Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015
Το Θέατρο Ριάλτο ξεκινά φέτος ένα θεσμό τιμητικών εκδηλώσεων με στόχο να ευχαριστήσει ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά στην κουλτούρα και την παιδεία της Λεμεσού. Όχι τυχαία, αρχίζει το θεσμό αυτό με τον Μαρίνο Μιτέλλα, έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με τη μουσική παιδεία της πόλης, κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό ανάμεσα στο φιλόμουσο κοινό της Κύπρου.
Στην εκδήλωση, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας ανέλαβε ο Βάσος Αργυρίδης, η Χορωδία «ΑΡΗΣ» Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο και την ελληνική μουσική παραγωγή. Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά θα συνοδεύσει με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Γιώργου Μουζάκη.
Στην εκδήλωση συμμετέχει πενταμελές μουσικό σχήμα με τους Ξένιο Παπασωφρονίου – κιθάρα, Κώστα Χαλλούμα – κοντραμπάσο, Θεόδωρο Κρασίδη –φλάουτο, Βαρβάρα Λούκα – βιολί και τον Βάσο Αργυρίδη στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις
Ποιος είναι ο Μαρίνος Μιτέλλας
Ο Μαρίνος Μιτέλλας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1938. Απεφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού το 1956. Ως μαθητής Γυμνασίου είχε καθηγητή μουσικής τον αείμνηστο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος τον μύησε στη μουσική και του εμφύσησε την αγάπη και την αφοσίωση σε αυτή. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση. Ως καθηγητής εργάστηκε με ζήλο, μεταφέροντας στους μαθητές του την αγάπη προς τη μουσική. Αφυπηρέτησε από τη μέση εκπαίδευση στη θέση του Διευθυντή.
Σταθμός στη ζωή του υπήρξε η ανασύσταση της χορωδίας του ΑΡΗ Λεμεσού το 1962, με την οποία ανέβασε το επίπεδο της χορωδιακής μουσικής διδάσκοντας και παρουσιάζοντας δύσκολα έργα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, κερδίζοντας την καθολική καταξίωση.
Το 2007 επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών ενώ για την προσφορά του έχει τιμηθεί από το Δήμο Λεμεσού, το Νέμεσο, το ΑΚΕΛ και το Ρόταρυ Αμαθουσία Λεμεσού. Επίσης, για την πολύχρονη προσφορά του στη χορωδιακή μουσική, τιμήθηκε από την Πολιτιστική Κίνηση ΕΠΙΛΟΓΗ Λεμεσού.
Διετέλεσε μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΡΙΚ, του Δήμου Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας. Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Μετά από πενήντα δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και αδιάλειπτης, φιλότιμης και αφοσιωμένης προσπάθειας και έχοντας φθάσει με τη χορωδία σε απρόσιτες κορυφές τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποχώρησε από τη διεύθυνση της χορωδίας για λόγους υγείας έχοντας γνωρίσει την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό για τη μεγάλη του προσφορά στα μουσικά πράγματα της Κύπρου.
-
Θέατρο Ριάλτο
20 Νοεμβρίου 2015
Σχετικά

Ο διεθνούς φήμης κοντραμπασίστας Kham Meslien στην Αξιοθέα
Έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για να παρουσιάσει στο κοινό της Αξιοθέας, την αφηγηματική δύναμη του κοντραμπάσου του

Η μουσικοχορευτική δημιουργία "Αιθέρας" των Άντη Σκορδή και Παναγιώτη Μηνά στο Φεστιβάλ Αξιοθέας
Το έργο επιδιώκει να προκαλέσει το κοινό να αναστοχαστεί καθώς φωτίζει μύθους και λατρευτικές πρακτικές της προελληνικής Κύπρου

"Κυπριακές φωνές και μελωδίες" από την μουσική παράδοση της Κύπρου
Η μουσική διαδρομή ξεκινά από τα διαλεκτικά ποιητικά κείμενα και τους καρτσιλαμάδες, και φτάνει μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση

Οι Monsieur Doumani στο Φεστιβάλ Faneromeni25
Το γκρουπ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό

Σύνθεση ποικίλων μουσικών προσεγγίσεων από το τρίο Širom στην Αξιοθέα
Η μουσική των Širom είναι ιδιότυπη: εσωστρεφής και στοχαστική, αλλά με τη δύναμη να πυκνώνει,

Αυτό είναι το σχήμα που θα κάνει πρεμιέρα στο Live Stage της Παλαιάς Ελιάς
Η νέα σεζόν ξεκινά – και η μουσική ανεβαίνει, με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να συναρπάσει

Estrella Sonora- Αφιέρωμα στις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τραγούδια που συγκινούν, εμπνέουν και αφηγούνται ιστορίες γυναικών με πάθος

Το Baraki ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έρχεται για να μας διασκεδάσει το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα

Έρχεται η 2η συνάντηση φιλαρμονικών σε μία μοναδική βραδιά
Στην Πολιτιστική Σκηνή Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής

Πολιτισμός σε κάθε γειτονιά του Στροβόλου – Αυγουστιάτικες συναυλίες
Τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συναυλίες στις γειτονιές του Στροβόλου

To beach bar που πρέπει να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι
Η τέλεια επιλογή για να ζήσεις την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στη Λάρνακα

Πόλη Χρυσοχούς, είσαι έτοιμη για το Nostalgia Party;
Η ομάδα του Nostalgia Parties πάει... παραλιακά!