Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2016
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα, που διοργανώνει η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου του Δ.Ι.Θ.(Ι.Τ.Ι.). Φέτος οι συμμετοχές από Κύπρο και Ελλάδα, ανήλθαν στον αριθμό των 32 μονόπρακτων έργων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής που αποτελούσαν οι κ.κ Τίτος Κολώτας (οικογένεια Κολώτα), Kατερίνα Βοσκαρίδου, Λούλα Καλογεράκη, Δώρος Ήρωας, (μέλη του ΔΣ και της ΕΘΑΛ), Μαρία Κυριάκου(σκηνοθέτης), Λέανδρος Ταλιώτης (σκηνοθέτης, εκπρόσωπος του Κυπριακού Κέντρου Θεάτρου) και Μηνάς Τίγκιλης (Κ.Δ. της ΕΘΑΛ)
Το Α’ Βραβείο απονέμεται στον Ηλία Μαρούτση για το έργο του, «Πασιφάη». ( Ένα άλλο έργο του Ηλία Μαρούτση, με τίτλο Χοτέλ ΑΟΎΣΤΡΙΑ, είχε αποσπάσει στον Β’ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου, τιμητικό Έπαινο).
Το Β’ Βραβείο απονέμεται στον Λάζαρο Μπίκα για το έργο του «Κουβέντες Πυρκαγιάς» και το Γ’ Βραβείο απονέμεται στον Παναγιώτη Γκούβερη, για τα έργα του «Άφεση» και «Μάνες», εξ ημισείας για το κάθε ένα.
Σε μελλοντικό χρόνο θα ανακοινωθεί ο χρόνος και ο χώρος που θα παρουσιαστούν με την μορφή θεατρικού αναλογίου τα βραβευθέντα έργα από την ΕΘΑΛ.
Να σημειωθεί πως και οι τρεις βραβευόμενοι συγγραφείς ζουν στην Ελλάδα.
Ο Ηλίας Μαρούτσης γεννήθηκε στις 2/1/1978. Ζει στην Αθήνα, στη συνοικία Μεταξουργείο. Από το 1995 μέχρι το 2010 εργάστηκε επαγγελματικά ως δημοσιογράφος. Από το 2010 ως σήμερα βιοπορίζεται ως Pilates Instructor. Την άνοιξη του 2015 συμμετείχε στο πρώτο στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου, που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο. Το 2015 ολοκλήρωσε το θεατρικό έργο Πασιφάη, τη θεατρική διασκευή Τσέχωφ Βωβός ή στην Μόσχα μέσω Νέας Υόρκης (μια κωμωδία ανθρωπιστικής κρίσης) , και το μονόπρακτο έργο Το Τραύμα. Το 2012 έγραψε το θεατρικό έργο Χοτέλ Αούστρια και το 2009 το έργο Το Μαύρο Καλώδιο. Από το 2005 ως το 2007 ως συνεργάτης της βραβευμένης εκπομπής τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ ασχολήθηκε με την έρευνα και την προετοιμασία του σεναρίου.
Από το 1998 ως το 2010 ήταν μόνιμο μέλος του δυναμικού της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής καλύπτοντας το διάστημα 2006-2010 το πολιτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. Προηγούμενα είχε ασχοληθεί με την ερευνητική δημοσιογραφία, με το οικονομικό ρεπορτάζ (Τράπεζες, Υπουργείο Εργασίας) και το ελεύθερο (Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο περιβάλλοντος). Από το 1995 ως το 1998 είχε εργαστεί στα περιοδικά της Motor Press και κατά περιόδους συνεργάστηκε με το περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρηση, την εφημερίδα Ανάποδος Τύπος και το δημοσιογραφικό portal emea.gr.
Το 1997 αποφοίτησε από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και το 1995 πήρε απολυτήριο από την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης.
Ο Λάζαρος Μπίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Έχει γράψει 15 θεατρικά έργα και έχει διασκευάσει 20 μυθιστορήματα ξένων συγγραφέων για θέατρο. Το 2004 έλαβε το β΄ βραβείο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο Ο ΦΑΙΔΩΝΑΚΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
Το 2006 έλαβε το α΄ βραβείο σε διαγωνισμό του περιοδικού ΦΟΥΑΓΙΕ για το έργο ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΚΟΝΗ, το οποίο κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2014. Το 2015 μεταδόθηκε από το ΡΙΚ το έργο ΔΥΟ ΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΟΥΝΑ στην εκπομπή ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ.
Ο Παναγιώτης Γκούβερης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο χώρο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ενώ από το 2011 εργάζεται ως Ειδικός Παιδαγωγός στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Παράρτημα Σερρών). Το 2013 το έργο του "Ιδρώνει η καρδιά μου" παρουσιάστηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Παναγιώτη Μέντη. Το 2014, με το μονόλογο “Αυτιστικές Χελιδονοφωλιές”, απέσπασε το Ά βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου της OUNESCO υπό την κριτική εποπτεία του Στέφανου Ληναίου. Το 2015 το έργο του “Ζεϊμπέκικη Ορθογραφία” απέσπασε Ά βραβείο συγγραφής θεατρικού κειμένου στον 31ο λογοτεχνικό διαγωνισμό Δήμου Αγίου Νικολάου.
Διηγήματά του φιλοξενούν τα περιοδικά "Μανδραγόρας", "Δίοδος 66100" και "Παρέμβαση". Έχει μια δεκάχρονη κόρη.
Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη