Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2015
Η Άλκη Ζέη συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ως «πρύτανης» της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισκέπτεται φανατικά και με μεγάλο ενθουσιασμό σχολεία όλης της Ελλάδας και συνομιλεί τακτικά με τους αναγνώστες της, και ως άνθρωπος που συμμετέχει στα κοινά, η Άλκη Ζέη απασχολεί δικαιωματικά τον χώρο του βιβλίου, του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Άλκη Ζέη απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση: Τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Η διάκριση αυτή αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.
Η Άλκη Ζέη έζησε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας, ενώ το έργο και η προσωπικότητά της είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία και απολαμβάνουν εκτίμησης. Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, βρίσκονται στις σχολικές βιβλιοθήκες και προτείνονται για ανάγνωση από εκπαιδευτικούς. Το καπλάνι της βιτρίνας κυκλοφορεί στη Γαλλία από το 1973, με συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του ’90 μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους Γάλλους κριτικούς ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Η γαλλική μετάφραση του εφηβικού μυθιστορήματος Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της απέσπασε το 2005 το βραβείο των Βιβλιοφάγων, ενώ Ο ψεύτης παππούς κέρδισε το 2010 το βραβείο Νέων Ευρωπαίων.
Μόνο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα πιο κάτω βιβλία της Άλκης Ζέη:
• Το καπλάνι της βιτρίνας
• Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
• Κοντά στις ράγιες
• Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
• Η μωβ ομπρέλα
• Θέατρο για παιδιά
• Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
• Αρβυλάκια και γόβες
• Ο θείος Πλάτων
• Τα παπούτσια του Αννίβα
• Μια Κυριακή του Απρίλη
• Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
• Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
Κυκλοφορεί επίσης Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε απόδοση της Άλκης Ζέη και εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το παιδικό παραμύθι της Άλκης Ζέη με τίτλο Γατοκουβέντες, ενώ τον Νοέμβριο το Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της ίδιας.
Σχετικά

Συνεχίζεται το καλοκαιρινό πρόγραμμα παραδοσιακών δραστηριοτήτων του Δήμου Αγίας Νάπας
Εργαστήρια, μαγειρική, παραδοσιακή μουσική και γευσιγνωσία

Ρεμπέτικο γλέντι σε ένα οινοποιείο "κρυμμένο" μέσα στο πράσινο
Με μοσυική, φαγητό και ποτό!

Τις Πέμπτες του καλοκαιριού στην Αγία Νάπα απολαμβάνουμε παραδοσιακά εδέσματα και δραστηριότητες
Η Αγία Νάπα έφτιαξε πρόγραμμα με παραδοσιακές δραστηριότητες για το καλοκαίρι

Έρχεται και φέτος ο 3ος Βιβλιομαραθώνιος!
Έχεις 5 µήνες για να διαβάσεις τα 5 βιβλία που έχουν επιλεγεί

Έρχεται η Γιορτή του Κρασιού και άλλες υπέροχες εκδηλώσεις στην Πλατανιστάσα
Ένα όμορφο καλοκαίρι και φθινόπωρο γεμάτο πολιτισμό, διασκέδαση και κυπριακή φιλοξενία!

Βραβεία WIBA Mediterranean 2025: Το πιο καυτό event του καλοκαιριού έρχεται στη Λεμεσό
Η Λεμεσός υποδέχεται τα πρώτα βραβεία WIBA της μεσογείου

«Fun Day for Animals»: Μια μέρα αφιερωμένη στα ζώα, την ευημερία και την προστασία τους
Με περίπτερα ενημέρωσης, συμβουλές, ειδικούς και οργανώσεις

Mystery Pop-Up Experience - Vol. II: Μια πρό(σ)κληση για να παίξεις, να ανακαλύψεις και να μεταμορφωθείς
Ένα τολμηρό, διαδραστικό event για ενήλικες... σε μυστική τοποθεσία

«Street Vibes στο χωρκόν»: Πάμε πλατεία για μουσική, cocktails, burgers και hot dogs
Θα προηγηθεί θερινό σινεμά, με προβολή της ταινίας «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη»

Νησιώτικο γλέντι στην πλατεία
Καπετάνιοι στο Νησιώτικο Γλέντι μια εκλεκτή ομάδα μουσικών!

«Στο Αυγόρου... πατατοδημιουργούμε»: H προεόρτια εκδήλωση του 11ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας
Μια μέρα γεμάτη δημιουργία δράση και πατάτα

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2025: Αναλυτικά το πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό