Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017
Σε μια διήμερη γαστρονομική έκθεση συμμετείχε πρόσφατα ο Δήμος Σωτήρας προωθώντας το πρόσφατα κατοχυρωμένο με Πιστοποιητικό Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Κολοκάσι Σωτήρας.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στο “Hotelschool The Hague” στην Ολλανδία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες σχολές εστίασης και τουρισμού στον κόσμο με το 45% των φοιτητών να κατάγονται από ξένες χώρες.
Η διοργάνωση της έκθεσης αποτελούσε μια πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ολλανδία, την IHE-Innovative Hospitality Education και την ΚΕΟ με την στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Γιώργου Ζαχαριάδη, τριτοετούς φοιτητή του “Hotelschool The Hague” ο οποίος ανέλαβε την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης στη σχολή.
Στην έκθεση, τον Δήμο Σωτήρας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας και ο πολυβραβευμένος Executive Chef Αντώνης Αττούνης, ως πρεσβευτής του Δήμου Σωτήρας για την προώθηση και προβολή του Κολοκασιού Σωτήρας στο εξωτερικό.
Στις διήμερες εκδηλώσεις παρευρέθηκαν καθηγητές και φοιτητές της σχολής καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν δείπνο με βάση το κολοκάσι Σωτήρας σε ένα από τα εστιατόρια της Σχολής.
Παράλληλα, διοργανώθηκε ένα workshop στο οποίο φοιτητές και καθηγητές μπορούσαν να γνωρίσουν καλύτερα το Κολοκάσι Σωτήρας καθώς και άλλα κυπριακά προϊόντα, όπως το χαλλούμι, το χαρουπόμελο και την Κουμανταρία. Παράλληλα, παρουσιάστηκε διάλεξη για την κυπριακή κουζίνα, ενώ πιάτα με κολοκάσι παρουσιάστηκαν και κατά τη διεθνή έκθεση γαστρονομίας της Σχολής..
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, φιλοξενήθηκε επίσημο δείπνο στα δύο εστιατόρια της σχολής, Le Debut και Zinq, εκεί όπου ο Executive Chef Αντώνης Αττούνης δημιούργησε ένα δείπνο χρησιμοποιώντας συνταγές οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το μενού αποτελείτο από ορεκτικό με χαλούμι και timbale ντομάτας, σουβλάκι χταπόδι με ραβιόλι με γέμιση κολοκασιού και γαρίδες σε πουρέ από κοκκινογούλια, κυρίως πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας σε κολοκάσι καπαμά και επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα κολοκασιού με φύλο κρούστας ραντισμένο με χαρουπόμελο.
Στόχος της εκδήλωσης όπως εξήγησε τόσο ο Δήμαρχος Σωτήρας όσο και ο Γιώργος Ζαχαριάδης ήταν να προωθηθεί το παραδοσιακό προϊόν της Σωτήρας εκτός συνόρων, ενώ όπως αναφέρθηκε, υπήρξε σημαντική απήχηση όσον αφορά το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, αφού δόθηκε έμφαση στη χρήση του κολοκασιού Σωτήρας ως ένα εναλλακτικό προϊόν στις κουζίνες, καθώς είναι ένα εύκολο προϊόν όσον αφορά τη χρήση του, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κυρίως πιάτο, όσο και ως επιδόρπιο.
Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Χάγη ο Δήμαρχος Σωτήρας πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ολλανδία, κ. Ελπιδοφόρο Οικονόμου, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου καθώς και με τον Πρόξενο της Κύπρου, κ. Νίκο Αργυρίδη.
Σχετικά
Πάσχα σε 6 ταβέρνες και εστιατόρια στο χωριό, με πλούσιο μπουφέ
Τα εστιατόρια που έφτιαξαν ήδη πρόγραμμα και το ανακοίνωσαν
5 εστιατόρια με μπουφέ στο χωριό, για το μεσημέρι της 1ης Απριλίου
Τα εστιατόρια εντός κι εκτός πόλης ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με καλό φαγητό
Πειραγμένη ‘τοπική’ κουζίνα, με ταυτότητα, ποιότητα και απλότητα
Ένα εστιατόριο που δίνει έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης, βάσει εποχικότητας και εντοπιότητας
Στο Wolfgang’s για fine dining εμπειρία επιπέδου
Από το 2019, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν υψηλή γαστρονομία, άψογη εξυπηρέτηση και ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας.
Στιλάτη διεθνής κουζίνα, δίπλα στη θάλασσα, και κοκτέιλ που θυμάσαι για καιρό
Το επιλέγουμε όχι μόνο για τη θαυμάσια κουζίνα του, αλλά και γιατί μετατρέπει την έξοδο για φαγητό σε μια μαγική εμπειρία
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού
Εδώ και έναν χρόνο, ένα πολύ ξεχωριστό εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του κι έχει γίνει το talk of the town
Το hidden gem της πόλης που φέρνει την κυπριακή γαστρονομία σε άλλο επίπεδο
Μέσα σε ένα πετρόκτιστο αρχοντικό στο κέντρο… κρύβεται μια γαστρονομική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις
Η Kawacom’s ενισχύει τη σύνδεση του δικτύου της και χαράζει τα επόμενα βήματα ανάπτυξης
Εκπρόσωποι από όλη την Κύπρο συναντήθηκαν για ανταλλαγή ιδεών, ενίσχυση της συνεργασίας και παρουσίαση των επόμενων βημάτων ανάπτυξης της αλυσίδας
Tα (μαγειρευτά) μυστικά της κυρίας Ελένης, σε ένα οικογενειακό εστατόριο που εξελίσσεται συνεχώς
Εδώ θα δοκιμάσεις την comfort εκδοχή της παραδοσιακής μας κουζίνας στα καλύτερά της
Δοκιμάσαμε πιάτα με ψυχή από τα χεράκια της κυρίας Αυγής σε ένα ξεχωριστό στέκι του Στροβόλου
Παραδοσιακές γεύσεις, οικογενειακή φιλοσοφία και πιάτα γεμάτα μεράκι σε ένα από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά της πρωτεύουσας
5 εστιατόρια με μπουφέ, για το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου
Τα εστιατόρια εντός κι εκτός πόλης ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με καλό φαγητό