Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013
Ο επισκέπτης στο Κοιλάνι αντικρίζει μια ενδιαφέρουσα λαϊκή αρχιτεκτονική, με στενούς ανηφορικούς δρόμους, με ανώγια, μακρυνάρια, καμάρες, πιθάρια, πατητήρια ή σύγχρονους αποστακτήρες και ανάγλυφα πλαίσια γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Σε αυτό το όμορφο χωριό, η Vardalis (Kilani) Winery ‘έκτισε’ τα όνειρά της και παράγει -από ντόπια σταφύλια- τα περίφημα και βραβευμένα κρασιά της. Ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει αγάπη και μεράκι για το καλό κρασί. Μία επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του θα σε εντυπωσιάσει. Και μια και θα βρεθείς στο γραφικό αυτό χωριό, μην αμελήσεις να γευτείς και τα περίφημα «αρκατένα» κουλούρια και τη σταφίδα του, που παράγουν οι κάτοικοί του.
Πού
Έξω από τη Λεμεσό, στον κύριο δρόμο Λεμεσού-Πάφου, στην έξοδο προς Καντού, ανηφορίζεις προς Κοιλάνι.
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά και για οργανωμένες επισκέψεις (επικοινώνησε με τη Ναταλία στο τηλ. 96732308).
Best sellers
Πέραν των 12 ποικιλιών. Ξεχωρίζει το Vardalis Cabernet Sauvignon & Vardalis Μαραθεύτικο που πήρε χρυσό μετάλλιο.
Bonus
Ο ιδιοκτήτης του, Viktor Velichko, δεν επαναπαύεται. Από το 1998, οπότε ανέλαβε το οινοποιείο στο Κοιλάνι, αναζητεί συνεχώς την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών για να προσφέρει στην αγορά νέα προϊόντα, όπως τη ζιβανία του.
Ανακάλυψε
Την εκκλησία της Παναγίας, κτισμένη μ’ άψογη πελεκητή ασβεστόπετρα, δημιούργημα του 1914, που εντυπωσιάζει με τον όγκο και την αρχιτεκτονική της. Αξιοπρόσεκτη για την ιστορία, τις τοιχογραφίες, το αγίασμα και τον πλάτανό της, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαύρης, ενώ αρκετά είναι και τα ξωκκλήσια του χωρίου, που ανέρχονται σε δέκα και μαρτυρούν τη θρησκευτικότητα του κόσμου του Κοιλανίου, ιδιαίτερα σε περασμένους αιώνες και δεκαετίες.
Σχετικά

Το έπος των Peaky Blinders συνεχίζεται με μία νέα spin-off σειρά στο Netflix
Η θρυλική συμμορία επιστρέφει στο Μπέρμιγχαμ

Έφυγε από τη ζωή η Patricia Routledge, η αξέχαστη Hyacinth του Keeping Up Appearances
Η Βρετανίδα ηθοποιός που καθήλωσε το κοινό με τον εμβληματικό ρόλο της, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω της μια ανεκτίμητη καλλιτεχνική παρακαταθήκη

Έκλεισε (λόγω ζημιών) ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία θέας του νησιού
Κλειστό το Σημείο Θέας κατά μήκος του δρόμου Καρβουνά – Τροόδους

Η 1η μεγάλη δημοσκόπηση για του Σίγμα για τις Βουλευτικές Εκλογές
Έρχεται τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου με τον Χρύσανθο Τσουρούλλη

Αυτοί είναι οι 16 αρχαιολογικοί χώροι που θα είναι ανοικτοί και δωρεάν το σαββατοκύριακο
Ανοικτά με δωρεάν είσοδο μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Κύπρο στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2025

SKYexpress: Τα παιδιά ταξιδεύουν δωρεάν μέχρι το καλοκαίρι του 2026!
Η SKY express επανέρχεται με μια νέα προσφορά και τα παιδιά ταξιδεύουν δωρεάν μέχρι το καλοκαίρι του 2026!

Η Χρύσω Λέφου με τα Χρυσωμαγειρέματά της σε νέα ώρα μετάδοσης - Καθημερινά στις 11.00 το πρωί
Η εκπομπή που αγαπήθηκε γιατί μας γύρισε πίσω στη γιαγιά και την αυθεντική κουζίνατης Κύπρου, συνεχίζει το τηλεοπτικό της ταξίδι

Καλά Θα Πάει κι Αυτό: Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου κάνει πρεμιέρα στο Σίγμα
Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Τετάρτη με Παρασκευή στις 18.50


Η Wizz Air ανακοίνωσε ταξίδια σε 18 προορισμούς, με τιμές από €49.99
Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις από και προς το Τελ Αβίβ για τη χειμερινή περίοδο 2025

5+1 εκδρομές για το φθινόπωρο στην κυπριακή ύπαιθρο
Πανέμορφες εξορμήσεις απ' άκρη σ' άκρη της Κύπρου τους επόμενους μήνες
