Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2017
Ο Θεατρικός Πολυχώρος Εστία παρουσιάζει το θεατρικό αναλόγιο "Μία γυναίκα μόνη" από το θεατρικό έργο "Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία" των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο με την ηθοποιό Μαρία Μίχα σε σκηνοθεσία Άξι Παίκου.
Το 1958 το ζεύγος Φο-Ράμε σχημάτισε θεατρικό θίασο, με τον Φο να κρατά τον ρόλο του σκηνοθέτη και συγγραφέα και τη Ράμε να είναι η πρωταγωνίστρια και το επιχειρηματικό μυαλό του θιάσου. Η Ράμε γνώρισε μεγάλη λαϊκή αποδοχή και πολλές φορές ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία, εξαιτίας της ανατρεπτικής σάτιρας των έργων του Φο.

Στη δεκαετία του '70 άρχισε να γράφει τα δικά της έργα, κυρίως μονολόγους με φεμινιστικό περιεχόμενο (Grasso e bello, Tutta casa, letto e chiesa «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία»).Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '70, όταν η Ιταλία δονείτο από την αντιπαράθεση κράτους και Ερυθρών Ταξιαρχιών, η Ράμε βρέθηκε στο στόχαστρο των νεοφασιστικών οργανώσεων. Τον Μάρτιο του 1973 απήχθη στο Μιλάνο από μια ομάδα νεοφασιστών, οι οποίοι αφού τη βασάνισαν και τη βίασαν, την άφησαν σε άθλια κατάσταση σ' ένα πάρκο μετά από λίγες ημέρες. Δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε πιο δυνατή και αποφασισμένη με μία σειρά από αντιφασιστικούς μονολόγους.
Το 1981 αφηγήθηκε τη δυσάρεστη εμπειρία της στο βιβλίο της Lo Strupo (Ο Βιασμός). Η υπόθεση της απαγωγής της έκλεισε 25 χρόνια αργότερα, το 1998. Η δικαστική έρευνα έδειξε τη σχέση των απαγωγέων της με υψηλόβαθμα στελέχη των Καραμπινιέρων στο Μιλάνο.Τόσο η Ράμε, όσο και ο Φο, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
20 Ιανουαρίου 2017
27 Ιανουαρίου 2017
03 Φεβρουαρίου 2017
10 Φεβρουαρίου 2017
17 Φεβρουαρίου 2017
Σχετικά
Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει από τον ΘΟΚ
Μια ιστορία-βουτιά στο δάσος του ονείρου της Κοκκινοσκουφίτσας, που μιλά για το θάρρος να προχωράς, να αμφισβητείς τους φόβους σου και να ανακαλύπτεις τη δική σου αλήθεια.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη Λευκωσία
Η θεατρική ομάδα «Δώδεκα και κάτι» παρουσιάζει στο ARTOS HOUSE την εμβληματική σάτιρα του Θεάτρου του Παραλόγου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ.
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.
Ξανά στο Όριεντ Εξπρές: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει στον ΘΟΚ
H θεατρική σεζόν ανοίγει με νέο κύκλο παραστάσεων μετά από απαίτηση του κοινού
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η «Μαντάμ Μαριάννα» σε μια ολοκαίνουργια θεατρική παραγωγή
Η Αστυνομική κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους, που αγαπήθηκε στην Αθήνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και παραγωγή Πάνου Στρούθου
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν