Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2017
Μετά τις sold out παραστάσεις στη Λευκωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε για δύο συνεχόμενες σεζόν στην Αθήνα, η παράσταση «Αγγελική» της θεατρικής ομάδας Fly Theatre ξαναέρχεται στην Κύπρο, για μία μόνο παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού (Τρίτη, 23/5, 20.30).
Η «Αγγελική» είναι η πραγματική ιστορία μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, της Αγγελικής Ματθαίου, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες. Μια ιστορία ζωής, ένα οδοιπορικό από τη Σμύρνη στα βάθη της Τουρκίας με κατάληξη στο Ρέθυμνο. Η παράσταση των Fly Theatre διαπραγματεύεται την προσφυγιά, το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, δοσμένο απλά και ανθρώπινα, χωρίς επιτηδευμένους συναισθηματισμούς.
Οι Fly Theatre, βασιζόμενοι στις θεατρικές αρχές του Jacques Lecoq, στήνουν μια ιδιαίτερη παράσταση, έναν μονόλογο για τρεις. Και μιλούν για το μεταναστευτικό, το φλέγον ζήτημα που αποτελεί αιτία για διαφωνίες και διχασμό σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μια πρωτότυπη παράσταση με τρεις ηθοποιούς (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Νεκτάριος Θεοδώρου) που μέσα από το λόγο και τα σώματά τους μεταφέρουν ευρηματικά επί σκηνής το ταξίδι της Αγγελικής Ματθαίου.
Λίγα λόγια για το έργο
Η Αγγελική Ματθαίου, όπως μας φανερώνει το κείμενο στην αρχή της παράστασης, είναι «…παιδί της Λωζάνης. Της συνθήκης της Λωζάνης». Η ιστορία της ξεκινά το 1922 στο σπίτι της, όταν η ηρωίδα ήταν μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή (τσανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.
Συντελεστές
Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου
Διασκευή Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert
Σκηνικά /Κοστούμια /Σχεδιασμός Ήχου & Φώτων: Fly Theatre
Φωτογραφίες: Βασίλης Κοτρότσος, Κύνθια Κινδελή, Γιώργος Αναστασάκης
Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Νεκτάριος Θεοδώρου
-
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
23 Μαΐου 2017
Σχετικά

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό

«Finding Home»: Μία σόλο παράσταση του Δανού κλόουν Denni Dennis
Μια θεατρική περιπλάνηση στα όρια της τέχνης, της αγάπης και της ανθρώπινης ευαλωτότητας

Ο Χαμπής «σπάει τον πάγο» στη Λευκωσία – Προστέθηκε δεύτερη παράσταση
Sold out για την πρώτη ημερομηνία στην πρωτεύσουσα

Η γαλλική κωμωδία «Δείπνο Ηλιθίων» ανεβαίνει στο Θέατρο Διόνυσος
Ο Παναγιώτης Λάρκου, σκηνοθετεί τις περιπέτειες του εκδότη Πιέρ Μπροσάν και των φίλων του

Ο Φιάκας, η κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή στην Αξιοθέα
Η κωμωδία αυτή του 1870, η οποία σατιρίζει τις κοινωνικές τάσεις εκείνης της εποχής επίκαιρες ακόμα και σήμερα

"Ο μικρός πρίγκιπας" ταξιδεύει στα χωριά της Κύπρου
Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού

«Μέχρι να μείνω»: Μία κοινωνική θεατρική παράσταση για όλα τα αδέσποτα
Μια συγκινητική ιστορία που μιλά κατευθείαν στην καρδιά μικρών και μεγάλων

«Ως αληθώς (Φωνές παιδιών… Κραυγές γυναικών)»: Δραματοποιημένο αναλόγιο στην Αξιοθέα
Από το Σατιρικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη

«Πνεύμονες» του Duncan Macmillan στο Θέατρο Δέντρο
Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης και προβληματισμού για το μέλλον, σε σκηνοθεσία Cristian Vladescu και διασκευή Έλσας Ράβναλη

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Ένα αριστουργηματικό διαχρονικό έργο έρχεται στην Κύπρο
Το Κρατικό Ιταλικό Θέατρο Balletto di Milano παρουσιάζει μια αποκλειστική εκδοχή με μουσική του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Κύπριδες παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Skylight»
Η παράσταση εξερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ αντιφατικών δυνάμεων που μας καθορίζουν.

Οι 6 πρώτες θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβριο
Από κλασικά έργα μέχρι σύγχρονες δημιουργίες, το φθινόπωρο ξεκινά με θέατρο