Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2017
Ο Θεατρικός Πολυχώρος Εστία παρουσιάζει το θεατρικό αναλόγιο "Μία γυναίκα μόνη" από το θεατρικό έργο "Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία" των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο με την ηθοποιό Μαρία Μίχα σε σκηνοθεσία Άξι Παίκου.
Το 1958 το ζεύγος Φο-Ράμε σχημάτισε θεατρικό θίασο, με τον Φο να κρατά τον ρόλο του σκηνοθέτη και συγγραφέα και τη Ράμε να είναι η πρωταγωνίστρια και το επιχειρηματικό μυαλό του θιάσου. Η Ράμε γνώρισε μεγάλη λαϊκή αποδοχή και πολλές φορές ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία, εξαιτίας της ανατρεπτικής σάτιρας των έργων του Φο.
Στη δεκαετία του '70 άρχισε να γράφει τα δικά της έργα, κυρίως μονολόγους με φεμινιστικό περιεχόμενο (Grasso e bello, Tutta casa, letto e chiesa «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία»).Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '70, όταν η Ιταλία δονείτο από την αντιπαράθεση κράτους και Ερυθρών Ταξιαρχιών, η Ράμε βρέθηκε στο στόχαστρο των νεοφασιστικών οργανώσεων. Τον Μάρτιο του 1973 απήχθη στο Μιλάνο από μια ομάδα νεοφασιστών, οι οποίοι αφού τη βασάνισαν και τη βίασαν, την άφησαν σε άθλια κατάσταση σ' ένα πάρκο μετά από λίγες ημέρες. Δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε πιο δυνατή και αποφασισμένη με μία σειρά από αντιφασιστικούς μονολόγους.
Το 1981 αφηγήθηκε τη δυσάρεστη εμπειρία της στο βιβλίο της Lo Strupo (Ο Βιασμός). Η υπόθεση της απαγωγής της έκλεισε 25 χρόνια αργότερα, το 1998. Η δικαστική έρευνα έδειξε τη σχέση των απαγωγέων της με υψηλόβαθμα στελέχη των Καραμπινιέρων στο Μιλάνο.Τόσο η Ράμε, όσο και ο Φο, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
20 Ιανουαρίου 2017
27 Ιανουαρίου 2017
03 Φεβρουαρίου 2017
10 Φεβρουαρίου 2017
17 Φεβρουαρίου 2017
Σχετικά

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Pop up theatre project από την Ομάδα Γιασεμίν
Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με καινούργια έμπνευση και ενέργεια!
Νέα παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Του σπουδαίου συγγραφικού διδύμου Ρέππας - Παπαθανασίου

Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Δραγούμη, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Κούκουρας στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο
“2:22 – A Ghost Story”: Το «θεατρικό φαινόμενο» έρχεται στην Κύπρο

Τελευταία παράσταση για το θεατρικό έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Επιστρέφει για να συγκινήσει ξανά με τη δύναμη της μνήμης, της φιλίας και της αδελφικής αγάπης

Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι σε θεατρική διασκευή Κεν Λούντβιχ στον ΘΟΚ
Σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης!»: Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει σε όλη την Κύπρο
Μια ολοκαίνουργια παιδική θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώματα και φαντασία για όλη την οικογένεια


Άλλες δύο ημερομηνίες για τη νέα solo παράσταση του Ζαχαρία Ζαννέττου
Sold out η μία παράσταση στην Λευκωσία και λίγα διαθέσιμα για την Λάρνακα

Ο μικρός Έγιολφ του του Χένρικ Ίψεν επιστρέφει στον ΘΟΚ για 8 ακόμα παραστάσεις
Ξεκίνησε η προπώληση - Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό

«Finding Home»: Μία σόλο παράσταση του Δανού κλόουν Denni Dennis
Μια θεατρική περιπλάνηση στα όρια της τέχνης, της αγάπης και της ανθρώπινης ευαλωτότητας