Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015
Tο πρώτο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Τα φεστιβαλικά του βήματα, όμως, ξεκίνησαν το 2008 ως ενότητα προβολών του καταξιωμένου Φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο» με στόχο να συστήσει στο κοινό φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες και ανοίξει έτσι έναν διάλογο γύρω από την θέση και προοπτική του φιλμικού αυτού «είδους» αλλά και του κλάδου της Ανθρωπολογίας και του χώρου που ονομάζουμε Οπτική Ανθρωπολογία. Από τότε και μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας φτάνει στην έκτη του χρονιά, ως ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά και αναζωογονητικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της πόλης, με επιλογές από ένα «διαφορετικό» σινεμά που φτάνει όσο πιο κοντά έφτασε ποτέ η τέχνη του κινηματογράφου στον άνθρωπο.
Για την έκτη του διοργάνωση, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας αναζητά ταινίες από ανθρωπολόγους (ή παρόμοιους χώρους), καθώς και φοιτητικές ταινίες, στο πλαίσιο διατριβής ή εργασιών.
Αναλυτικότερα, το Φεστιβάλ αναζητά:
- φοιτητικές ταινίες από ανθρωπολόγους (ή συναφή ακαδημαϊκό πεδίο) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ως διπλωματικές εργασίες ή ως μέρος τους.
- ταινίες από ανθρωπολόγους (ή συναφή ακαδημαϊκό πεδίο) οι οποίοι συνεχίζουν την κινηματογραφική τους αναζήτηση μετά από το μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τους επίπεδο.
- ταινίες από επαγγελματίες κινηματογραφιστές ή φοιτητές από σχολές κινηματογράφου οι οποίοι συνεργάστηκαν με ανθρωπολόγους ή άλλους κοινωνικούς επιστήμονες κατά τη δημιουργία της ταινίας.
Δεκτές γίνονται οι αιτήσεις για ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 15 Ιουλίου 2015.
Μπορείτε να βρείτε την αίτηση συμμετοχής στο επίσημο site του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, ενώ μπορείτε να αποστείλετε τη συμπληρωμένη αίτηση στο info@ethnofest.gr, και ένα DVD της ταινίας σας στην εξής διεύθυνση:
Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Τ.Θ. 66009
15501 Χολαργός
Αθήνα
Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε ένα ιδιωτικό link για online screener της ταινίας, μαζί με την συμπληρωμένη φόρμα συμμετοχής, στο info@ethnofest.gr.
Σχετικά

Χρυσές Σφαίρες 2026: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 θα λάβει χώρα η 83η απονομή των Χρυσών Σφαιρών στο Beverly Hilton, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το Stranger Things, η επιτυχημένη σειρά του Netflix, γίνεται animation
Η περιπέτεια συνεχίζεται για τους αγαπημένους ήρωες


Wednesday 2: Στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο τρέιλερ teaser
Η Jenna Ortega επιστρέφει στον ρόλο της κόρης της διάσημης οικογένειας Addams

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου: Προβολές ταινιών και συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «GoetheKino»
Με τρεις ταινίες που προβληματίζουν η σειρά υπόσχεται να δώσει το έναυσμα για ουσιαστικές συζητήσεις και αναστοχασμούς

To Enola Holmes 3 έρχεται στο Netflix - Η νέα περιπέτεια της έφηβης ντετέκτιβ, αδελφής του Σέρλοκ Χολμς στη Μάλτα
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Φίλιπ Μπαραντίνι του «Adolescence»

Ο νέος κανονισμός που θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση στους κανόνες

To Adolescence είναι η 3η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix
Δες τις 10 πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες τηλεοπτικές σειρές

Το φινάλε του «You» και οι νέες σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix
Μέχρι τις 27 Απριλίου

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου