
Ώρες λειτουργίαςΤο Μουσείο λειτουργεί από Τρίτη - Κυριακή 9.00-17.00.
Είσοδος €2.

 



Μουσείο Παραμυθιού
Το Μουσείο του Παραμυθιού ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Στόχος του Μουσείου του Παραμυθιού είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς των παραμυθιών, θρύλων, μύθων και παραδόσεων από την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστά και άγνωστα παραμύθια, έργα τέχνης βασισμένα σε παραμύθια, σπάνια βιβλία, θεματικές εκθέσεις, μουσικές εμπνευσμένες ή γραμμένες για παραμύθια συναντιούνται σε ένα χώρο που φιλοδοξεί να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους για ένα ταξίδι στην παράδοση, τη ζωή και την ανθρώπινη ψυχή. Στο μουσείο του παραμυθιού διοργανώνονται αφηγήσεις παραμυθιών , θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις βασισμένες σε παραμύθια και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στα παιδιά, στην οικογένεια, στα σχολεία και σε όσους αγαπούν τον κόσμο του παραμυθιού και της αφήγησης. Παράλληλα πραγματοποιούνται ερευνητικά και θεραπευτικά προγράμματα βασισμένα στο παραμύθι.
Το Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19.00.

 

Ιατρικό Μουσείο Κύπρου
Το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου στεγάζεται σ΄ ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του 1889 και φιλοξενεί πέραν των 100 εκθεμάτων, τα οποία καταγράφουν την πορεία της ιατρικής στο νησί κατά τις περασμένες δεκαετίες. Το Μουσείο χωρίζεται σε επτά τμήματα και ειδικότητες και ανάμεσα στα ποικίλα εκθέματά του περιλαμβάνονται ο πρώτος ηλεκτροκαρδιογράφος που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο το 1938, ένα μηχάνημα ακτινών Χ από το 1965, καθώς επίσης και διάφορα ιατρικά εργαλεία, όπως σύριγγες, ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης και παλιά παιδιατρικά εργαλεία.
Διεύθυνση 1ος δρόμος, Κάτω Πολεμίδια, Λεμεσός
Τηλέφωνο 25713933, Φαξ: 25713933
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 18:00
Κλειστό Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή.
Περίοδος Λειτουργίας:Όλο τον χρόνο.
Κλειστό κατά τις Δημόσιες Αργίες.
Τιμή Εισόδου:Ενήλικες €3,00 / Παιδιά δωρεάν.
Ιστοσελίδα:www.cyprusmedicalmuseum.org

Με πληροφορίες από τον Κατάλογο Μουσείων Κύπρου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, 2014

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close