Δημοσιεύτηκε στις 03 Αυγούστου 2016
Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε την Τετάρτη 3 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότο το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.
Ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.
Όπως ανέφερε, «τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας», ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως ΠΟΠ.
Το προϊόν θα παράγεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Σωτήρας και στις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.
Η σημασία της εν λόγω κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς αναμένεται να δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι «μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ενώ με την σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στον χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων».
Σχετικά
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι - Πότε τίθεται σε ισχύ
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτός είναι ο «πιο cool» δρόμος του 2026 – Γεμάτος μουσική και μποέμ ατμόσφαιρα
Το περιοδικό Time Out αναδεικνύει το γιορτινό κλίμα, τη σάμπα και τα καταστήματα με ανοιχτές πόρτες.
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο «μενού» του καιρού για σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 ξεχωριστά ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα, για του Αγίου Βαλεντίνου
Ρομαντικές Αποδράσεις με τη Louis Hotels!
Προσφορές σε 4 κυπριακά ξενοδοχεία, ιδανικά για χειμερινές αποδράσεις
Χειμερινές αποδράσεις με τη Louis Hotels!
Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για το 2026
Μια ευρωπαϊκή πόλη ανεβαίνει στην κορυφή των ταξιδιωτικών λιστών για το 2026, συνδυάζοντας έντονο παλμό, πολιτισμό και μεγάλα γεγονότα που αλλάζουν την εμπειρία του city break.
Δωρεά €3.000 από το Columbia Confectionery προς το Ίδρυμα Άγιος Στέφανος
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της Columbia Restaurants
Ο Τίμης Καμπανέλλης, ένας από τους πιο γνωστούς personal trainers της εποχής του στις "24 ώρες μαζί"
Ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη γυμναστική στην τηλεόραση και στις πρωινές εκπομπές
Το Χίθροου καταργεί το όριο των 100 ml σε δοχεία υγρών
Ηλεκτρονικά είδη όπως φορητοί υπολογιστές μπορούν επίσης να αφήνονται στις αποσκευές
Οι πιο οικονομικοί προορισμοί σκι στην Ευρώπη για last-minute ταξίδια
Μια νέα κατάταξη από την αεροπορική easyJet
Η "μυστική" λίμνη του Αμιάντου "ντύθηκε" στα λευκά και μαγεύει (βίντεο)
Ένα "ταξίδι" σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χειμερινά τοπία του νησιού μας, εκεί όπου η φύση ντύθηκε στα λευκά και μαγεύει.
10 δωμάτια στο βουνό, με τζάκι και τζακούζι, για ξεχωριστή διαμονή
Ρομαντική εξόρμηση στο βουνό σε μερικά από τα ομορφότερα αγροτουριστικά καταλύματα της Κύπρου