Δημοσιεύτηκε στις 06 Απριλίου 2017
Το έργο «Η Αϊσέ πάει διακοπές», βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα ΑντίΛογος στη Λεμεσό.
Μια γυναίκα, Ελληνοκύπρια που έζησε την ζωή της μυστικά για τριάντα τόσα χρόνια ως Τουρκοκύπρια, κρύβοντας την πραγματική της ταυτότητα από τον περίγυρο της και από τον ίδιο της τον γιο, βλέπει το μυστικό της να αποκαλύπτεται το 2004 όταν ανοίγουν τα οδοφράγματα στην Κύπρο. Ο γιος της περνά στους «απέναντι» και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ερώτηση που μπορεί να υποβάλει κάποιος στον εαυτό του. «Ποια είμαι;» ή μάλλον «μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου αυτό που πραγματικά είσαι;». Γύρω της ο γυναικείος μικρόκοσμος της αδελφής, της γειτόνισσας και της μαστόρισσας αντανακλούν το σύμπαν το τόπου που χάνεται. Και στο κέντρο όλων ο έρωτας και οι επιλογές που κάνουμε για την αγάπη.
Οι μνήμες μιας Κύπρου που χάθηκε, ο πόλεμος, ο πόνος των ανθρώπων που γίνονται έρμαιο της ιστορίας αλλά πάνω η ταυτότητα, αυτό που είσαι και αυτό που επιλέγεις να είσαι, βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης της ιστορίας της Ελένης που έγινε Χατισέ, μίας αφήγησης που αντανακλά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, των τελευταίων 50 χρόνων. Οι κουκουβάγιες που φέρνουν κακούς οιωνούς, οι πικρές λεμονάδες των παιδικών χρόνων, ο Χριστός και ο Μωάμεθ και τα καλντερίμια του Αγίου Κασσιανού συνθέτουν το πλαίσιο της ιστορίας.
Μίας ιστορίας αγάπης που δεν κοιτάζει θρησκείες και χρώματα αλλά μυρίζει το γιασεμί της δειλινής Λευκωσίας.
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
10 Απριλίου 2017
Σχετικά
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Ο Γρηγόρης Γεωργίου σε έναν δυνατό μονόλογο
Ο καθηλωτικός θεατρικός μονόλογος του βραβευμένου με Βραβείο ΒΟRN-2020 και Εθνικό Βραβείο Δραματουργείας-2022, Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό, για πρώτη φορά στην Κύπρο
«Μαργαρίτα forever»: Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή
Σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικολέττας Βερύκιου και Έλενας Παυλίδου
4 παιδικές παραστάσεις για να δεις με το παιδί το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Παραμύθια, ήρωες και φαντασία ζωντανεύουν στις σκηνές της Κύπρου
Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι ανεβαίνει στην σκηνή του ΘΟΚ
Σε θεατρική διασκευή του Κεν Λούντβιχ και σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά
«Το Νησί»: η καινούργια, 182η παραγωγή της ΕΘΑΛ σε συνεργασία με την Point To Contemporary Theater
Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, προϊόν έρευνας και μυθοπλασίας, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και καταγεγραμμένες αφηγήσεις.
H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «Ένας άλλος Βίνσεντ»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
H Sadahzinia "αφηγείται" την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας
Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής hip hop σκηνής, κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, σε Λεμεσό και Λευκωσία
H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «Ένας άλλος Βίνσεντ»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
Η παράσταση «Μια Ιλιάδα» με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη πάει Πάφο
Το έργο που ανεβάζει το Σατιρικό Θέατρο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, ταξιδεύει για μία παράσταση στην Πάφο
Μαργαρίτα forever: Βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη» στον ΘΟΚ
Μια παραγωγή Θεάτρου Βαλίτσα
«Το Ανεμογκάστρι» ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Μασκαρίνι μόνο για μία νύχτα
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ
Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα, για τρεις μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία
Η παράσταση είναι μια συν-δημιουργία της ηθοποιού Σαλώμης Ιεροπούλου και του συνθέτη Σάββα Σάββα