Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017
Τους «Δακτυλογράφους» του σημαντικού Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Μάρεϊ Σίσγκαλ, προτείνει από την ερχόμενη Παρασκευή ο Πολυχώρος Εστία, σε σκηνοθεσία του Άγι Παΐκου.
"Οι δακτυλογράφοι" είναι μια από τις πρώτες κωμωδίες του Σίσγκαλ (μαζί με τα έργα "Ο Τίγρης" και "Απλό είδος ερωτικής ιστορίας") και ουσιαστικά πρόκειται για μια εναλλαγή σκηνών.
Στη διάρκεια της μιας ώρας που διαρκεί η παράσταση οι ηθοποιοί γερνούν μπροστά στα μάτια μας. Μέσα από μία σειρά εικόνων τοποθετημένων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι δακτυλογράφοι Πολ Κάνινγκχαμ (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και Σύλβια Πέιτον (Νάτια Χαραλάμπους) έρχονται αντιμέτωποι με το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου καθώς συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη ματαιότητα της ζωής.
Παίζουν: Νάτια Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζηκυριάκος.
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη.
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη "Μισό αιώνα μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου επί σκηνής (1961), τα θέματα που απασχόλησαν τον συγγραφέα και την αμερικανική κοινωνία του τότε -τα οποία φάνταζαν κάπως μακρινά για την Κυπριακή πραγματικότητα δεδομένου ότι οι επιλογές, γενικά, δεν ήταν πάρα πολλές –μας αγγίζουν, σήμερα, πολύ οδυνηρά.
Θέματα όπως η αίσθηση υποδούλωσης σε μια εργασία για λόγους καθαρά βιοποριστικούς αλλά και η γενικότερη καταπίεση στο εργασιακό περιβάλλον, η ενδοοικογενειακή αποξένωση, οι χαμένες ευκαιρίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Σίγουρα όλοι ξέρουμε έναν Πωλ Κάνινγκχαμ ή μια Σύλβια Πέυτον. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι γείτονες, οι συγγενείς ή οι συνάδελφοι που οραματίστηκαν κάτι καλύτερο ή έστω κάτι διαφορετικό αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν οικτρά. Η ουσία κάπου τους διέφυγε κι η ζωή η ίδια κάπως τους ξεπέρασε. Σαν κόκκοι άμμου, ο χρόνος γλύστρησε μέσα από τα δάκτυλά τους, διαβρώνοντάς τους αδυσώπητα.
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι είχα πρωτοδεί τους «Δακτυλογράφους» σε μια τηλεοπτική παραγωγή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, πριν αρκετά χρόνια. Κράτησα μια ευχάριστη ανάμνηση από την ασπρόμαυρη αυτή άρτια παραγωγή στην οποία πρωταγωνιστούσαν δύο ηθοποιοί που είχαν σφραγίσει το θεατρικό και τηλεοπτικό τοπίο της εποχής: η Τζένη Γαιτανοπούλου και ο Θάνος Πεττεμερίδης (1941-2011)".
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
24 Φεβρουαρίου 2017
Σχετικά

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή