Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014
Ο Σύνδεσμος φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Θερμοκοιτίδα Αγάπης σε συνεργασία με το ίδρυμα Πάνου Ευριπίδου και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), διεξάγει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ποδηλασία στη Λεμεσό και από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, η οποία θα καταλήξει στο The Mall of Cyprus όπου θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τις 09.00 μέχρι τις 14.00.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή διαφωτιστικού υλικού και "μπουγάδα" με βρεφικά καλτσάκια. Για κάθε δέκα καλτσάκια το ένα θα είναι μικρότερο και μοβ, συμβολίζοντας την αναλογία των προώρων. Μπουγάδα θα στηθεί και στο εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα και τους κινδύνους στην ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών καθώς και για τις ανάγκες των οικογενειών τους.
Επίσης, την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Προωρότητας, θα στήσει έκθεση στην Μονάδα Εντατική Νοσηλείας Νεογνών στη Λευκωσία με θέμα "Μικρά Καλτσάκια, Μεγάλα όνειρα" στην οποία θα απεικονίζονται πρώην πρόωρα κρατώντας το καλτσάκι που φορούσαν τότε και δίπλα γραμμένο το όνειρό τους μαζί με μια φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.
Η Διεθνής Ημέρα Προωρότητας, ορίστηκε από το 2009 ως η 17η Νοεμβρίου Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πολύ νωρίς, 500.000 από αυτά στην Ευρώπη, έχοντας υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και νοσηρότητας. Στην Κύπρο γεννιούνται κάθε χρόνο γύρω στα 100 πρόωρα νεογνά στις 1000 γεννήσεις. H προωρότητα δεν είναι ασθένεια. Όμως αποτελεί μείζον πρόβλημα καθώς τα μωρά που γεννιούνται έστω και λίγες εβδομάδες νωρίτερα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας ή/και της διά βίου αναπηρίας. Επιπρόσθετα, ο πρόωρος τοκετός είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νεογνών.
Παρά το μεγάλο αριθμό των προώρων, ο κόσμος μετά βίας γνωρίζει την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και τα προβλήματα και τους κινδύνους που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενός πρόωρου βρέφους.
Σχετικά
Ένα πασχαλινό παραμύθι ζωντανεύει στη Λεμεσό
Το CYBERNESS επιστρέφει με ένα μαγικό Easter Market εμπνευσμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, γεμάτο δημιουργικότητα, μουσική και εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους.
25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μάρτη
Συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy, φεστιβάλ, εκθέσεις και ξεχωριστές οικογενειακές εξόδοι γεμίζουν την Κύπρο με ιδέες για ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες
Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: Το Ballet Philippines των Φιλιππίνων ταξιδεύει στην Κύπρο
Η παράσταση είναι φτιαγμένη να την αγαπήσουν παιδιά από 4 ετών
Το πιο hot θέαμα της πόλης: Ένα τσίρκο που γεμίζει κάθε βράδυ
Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων που γεμίζουν καθημερινά
Το Furry Book Club τον Απρίλιο σε περιμένει στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου!
Με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά και εφήβους
Street party με τον Nivo, κοκτέιλ, smash burgers και ανεβαστικά vibes, στην καρδιά της πόλης
Έρχεται ένα δυνατό street party στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας
Στη Λάρνακα θα στηθεί μία όμορφη πασχαλινή αγορά
Μια μέρα γεμάτη χαρά, διασκέδαση και πολλές λιχουδιές
Φτιάχνουμε φλαούνες, κουλούρια και αβκωτές με τη Χρύσω Λέφου και τις φουρνάρισσες της Επταγώνειας
Δημιουργούμε "Πασχαλινά Ζυμώματα" από την παραδοσιακή μας κουζίνα
Τη Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουμε στο βουνό: Γιορτή στον Πρόδρομο με φαγητό, παιχνίδια και τόμπολα
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Τέσσερα υπαίθρια Βιβλιοπαζαράκια στο Σολώνειον
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με έκπτωση μέχρι και 80%
Το εργαστήρι «(un)spelling» με τη Μύριαμ Γκατ στο Ξυδάδικο
Μέσα από μια διαδικασία «εκκένωσης» και επαναπροσέγγισης, οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με τις λέξεις