Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη

Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2026

Ο Οκτώβρης ξεκινά με σοκολάτα στις Πλάτρες, παλουζέ στο Πραιτώρι, κρασί στο Κοιλάνι και μουσική που μας δίνει πολλούς λόγους να βγούμε από το σπίτι. Ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται στη Λευκωσία, ο Χρήστος Θηβαίος στον Πρωταρά, ενώ θέατρο, χορός και βραδιές κωμωδίας προσθέτουν κι άλλες επιλογές στο πρόγραμμα. Κι αν η έξοδος περιλαμβάνει τα παιδιά, υπάρχουν παραστάσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες για να περάσετε μαζί τη μέρα. Συγκεντρώσαμε όσα ξεχωρίζουν το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου, για να διαλέξεις πού θα σε βρει το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα.


anagiotou.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιάννης Βαρδή, Έλενα Αναγιωτού και Άκης Δείξιμος σε μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Παρουσιάζουμε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, φέρνοντας για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή τον Γιάννη Βαρδή, την Έλενα Αναγιωτού και τον Άκη Δείξιμο. Τρεις καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές διαδρομές και προσωπικότητες ενώνουν τις φωνές τους σε ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια, διαχρονικές επιτυχίες, έντεχνες και λαϊκές στιγμές. Μια βραδιά γεμάτη τραγούδια που αγαπάμε. Μια συνάντηση που αξίζει να δεις.
>> Παρασκευή 02.10.2026, Κύκλος Μουσική Σκηνή | Λεμεσός | 23:00
Προπώληση εισιτηρίων: Ticketmaster
Πληροφορίες & Κρατήσεις: 25 107 230 / 97 575 857.

det_elta2.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου επιστρέφει με νέα solo παράσταση stand-up comedy
Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου επιστρέφει στη σκηνή με τη δεύτερη ολοκληρωμένη προσωπική του δουλειά στο stand-up comedy, η οποία φέρει τον ευρηματικό τίτλο «Δεν δεχόμαστε επιστροφές». Με νέα κείμενα και θεματολογία, ο Κύπριος κωμικός στρέφει το βλέμμα στις μικρές και μεγάλες παραλογίες της καθημερινότητας. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η κυπριακή πραγματικότητα και, φυσικά, ο ίδιος μπαίνουν στο μικροσκόπιο, μέσα από το χαρακτηριστικό κοφτερό χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του. Μετά την επιτυχημένη πρώτη solo παράστασή του, «Απαγορεύεται το Δέλτα», ο Ζαχαρίας Ζαννέττου εξελίσσει το κωμικό του ύφος και μας προσκαλεί να γελάσουμε με όλα όσα μας συμβαίνουν – είτε το θέλουμε είτε όχι. Η νέα παράσταση μπορεί να μη «δέχεται επιστροφές», υπόσχεται όμως άφθονο γέλιο.
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Ravens Music Hall, Λεμεσός, 20.30. Προπώληση εισιτηρίων και περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της παράστασης.

dimitris_mpasis_sizigos.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά στη Δερύνεια
Η Χορωδία του Δημοτικού Διαμερίσματος Δερύνειας παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Τ’ ανίκητα», με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση και τη συμμετοχή της Κατερίνας Παράσχου. Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τραγούδια που νίκησαν τον χρόνο, σε μια παράσταση γεμάτη μελωδίες, συναίσθημα και αγαπημένες διαχρονικές επιτυχίες.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 19.30. Είσοδος €10. Πληρ. 23811000.

det_marilena_zo.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η Μαριλένα Ζωδιάτου φέρνει το «The Very Normal Comedy Show»
Πόσο φυσιολογικές είναι τελικά οι οικογένειες, οι σχέσεις, η κοινωνία και η καθημερινότητά μας; Η Μαριλένα Ζωδιάτου επιστρέφει στη σκηνή και αναλαμβάνει να αποδείξει ότι όσα η Κύπρος θεωρεί απολύτως συνηθισμένα, πιθανότατα δεν είναι. Το «The Very Normal Comedy Show» ταξιδεύει σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, με έξι παραστάσεις στα TGI Fridays από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με γρήγορο stand-up, καυστική σάτιρα και άφθονη κυπριακή παράνοια, η δημοφιλής comedian στρέφει το μικροσκόπιο στις σχέσεις, στις κοινωνικές συμπεριφορές, στις οικογενειακές συνήθειες και σε όλες εκείνες τις μικρές παραξενιές που αναγνωρίζουμε στους άλλους – και δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας. Οι βραδιές θα συνδυάζουν την κωμωδία με φαγητό και ποτό, ενώ μετά το show θα ακολουθεί meet & greet με τη Μαριλένα. Ειδικό μενού θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της παράστασης, χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026, TGI Fridays Διαγόρου, Λευκωσία. Ώρα έναρξης: 20:00
Εισιτήριο: €12
Ηλικίες: 15+
Προπώληση: More.com

Το φαγητό και το ποτό δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

ODD_24_SLAMMING_Pinelopi_Gerasimo.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Το Open House Festival επιστρέφει στη Λεμεσό
Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς Open House Festival, που διοργανώνεται από τη Στέγη Χορού Λεμεσού, επιστρέφει στο κέντρο της Λεμεσού από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2026 για 17η χρονιά, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό και ενεργοποιώντας διαφορετικούς χώρους της πόλης μέσα από ένα τριήμερο σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας. Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει έργα που κινούνται ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό, τη μνήμη, το μέλλον και την πολιτική πραγματικότητα. Από τελετουργίες πένθους και συλλογικής αντίστασης μέχρι συναυλιακά πλήθη, πολιτικά τοπία και προσωπικές διαδρομές, οι δημιουργοί στρέφονται στο σώμα ως τόπο μνήμης, συνάντησης, αλλαγής και διεκδίκησης, αναζητώντας νέους τρόπους να μιλήσουν για την απώλεια, την ανθεκτικότητα, την ταυτότητα και τη συλλογική εμπειρία.
>> Παρασκευή 2–Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 | Λεμεσός. Εισιτήρια για το έργο Slamming στο Rialto.com. Εισιτήρια για τα έργα MANEATER, There’s Something About Birds και Remembrance: Crystal Tears στη more.com. Κάρτες φεστιβάλ διαθέσιμες μόνο μέσω more.com. Για το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες: www.dancehouse.com.cy

_DSC2814.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Oktoberfest στο Aphrodite Hills Resort
Το Oktoberfest επιστρέφει στο Aphrodite Hills Resort από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2026, φέρνοντας την αυθεντική ατμόσφαιρα της βαυαρικής γιορτής μπύρας στην καρδιά της Μεσογείου. Για τρεις ημέρες, το Beer Garden του Village Square μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό χώρο γιορτής, όπου η βαυαρική παράδοση συναντά τη μεσογειακή φιλοξενία. Παραδοσιακές γερμανικές γεύσεις, ζωντανή μουσική και η αυθεντική μπύρα Hofbräu συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες. Με ελεύθερη είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αγαπημένες γερμανικές γεύσεις, όπως bratwurst, pretzels, apple strudel και πιατέλες με λουκάνικα, συνοδευόμενες από μια ξεχωριστή επιλογή μπυρών Hofbräu: Original, Weisse, Oktoberfestbier και Dunkel.
Περισσότερα ΕΔΩ
>> Παρασκευή 2-Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Village Square, Aphrodite Hills.

486676780_1188601806593869_211530.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Το Buffer Fringe επιστρέφει για 11η χρονιά
Το Buffer Fringe Festival ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις αυλαίες του, επιστρέφοντας δυναμικά για την 11η διοργάνωσή του από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2026, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς σύγχρονων παραστατικών τεχνών στην Κύπρο. Με σύνθημα τη συνάντηση, τη συνεργασία και τον δημιουργικό διάλογο, το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας μοναδικός χώρος έκφρασης για καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θέατρο, χορό, περφόρμανς, μουσική, εικαστικές παρεμβάσεις και συμμετοχικές δράσεις. Το Buffer Fringe ξεχωρίζει για τον διαπολιτισμικό του χαρακτήρα και την ικανότητά του να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες, αξιοποιώντας την τέχνη ως μέσο επικοινωνίας, συνεργασίας και κοινωνικού προβληματισμού. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πρωτότυπες παραγωγές, εργαστήρια, συζητήσεις και καλλιτεχνικές συμπράξεις που δίνουν βήμα σε νέες ιδέες και σύγχρονες μορφές δημιουργίας. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να συγκεντρώσει δημιουργούς, επαγγελματίες του πολιτισμού και φίλους των παραστατικών τεχνών, προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη καινοτομία, πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Οι διοργανωτές έχουν ήδη απευθύνει το πρώτο κάλεσμα προς το κοινό με το μήνυμα «Save the Date», προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν το αναλυτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις. Με έντεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας, το Buffer Fringe Festival έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Κύπρου, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες θεατές και καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Η διοργάνωση συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως κοινός τόπος συνάντησης, δημιουργώντας νέες εμπειρίες και ενισχύοντας τον διάλογο μέσα από τη δύναμη της δημιουργικότητας. Το τριήμερο 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2026 αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μία γιορτή του σύγχρονου πολιτισμού, με το Buffer Fringe να προσκαλεί το κοινό να ζήσει μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες και να γίνει μέρος ενός φεστιβάλ που εδώ και έντεκα χρόνια αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου.
>> Παρασκευή 2, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Home for Cooperation. Περισσότερα ΕΔΩ

BOOST-PERCUSSION-HOMEPAGE-952x579.2e16d0ba.fill-1375x729.png

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει στο The Shoe Factory τον Οκτώβριο για να παρουσιάσει το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος. Τολμηρό, ανήσυχο και ασυμβίβαστο, το φετινό Φεστιβάλ θα φέρει για ακόμα μία φορά το κοινό σε άμεση επαφή με ορισμένες από τις πιο πρωτότυπες εκφάνσεις της μουσικής δημιουργίας των καιρών μας, παρουσιάζοντας τέσσερις μοναδικές και άκρως πολυκύμαντες συναυλίες. Έχοντας ως σταθερό επίκεντρο τη μουσική του σήμερα, το πρόγραμμα κάθε συναυλίας θα αναδείξει παράλληλα τις συνοχές, τις μεταμορφωτικές τάσεις και τις δημιουργικές παρορμήσεις που συνδέουν τη σύγχρονη δημιουργία με την ευρύτερη ιστορία της μουσικής. Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει διεπιστημονικές δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη νεολαία.
>> Παρασκευή 2 - Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, The Shoe Factory, Λευκωσία. Περισσότερα ΕΔΩ

DOC.20170921_.1394920_.parastasi_.2e16d0ba.fill-1375x729.png


Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν με το έργο "Κασσάνδρα" στην Κύπρο
Ο αρχαίος θρύλος της Κασσάνδρας ζωντανεύει στη σκηνή με την σφραγίδα της εμβληματικής μορφής του ευρωπαϊκού κινηματογράφου – και θρύλου της γαλλικής σκηνής Φανί Αρντάν με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας. Το έργο «Κασσάνδρα» είναι μια σύγχρονη όπερα - μονόλογος σε μουσική του Ελβετού συνθέτη Μικαέλ Ζαρέλ. Ο μύθος της Κασσάνδρας ξεδιπλώνεται μέσα από τον εμμονικό εσωτερικό μονόλογο μιας γυναίκας που βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο. Η ηρωίδα παρακολουθεί ανήμπορη τον κόσμο της να καταρρέει, ενώ στο μυαλό της επιστρέφουν οι αναμνήσεις και οι αλήθειες που στιγμάτισαν τη ζωής της. Το έργο σχολιάζεται ως ένας βαθύς και ευάλωτος μονόλογος που παρουσιάζεται μέσα από τον δυναμισμό της γυναικείας μορφής. Η παραγωγή της «Κασσάνδρας» αποτελεί ένα εγχείρημα μεγάλων διαστάσεων που τελεί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ερβέ Λουακεμόλ. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γερμανίδας συγγραφέα Κρίστα Βολφ.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Εισιτήρια: Sold Out Tickets.

mario_wjsATJt.2e16d0ba.fill-1375x.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η ρεμπέτισσα Μαριώ στη Λευκωσία
Όταν την ρωτήσανε τι την έφερε στον κόσμο του τραγουδιού, απάντησε «το ρεμπέτικο τραγούδι από το γραμμόφωνο και ο πατέρας μου που ήταν μουσικός», αλλά και «τα σμυρνέϊκα που τα άκουγα από την κούνια μου γιατί τα τραγούδαγε η μάνα μου». Αυτός είναι ο κόσμος της Μαριώς. Το ρεμπέτικο τραγούδι. Που το υπηρετεί με συνέπεια περισσότερο από 60 χρόνια. Γνήσια ρεμπέτισσα και μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους, η Μαριώ δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια τη δική της μικρή ιστορία. Μια ιστορία που διηγείται, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, σε κάθε της εμφάνιση, τραγουδώντας όλα εκείνα τα ρεμπέτικα τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα στα χρόνια και όχι μόνο… Έτσι, έχοντας παρέα της τον εξαιρετικό ερμηνευτή Γιάννη Καραλή, τον συνθέτη και σολίστα του μπουζουκιού Δημήτρη Λίβανο και τον μαέστρο και πιανίστα Παναγιώτη Παπαγεωργίου, εμφανίζονται στο Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, στην Λευκωσία, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026, για να παρουσιάσουν τραγούδια – διαμάντια, ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά, σε ένα γλέντι από καρδιάς. Γιατί, όπως λέει, «θέλουμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο, σαν να τους έχουμε καλεσμένους στο σπίτι».
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, Λευκωσία, 21.30. Κρατήσεις: 99566485.

484309019_630058809780925_4904611.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

10ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού στον Πρωταρά
Ο αγροτικός πολιτισμός, οι γεύσεις και οι παραδόσεις της κυπριακής υπαίθρου έρχονται στο προσκήνιο μέσα από ένα μεγάλο διήμερο φεστιβάλ στον Πρωταρά. Το 10ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, στη Δημοτική Πλατεία «Λευκόλλα». Στον χώρο θα στηθούν περίπτερα αγροτικών οργανώσεων και παραγωγών, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν κυπριακά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα. Παλουζές, σιουσιούκκος, ζεστό χαλλούμι και χωριάτικο ψωμί είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα πρωταγωνιστήσουν. Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση θα έχουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ ο μάγειρας Χρίστος Χριστοδούλου θα παρασκευάσει ζωντανά κυπριακό έδεσμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν στο κοινό. Παράλληλα, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για εκείνα. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκή συναυλία με τον Δημήτρη Μεσημέρη και τη Φρειδερίκη Τομπάζου, καθώς και εμφανίσεις παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Η κορύφωση του διημέρου θα έρθει το βράδυ του Σαββάτου με τον Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος θα παρουσιάσει στις 21.00 τη συναυλία «30 χρόνια – Μόνο Απέναντι». Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών με τη στήριξη του Δήμου Παραλιμνίου–Δερύνειας και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, η διοργάνωση στηρίζει τον Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».
>> Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, Δημοτική Πλατεία «Λευκόλλα», Πρωταράς, 17.00–23.00. Συναυλία Χρήστου Θηβαίου: Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 21.00. Είσοδος: Ελεύθερη. Πληροφορίες: 22 557651

Cyprus_Rocks_Festival__2026_-_2.2e16d0ba.fill-1375x729.png

Cyprus Rocks Festival στον Πρωταρά
Το Cyprus Rocks Festival επιστρέφει στον Πρωταρά αυτόν τον Οκτώβριο, συγκεντρώνοντας καταξιωμένα tribute acts από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική των AC/DC, Guns N’ Roses, Queen, Def Leppard, Foo Fighters, Mötley Crüe, Aerosmith, The Who, Status Quo και άλλων συγκροτημάτων που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Rock. Από 1 έως 6 Οκτωβρίου 2026, το Cyprus Rocks Festival θα συνδυάσει ζωντανές εμφανίσεις, μια πιστή διεθνή κοινότητα φίλων του φεστιβάλ και φόντο το παραθαλάσσιο σκηνικό του Πρωταρά. Στο επίκεντρο του φετινού προγράμματος βρίσκονται τρεις βραδιές στην Κεντρική Σκηνή, στην παραλία Αγίας Τριάδας, από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια από τις τρεις βραδιές ή να απολαύσει ολόκληρο το τριήμερο πρόγραμμα. Από την πρώτη του διοργάνωση στον Πρωταρά το 2017, το Cyprus Rocks Festival έχει αποκτήσει ισχυρή διεθνή απήχηση, ιδιαίτερα ανάμεσα σε επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν κάθε χρόνο. Με το κεντρικό μήνυμα «Where Rock Legends Live On» στον πυρήνα της ταυτότητάς του, το Cyprus Rocks 2026 ενώνει και φέτος γνώριμους και νέους φίλους του φεστιβάλ, με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για τη Rock μουσική.
Περισσότερα ΕΔΩ
>> Μέχρι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, Πρωταράς.

fig_fest2.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

2o Φεστιβάλ Παστόσυκου στην Βορόκληνη
Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του 2025, το Φεστιβάλ Παστόσυκου & Κυπριακής Παράδοσης Βορόκληνης επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ανανεώνοντας το ραντεβού του με την παράδοση, τις αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και τη μουσική. Το 2ο Φεστιβάλ Παστόσυκου & Κυπριακής Παράδοσης Βορόκληνης θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Βορόκληνη, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην κυπριακή γαστρονομία και πολιτιστική κληρονομιά. Η πρώτη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, με το παστόσυκο και τα προϊόντα του σύκου να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας γιορτής γεμάτης γεύσεις, μουσική και παράδοση. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να κινηθεί στην ίδια φιλοσοφία, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο αγαπημένα στοιχεία της κυπριακής παράδοσης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, να απολαύσουν φαγητό και ποτό και να περιηγηθούν σε περίπτερα με τοπικές δημιουργίες και χειροτεχνίες. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μουσική και πολιτιστικές δράσεις, δημιουργώντας το σκηνικό για ένα αυθεντικό κυπριακό γλέντι για όλη την οικογένεια.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Βορόκληνη.

jens-thekkeveettil-dBWvUqBoOU8-un.2e16d0ba.fill-1375x729_Xjehu1R.jpg

Technopolis 20 Jazz Festival στο Χάνι του Ιμπραήμ
Δύο βραδιές γεμάτες jazz με την Έλλη Πασπαλά, τη Νεφέλη Φασούλη και σημαντικούς μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το Τεχνόπολις 20, σε συνεργασία με το Πετρίδειο Ίδρυμα και τον Δήμο Πάφου, παρουσιάζει το πρώτο “TECHNOPOLIS 20 JAZZ FESTIVAL”. Για δύο ημέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο, 2 και 3 Οκτωβρίου 2026, το Χάνι του Ιμπραήμ, στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για τους φίλους της jazz, με ένα διήμερο γεμάτο μουσική, αυτοσχεδιασμό, δημιουργικότητα και ξεχωριστές συνεργασίες. Μουσικοί από την Κύπρο και το εξωτερικό συναντώνται στη σκηνή, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της jazz — από αγαπημένες κλασικές μελωδίες και διαχρονικά jazz standards μέχρι σύγχρονες συνθέσεις και φρέσκες μουσικές προσεγγίσεις. Ένα μοναδικό διήμερο αφιερωμένο στη jazz, όπου η μουσική, ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργική έκφραση συναντιούνται στον ξεχωριστό ιστορικό χώρο του Χανιού του Ιμπραήμ.
Περισσότερα ΕΔΩ
>> Παρασκευή και το Σάββατο, 2 και 3 Οκτωβρίου 2026, το Χάνι του Ιμπραήμ, στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, 20.00.

tertzeloythkia.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

1ο Φεστιβάλ Τερατσόμελου, Πάνω Ακουρδάλια
To χωριό Πάνω Ακουρδάλεια στην επαρχία Πάφου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το 1ο Φεστιβάλ Τερατσόμελου, μια νέα γιορτή αφιερωμένη στην κυπριακή παράδοση, τη γαστρονομία και, φυσικά, το χαρούπι και τα προϊόντα του. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, από τις 16:00 μέχρι τις 21:30, με την είσοδο να είναι ελεύθερη. Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρίσκεται η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του χαρουπόμελου, μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι παραγωγής χαρουπόμελου, αλλά και ένα εργαστήρι παρασκευής κουλουρουθκιών με μέλι. Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να δοκιμάσουν σιερεπέττι και ζουμί του τερατσιού, ενώ δεν θα λείψουν το φαγητό και τα παραδοσιακά εδέσματα. Ανάμεσα στις ιδιαίτερες προτάσεις και μια πρωτότυπη μπύρα με βάση το τερατσόμελο, από το Ζυθοποιείο «Άσκας». Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με κυπριακούς χορούς, παραδοσιακά τραγούδια και ζωντανή μουσική με βιολί και λαούτο, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Χαραλάμπους, Κώστα Κωνσταντίνου, Δημήτρη Παπαδόπουλου, Πέτρου Κίζα και Ευτυχίας Παστελίδου. Μια νέα γιορτή που φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της κυπριακής υπαίθρου και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε το τερατσόμελο μέσα από τη γεύση, την παράδοση και τη μουσική.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, Πάνω Ακουρδάλεια, Πάφος, 16.00-21.30.

olives.2e16d0ba.fill-1375x729.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

1ο Φεστιβάλ Αιωνόβιων Ελιών Σιλίκου
Μια νέα πολιτιστική και γαστρονομική διοργάνωση έρχεται να προστεθεί στον χάρτη των φεστιβάλ της Κύπρου, με επίκεντρο έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της υπαίθρου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Σιλίκου ανακοίνωσε επίσημα τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Αιωνόβιων Ελιών Σιλίκου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου 2026. Το νέο φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ετήσιο θεσμό για την κοινότητα, αναδεικνύοντας τις εντυπωσιακές αιωνόβιες ελιές της περιοχής, την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού, τα τοπικά προϊόντα και τη μοναδική φυσική ομορφιά της ορεινής Λεμεσού. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Πλατεία Σιλίκου και στο Μουσείο Λαδιού, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία κυπριακής φιλοξενίας. Tο φεστιβάλ αναμένεται να συνδυάζει πολιτισμό, παράδοση, γαστρονομία και ψυχαγωγία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχρονική σχέση του τόπου με την ελιά, ένα δέντρο που για αιώνες αποτελεί σύμβολο ζωής, ευημερίας και συνέχειας. Πέρα από την προβολή των αιωνόβιων ελαιόδεντρων που κοσμούν την περιοχή, η διοργάνωση στοχεύει να αναδείξει τους τοπικούς παραγωγούς, τα παραδοσιακά προϊόντα και τις αυθεντικές γεύσεις του Σιλίκου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγροτουρισμό και την επισκεψιμότητα της κοινότηταςΟι διοργανωτές καλούν το κοινό να γίνει μέρος μιας νέας παράδοσης που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή και ολόκληρη την Κύπρο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα, τους καλλιτέχνες, τις δράσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
>> Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Πλατεία Σιλίκου & Μουσείο Λαδιού.

visitableworkshop_fithkiotikoifan.2e16d0ba.fill-1375x729_cZmJUZo.png

3η Γιορτή Φυθκιώτικου Υφαντού στη Φύτη Πάφου
Η Φύτη Πάφου φορά τα γιορτινά της και μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο γεμάτο παράδοση, μουσική, γεύσεις και δημιουργία, με αφορμή την 3η Γιορτή Φυθκιώτικου Υφαντού, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2026. Για δύο ημέρες, η πλατεία του χωριού και οι γύρω χώροι θα γεμίσουν ζωή, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00, με επίκεντρο φυσικά το περίφημο Φυθκιώτικο Υφαντό και την παραδοσιακή κυπριακή τέχνη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της υφαντικής μέσα από εργαστήρια Φυθκιώτικου Υφαντού, που θα πραγματοποιούνται στα ανοικτά σπίτια των υφαντριών του χωριού, στο Μουσείο και στο Πολιτιστικό Κτήριο. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και εργαστήρια παρασκευής χαλουμιού, δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά κομμάτια της κυπριακής παράδοσης. Η γιορτή θα έχει φυσικά και άφθονη μουσική, με ελληνική και κυπριακή ζωντανή μουσική και τραγούδι, αλλά και παρουσιάσεις κυπριακών χορών, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι. Και οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δική τους θέση στη γιορτή, με παιδικές δραστηριότητες, φουσκωτό για μωρά, αλλά και ζωάκια φάρμας στην πλατεία, που αναμένεται να ενθουσιάσουν τα παιδιά. Στο Πολιτιστικό Κτήριο θα φιλοξενείται επίσης έκθεση ζωγραφικής από τη Nikis Art. Φυσικά, από μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραδοσιακές γεύσεις. Φαγητό, ποτό, λουκουμάδες, πίττες με μέλι και άλλες αγαπημένες κυπριακές λιχουδιές θα συμπληρώνουν την εμπειρία, ενώ περίπτερα με κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνήματα θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να αγοράσουν τοπικά προϊόντα και δημιουργίες. Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην παράδοση, την κυπριακή φιλοξενία και την τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Σωματείο Αποδήμων και Φίλων Φύτης – Το Φυτιώτικο και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φύτης. Για πληροφορίες σχετικά με περίπτερα πώλησης προϊόντων: 96700339 (Γιώργος). Μια όμορφη αφορμή για να επισκεφθείς τη Φύτη και να ζήσεις από κοντά ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο παράδοση, μουσική και κυπριακές γεύσεις.
>> Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Πλατεία Φύτης, Πάφος, 10:00–22:00.

rainbow-mermaids.2e16d0ba.fill-1375x729.width-800.jpg

Οι Rainbow Mermaids παρουσιάζουν το «True Colours» στη Λευκωσία
Οι Rainbow Mermaids πραγματοποιούν την πρώτη τους εμφάνιση στην Κύπρο και φέρνουν μαζί τους το «True Colours», ένα ιδιαίτερο live show που κινείται ανάμεσα στο podcast και το drag performance. Τρεις παραστάσεις σε δύο πόλεις φιλοδοξούν να γεμίσουν τις πρώτες φθινοπωρινές βραδιές με χρώμα, μουσική, προσωπικές ιστορίες και ανατρεπτικό χιούμορ. Κάθε βραδιά θα αρχίζει με ένα live podcast, στο οποίο καλεσμένοι από τον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού θα μοιράζονται ιστορίες και βιώματα με αμεσότητα, συναίσθημα και χιούμορ. Στη συνέχεια, η σκηνή θα μεταμορφώνεται για ένα εντυπωσιακό drag show, ειδικά σχεδιασμένο για την παρουσίαση στην Κύπρο. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, οι Rainbow Mermaids θα εμφανιστούν στη Μουσική Σκηνή Κύκλος στη Λεμεσό, έχοντας ως καλεσμένη στο live podcast τη Μαρία Παπαγεωργίου. Θα ακολουθήσει μία εμφάνιση στο Downtown Live στη Λευκωσία, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Η καλεσμένη της βραδιάς θα στο podcast θα είναι η Ιουλία Καραπατάκη. Το «True Colours» συστήνεται ως μια γιορτή της αυθεντικότητας, της διαφορετικότητας και της ελεύθερης έκφρασης, σε μια παραγωγή που δεν περιορίζεται στα όρια μιας συμβατικής μουσικής εμφάνισης. Την παρουσίαση έχει αναλάβει η Buenos Ntias Production and Management, με τη στήριξη του FemmeFest Cyprus.
>> Λευκωσία: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 | Downtown Live | Πόρτες: 20:00 | Έναρξη: 21:00 | Εισιτήρια από €18 | Πληροφορίες: 99 810011 | Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Για κράτηση τραπεζιού απαιτείται η αγορά 4–6 εισιτηρίων, με ελάχιστη κατανάλωση €15 ανά άτομο.
Εισιτήρια: more.com

anas-alhajj-S-Ya_TlAQUw-unsplash.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Φεστιβάλ Σοκολάτας στις Πάνω Πλάτρες
Οι Πάνω Πλάτρες ετοιμάζονται να γεμίσουν με αρώματα σοκολάτας, μουσικές και δημιουργικές δράσεις, σε ένα διήμερο που υπόσχεται να γίνει η πιο γλυκιά εξόρμηση του φθινοπώρου. Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σοκολατένιες εμπειρίες και ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο ορεινό θέρετρο. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί το Σάββατο στις 11:00, με καλωσόρισμα από τον κοινοτάρχη και ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Την ίδια ώρα θα αρχίσει το εργαστήρι σοκολάτας με τη Χρύσω Λέφου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00. Από τις 11:30 μέχρι τις 12:30, το χορευτικό συγκρότημα «Το Διπλογέφυρο» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ζωγραφική προσώπου και τατουάζ με γκλίτερ για τα παιδιά. Από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με το Zenith FM, με τους Ρίκκο Ιωάννου και Μαριάννα, ενώ τη μουσική σκυτάλη θα πάρει στις 17:00 ο Νίκος Χριστοδούλου, με ένα δίωρο ζωντανό πρόγραμμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα λειτουργούν περίπτερα με σοκολατένιες λιχουδιές, θεματικό photo booth και φουσκωτά για τα παιδιά, ενώ θα προσφέρονται κεράσματα στους επισκέπτες. Ένα διήμερο για όσους αγαπούν τη σοκολάτα, τις φθινοπωρινές βόλτες στο βουνό και τις οικογενειακές εξορμήσεις. Οι θερμίδες, αυτή τη φορά, μπορούν να περιμένουν.
>> Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Πάνω Πλάτρες

afamia3.2e16d0ba.fill-1375x729.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Φεστιβάλ Αφάμια στο Κοιλάνι
Το Κοιλάνι υποδέχεται το φθινόπωρο με τα «Αφάμια», τη μεγάλη γιορτή που είναι αφιερωμένη στο σταφύλι, τον παλουζέ και την παράδοση του χωριού. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, κάτοικοι και επισκέπτες θα συναντηθούν σε μια ημέρα γεμάτη μουσική, χορό, τοπικές γεύσεις και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Η διοργάνωση αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία για γνωριμία με τα έθιμα και τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το σταφύλι και τα προϊόντα του, με το παραδοσιακό πάτημα να προσφέρει στους επισκέπτες εικόνες και εμπειρίες από την εποχή του τρύγου. Από τη γιορτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο παλουζές, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα του κυπριακού φθινοπώρου. Όσοι βρεθούν στο Κοιλάνι θα έχουν την ευκαιρία να τον δοκιμάσουν δωρεάν και να απολαύσουν τη γεύση που έχει συνδεθεί όσο λίγες με τα αμπελοχώρια και την περίοδο του τρύγου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και μουσική, καθώς και εμφάνιση από τη Χορωδία Αγίου Ιλαρίωνα. Παράλληλα, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικά εργαστήρια και δημιουργικές δραστηριότητες. Στον χώρο θα λειτουργούν περίπτερα με φαγητό, τοπικά εδέσματα και διάφορα προϊόντα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δοκιμάσει γεύσεις και να στηρίξει τους παραγωγούς και τους δημιουργούς της περιοχής. Τα «Αφάμια» αποτελούν ιδανική αφορμή για μια φθινοπωρινή εκδρομή στο Κοιλάνι, σε ένα από τα πιο όμορφα κρασοχώρια της Κύπρου, με άρωμα σταφυλιού, γεύση παλουζέ και αυθεντική κυπριακή φιλοξενία.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Κοιλάνι, επαρχία Λεμεσού.

ppaloyzes_me_karydia_unsorted_3_0.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

4ο Φεστιβάλ Οινογαστρονομίας στην Ποταμιού
Η Ποταμιού μας προσκαλεί σε μια αυθεντική φθινοπωρινή γιορτή αφιερωμένη στο κρασί, τα παραδοσιακά προϊόντα, τις γεύσεις και την ιστορία του χωριού, με το 4ο Φεστιβάλ Οινογαστρονομίας να πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 στις 14.30 στην πλατεία του χωριού. Από τις 14:30, η Ποταμιού θα γεμίσει αρώματα και γεύσεις της κυπριακής υπαίθρου, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγαπημένες παραδοσιακές λιχουδιές όπως παλουζέ, σουτζούκο, τρεμυθόπιττες, κουλουρούθκια με το έψημα και ζεστό τραχανά, ενώ φυσικά από τη γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν το σταφύλι, το κρασί και η ζιβανία. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα βιωματικά εργαστήρια, στα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παρασκευή παλουζέ, σουτζούκου, τραχανά, τρεμυθόπιττων και κουλουρουθκιών με το έψημα. Επίσης οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και χορούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δύο ιδιαίτερες δραστηριότητες που συνδυάζουν τη φύση, το κρασί και την ιστορία της Ποταμιού. Στις 15:30 πραγματοποιείται Ποδηλατική Οινοδιαδρομή, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να φέρουν τα δικά τους ποδήλατα. Στις 16:30, η δράση μεταφέρεται στα «μονοπάτια της μνήμης της Ποταμιού», σε ένα βιωματικό οδοιπορικό για μικρούς και μεγάλους. Η διαδρομή θα περάσει από 4 σπίτια και 4 κατοίκους, ξεδιπλώνοντας 4 αληθινές ιστορίες και γνωρίζοντας στους συμμετέχοντες διαφορετικές πτυχές της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Μια όμορφη ευκαιρία να αφήσουμε για λίγο την πόλη, να βρεθούμε στην κυπριακή ύπαιθρο και να γνωρίσουμε την Ποταμιού μέσα από τις γεύσεις, το κρασί, τις παραδόσεις και τις ιστορίες της.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Πλατεία Ποταμιού, επ. Λεμεσού. Ώρα έναρξης: 14:30.️ Είσοδος: Ελεύθερη

1786158139957.2e16d0ba.fill-1375x729.png

13ο Φεστιβάλ Κόκκινου Πηλού Κόρνου
Στο 13ο Φεστιβάλ Κόκκινου Πηλού Κόρνου, η Κυριακή γίνεται μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους -με παιχνίδι, δημιουργία, θέατρο και παράδοση. Από το ράλι κλασικών αυτοκινήτων και το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, μέχρι εργαστήρια πηλού, δημιουργικές κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι και θέατρο σκιών, η μέρα είναι γεμάτη αφορμές για να συμμετέχουμε, να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 | Κόρνος, από τις 11:00.

praitori.2e16d0ba.fill-1375x729_P.2e16d0ba.fill-1375x729_f8EaMcE.jpg

4η Γιορτή του Παλουζέ στο Πραιτώρι
Ο παλουζές έχει και φέτος την τιμητική του και μας καλεί στο όμορφο χωριό Πραιτώρι στην Πάφο για να τον απολαύσουμε ζεστό και φρεσκοφτιαγμένο! Η παραδοσιακή γιορτή επιστρέφει φέτος για τέταρτη χρονιά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, μετατρέποντας το χωριό σε σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Στη γιορτή θα προσφέρεται δωρεάν παλουζές, θα πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα, φαγητό και ποτό. Βιωματικά εργαστήρια, απόσταξη ζιβανίας, πάτημα σταφυλιών, παραδοσιακά τραγούδια, χοροί από τον Πολιτιστικό όμιλο Ιεροί Κήποι, φουσκωτά και ζωγραφική και διασκέδαση για όλους!
>> Κυριακή 04 Οκτωβρίου, Δημοτικό Σχολείο Πραιτωρίου, Πάφος.

palouzes1.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Παραδοσιακή εκδήλωση Κουμανδραρίας και Παλουζέ στον Άγιο Μάμα
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Αγίου Μάμαντος Λεμεσού μας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή παραδοσιακή εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο αγαπημένα στοιχεία της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης: την κουμανταρία και τον παλουζέ. Μια γιορτή γεμάτη γεύσεις, παράδοση και πολιτισμό, αφιερωμένη στις κυπριακές μας γεύσεις και στα έθιμά μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, από τις 11:00 π.μ. – 7:00 μ.μ., με τους διοργανωτές να υπόσχονται μια όμορφη ημέρα γεμάτη γεύσεις, παράδοση και πολιτισμό. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι αυθεντικές γεύσεις του τόπου, σε ένα σκηνικό που τιμά την παράδοση και φέρνει τον κόσμο κοντά στις παλιές κυπριακές συνήθειες. Κρατήστε την ημερομηνία και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, από τις 11:00-19.00. Άγιος Μάμας, Λεμεσός.

56292-sites/default/files/olive-bread.jpg

4ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς & Παράδοσης στον Αναλυόντα
Η καρδιά της κυπριακής παράδοσης θα χτυπήσει ξανά φέτος στον Αναλιόντα, εκεί όπου η ελιά, σύμβολο ζωής, ιστορίας και φιλοξενίας, γίνεται η αφορμή για μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στον πολιτισμό και τις αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας. Το 4ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς & Παράδοσης επιστρέφει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, υποσχόμενο μια ολόκληρη ημέρα γεμάτη αρώματα, μουσικές, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της ελιάς και των προϊόντων της, να δοκιμάσουν κυπριακές γεύσεις, να απολαύσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μουσική και δραστηριότητες που αναδεικνύουν τον πλούτο της κυπριακής παράδοσης και της υπαίθρου. Με φόντο τη φιλοξενία και τη ζεστασιά του Αναλιόντα, το φεστιβάλ φιλοδοξεί και φέτος να αποτελέσει έναν από τους πιο ξεχωριστούς πολιτιστικούς θεσμούς του φθινοπώρου, προσφέροντας στιγμές αυθεντικής κυπριακής εμπειρίας και όμορφες αναμνήσεις για όλη την οικογένεια. Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν σύντομα.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Αναλιόντας, Λευκωσία.

thivaios1.width-800.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Χρήστος Θηβαίος έρχεται στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ο Πρωταράς, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού ΚΟΑΠ, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ερμηνευτή Χρήστο Θηβαίο. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, η πλατεία «Λεύκολλα» θα γεμίσει μελωδίες, συγκίνηση και αγαπημένα τραγούδια, σε μια συναυλία που υπόσχεται να χαρίσει στο κοινό μια αξέχαστη βραδιά κάτω από τον φθινοπωρινό ουρανό του Πρωταρά. Με τη χαρακτηριστική του σκηνική παρουσία και το ιδιαίτερο μουσικό του ύφος, ο Χρήστος Θηβαίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήθηκαν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού ΚΟΑΠ, ενός θεσμού που αναδεικνύει τη μουσική, την παράδοση και τον πολιτισμό, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στις αξίες και την ταυτότητα του τόπου μας.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, Πλατεία «Λεύκολλα», Πρωταράς. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

o-sokratis-malamas-paei-texnopoli.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Τάφρο Πύλης Αμμοχώστου
Με μία από τις πιο πολυαναμενόμενες συναυλίες της χρονιάς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των ARK Καλοκαιρινών Παραγωγών 2026, καθώς ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, για μια ξεχωριστή εμφάνιση στην Τάφρο Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, με τη χαρακτηριστική του ερμηνεία και ένα ρεπερτόριο που έχει αγαπηθεί όσο λίγα από το ελληνικό κοινό, υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα και τραγούδια που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή. Στο πλευρό του θα βρεθεί η Ιουλία Καραπατάκη, μία από τις πιο ξεχωριστές φωνές της νεότερης γενιάς, καθώς και ο Γιάννης Μάλαμας με τη μπάντα του, δημιουργώντας μια μουσική συνάντηση που αναμένεται να χαρίσει δυνατές στιγμές και αγαπημένες μελωδίες κάτω από τον φθινοπωρινό ουρανό της πρωτεύουσας. Η συναυλία αποτελεί την τελευταία στάση των φετινών ARK Καλοκαιρινών Παραγωγών, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια ακόμη επιτυχημένη συναυλιακή σεζόν και δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για τη συνέχεια των μουσικών εκδηλώσεων του DownTown Live. Οι πύλες θα ανοίξουν στις 19:00, ενώ η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:00, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τραγουδοποιίας, σε έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς συναυλιακούς χώρους της Λευκωσίας.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία.Άνοιγμα πυλών: 19:00
Ώρα έναρξης: 21:00. Προπώληση εισιτηρίων: διαθέσιμη μέσω του DownTown Live
Πληροφορίες: +357 99 810011

manto_EAYgGAE.2e16d0ba.fill-1375x.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και τη Μαντώ
Η κακοκαιρία μπορεί να χάλασε τα σχέδια για το πάρτι που ήταν προγραμματισμένο για τις 29 Αυγούστου, όμως η βραδιά δεν ακυρώνεται. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τη νέα ημερομηνία και το πολυαναμενόμενο πάρτι μεταφέρεται για τις 3 Οκτωβρίου. Οι ONE, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και η Μαντώ θα ανέβουν στη σκηνή για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, αγαπημένες επιτυχίες και party διάθεση, με το ραντεβού να παραμένει στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, το Σκαλί Αγλαντζιάς, στις 21.00. Όσοι είχαν ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριό τους για την αρχική ημερομηνία δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια, καθώς τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία. Έτσι, το πάρτι που αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών επιστρέφει στις 3 Οκτωβρίου με την ίδια υπόσχεση για μια βραδιά γεμάτη μουσική, ενέργεια και διασκέδαση.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία, 21.00.

somolis.2e16d0ba.fill-1375x729.png

O Γρηγόρης Σαμόλης για ένα γνήσιο κρητικό γλέντι στο Μαρώνι
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ο Γρηγόρης Σαμόλης έρχεται στο Κοινοτικό Γήπεδο Μαρωνίου για να στήσει ένα γνήσιο κρητικό γλέντι, από εκείνα που ξεκινούν με την πρώτη δοξαριά και παρασύρουν ολόκληρη την παρέα στον χορό. Με τη μελωδική δύναμη της φωνής του, την εκρηκτική του ενέργεια και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει κάθε του εμφάνιση, ο Γρηγόρης Σαμόλης υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη αγαπημένα τραγούδια, λύρα, χορό και δυνατές συγκινήσεις. Μια μεγάλη μουσική παρέα, με τραπέζια, φίλους και ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη χαρά και στην αυθεντική κρητική διασκέδαση. Κρήτη και Κύπρος γίνονται μια παρέα, με κοινή γλώσσα τη μουσική, την παράδοση, τη φιλοξενία και την αγάπη για το αληθινό γλέντι.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Κοινοτικό Γήπεδο Μαρωνίου. 22.00. Εισιτήρια: more.com

492538752_1213133447183005_498958.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Φεστιβάλ Φυσικής Ιστορίας
Το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης γιορτάζει 30 χρόνια από τη δημιουργία και τη συνεχή προσφορά του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενός σημαντικού χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Με αφορμή αυτή την επέτειο, διοργανώνει ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ, το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026, από τις 09:00 έως τις 16:00, στις εγκαταστάσεις της Photos Photiades Breweries, με ελεύθερη είσοδο. Με κεντρικό μήνυμα «ΦΥΣΗ • ΓΝΩΣΗ • ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ», το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προσκαλεί παιδιά, οικογένειες και το ευρύ κοινό σε μια ιδιαίτερη ημέρα γεμάτη παιχνίδι, δημιουργία, ανακαλύψεις και μικρές εκπλήξεις. Ένας ολόκληρος κόσμος ανοίγεται μπροστά στους επισκέπτες, όπου η φύση γίνεται παιχνίδι, η γνώση γίνεται εμπειρία και η εξερεύνηση γίνεται αφορμή για να ανακαλύψουμε τον κόσμο γύρω μας. Από τα ίχνη της ζωής που μας ταξιδεύουν εκατομμύρια χρόνια πίσω μέχρι τα πλάσματα που ζουν δίπλα μας σήμερα, από τη θάλασσα και τις αλυκές μέχρι τον κόσμο του νερού, των φυτών και των μικρών οργανισμών της φύσης, το Φεστιβάλ προσφέρει πολλές διαφορετικές αφορμές για εξερεύνηση. Η δημιουργικότητα θα συναντήσει τη φύση μέσα από χρώματα, ανακυκλώσιμα υλικά, παιχνίδι και βιωματικές εμπειρίες, δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να μάθουν διασκεδάζοντας. Γιατί η φύση δεν είναι απλώς κάτι που βλέπουμε· είναι ένας κόσμος που αξίζει να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε και να προστατεύσουμε. Στόχος της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης είναι να γίνει η αφορμή ώστε να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά στη φύση και να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να προστατεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Γιατί η σχέση με τη φύση ξεκινά από μικρές στιγμές: μια ανακάλυψη, ένα παιχνίδι, μια νέα γνώση, ένα παιδικό βλέμμα γεμάτο περιέργεια. Το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90, με στόχο να προσφέρει οργανωμένα στην κοινωνία και να προάγει τον πολιτισμό, την τέχνη, την επιστήμη, την παιδεία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της διαχρονικής του δράσης, ανέπτυξε σημαντική παρουσία στον χώρο της εκπαίδευσης, στηρίζοντας Παγκύπριους μαθητικούς διαγωνισμούς και βραβεία, όπως τα Παγκύπρια Μαθητικά Βραβεία Κώστα Μόντη και τον Μουσικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης». Παράλληλα, διοργανώνει ποιητικές βραδιές, συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, ενώ συμβάλλει στην υλοποίηση εκδόσεων και έργων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητές του έχει η τιμή και ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων της Κύπρου και της Ελλάδας στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της παιδείας. Μέσα από την τοποθέτηση προτομών σημαντικών πνευματικών δημιουργών σε σχολεία και δημόσιους χώρους συστήνει το έργο τους στις νεότερες γενιές. Το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι το πρώτο μεγάλο έργο του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Photos Photiades Breweries. Κύριος στόχος του είναι η εκπαίδευση και η διάδοση της γνώσης για τη φυσική ιστορία και τη βιοποικιλότητα της Κύπρου και της Μεσογείου. Η συλλογή του περιλαμβάνει πλούσιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό υλικό, καθώς και ταριχευμένα είδη της κυπριακής πανίδας, όπως θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια, αλλά και συλλογές οστράκων. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές εκθέσεις και συνεργασίες με σχολεία, φορείς και οργανισμούς, το Μουσείο συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην καλλιέργεια αγάπης για τη φύση. Παράλληλα, προωθεί την ενημέρωση για την αειφορία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου. Αποτελεί έναν χώρο γνώσης και επικοινωνίας, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη φυσική κληρονομιά του τόπου.
>> Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026, από τις 09:00 έως τις 16:00, στις εγκαταστάσεις της Photos Photiades Breweries, με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλέφωνο: 22 585834 Email: naturalmuseum@photiadesgroup.com

Credit_Jesus-Robisco029.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια διασκεδαστική και στοχαστική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων για όλες τις ηλικίες από δύο σημαντικούς δημιουργούς έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Τι αναμένεται να συμβεί όταν συνηθισμένοι άνθρωποι τα βάζουν με γίγαντες; Η διήγηση του Δαβίδ και του Γολιάθ, μια από τις γνωστές της Παλαιάς Διαθήκης, συμβολίζει τη νίκη του αδύναμου απέναντι στον φαινομενικά ανίκητο. Παίρνοντας έμπνευση από τη βιβλική ιστορία και από το βιβλίο του επιδραστικότατου συγγραφέα Malcolm Gladwell Δαβίδ και Γολιάθ: Αουτσάιντερ, απροσάρμοστοι και η τέχνη να πολεμάς γίγαντες, ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος Ian Garside προσεγγίζει με συναρπαστικό τρόπο την εμβληματική σύγκρουση ανάμεσα στον ισχυρό και τον αουτσάιντερ μέσα από τον χορό, το σωματικό θέατρο, το χιούμορ, την εικόνα, και την παιχνιδιάρικη παραδοξότητα. Επί σκηνής, ο διάσημος Αργεντίνος ηθοποιός Tomás Pozzi και ο ίδιος ο Ian Garside συναντιούνται σε έναν φαντασιακό κόσμο που μοιάζει με παραμύθι βικτωριανής γοτθικής φαντασίας αλλά που δεν απέχει από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Παράλληλα, στοιχεία από δημιουργούς όπως η Pina Bausch, ο Charlie Chaplin, ο Buster Keaton, ο Wes Anderson, ο Tim Burton και οι Monty Python αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην παράσταση. Μέσα σε ένα τοπίο παγκόσμιων συγκρούσεων και καθημερινής εχθρότητας, αυτή η τρυφερή έκφραση παιδικής διάθεσης και δημιουργικής ευαισθησίας αποτελεί μια ωδή στην ταπεινότητα του ανθρώπου, αφού οι δύο ερμηνευτές έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις δικές τους βεβαιότητες, προκαταλήψεις και ταυτότητες. Σχεδιασμένο για θεατές κάθε ηλικίας, το Δαβίδ και Γολιάθ συνδυάζει τον σύγχρονο χορό με τη θεατρική πράξη σε μια προσιτή μορφή που απευθύνεται τόσο στους τακτικούς θεατές των παραστατικών τεχνών όσο και σε νέο κοινό. Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις μοιάζουν συχνά ανυπέρβλητες, δείτε την παράσταση ως μια υπενθύμιση ότι τα φαινόμενα απατούν και ότι η ανθεκτικότητα, η ταπεινότητα και η φαντασία αναδύονται συχνά από εκεί όπου κανείς δεν τις περιμένει!
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 στις 11:00 και στις 16:00, Νέα Σκηνή ΘΟΚ. Εισιτήρια: more.com.

FotoJet_1_7kCqYZs.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Κοσμήματα, καφές και νέοι δημιουργοί συναντιούνται στην Πράσινη Πάπια
Η Πράσινη Πάπια ανοίγει ξανά τις πόρτες της στη δημιουργικότητα και υποδέχεται το MnG Jewel για ένα ξεχωριστό pop-up event αφιερωμένο στο κόσμημα, στον καλό καφέ και στις όμορφες συναντήσεις. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ο αγαπημένος χώρος της Λευκωσίας φιλοξενεί τις δημιουργίες του Αντρέα Αθανασίου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει από κοντά τα κοσμήματα του MnG Jewel, να τα δοκιμάσει και να επιλέξει εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στο προσωπικό του στιλ. Περισσότερο από μια απλή παρουσίαση κοσμημάτων, η εκδήλωση φιλοδοξεί να γίνει μια χαλαρή συνάντηση ανθρώπων με κοινή αγάπη για το design, την αισθητική και τη σύγχρονη κυπριακή δημιουργία. Από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον δημιουργό και τη φιλοσοφία πίσω από το brand, απολαμβάνοντας παράλληλα τον εξαιρετικό καφέ και τα εκλεκτά εδέσματα της Πράσινης Πάπιας. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες, η Πράσινη Πάπια εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από έναν όμορφο χώρο για καφέ και φαγητό. Ανοίγει τις πόρτες της σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, προσφέροντάς τους ένα φιλόξενο σημείο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να συναντήσουν το κοινό και να μοιραστούν τις ιδέες τους. Ένα διαφορετικό φθινοπωρινό Σάββατο, με ιδιαίτερα κοσμήματα, αρωματικό καφέ, νόστιμες επιλογές και καλή παρέα.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, 11:00–18:00. Πράσινη Πάπια, Λευκωσία.

DIMOPRASIA_-_BAKIRTZIS_htqQr6m.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η Δημοπρασία
Το μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη «Η Δημοπρασία» παρουσιάζει ο Αργύρης Μπακιρτζής, γνωστός από τους Χειμερινούς Κολυμβητές, στη Λευκωσία, σε μια παράσταση που συνδέεται άμεσα με τη φιλία και τη μακρόχρονη καλλιτεχνική σχέση των δύο δημιουργών. Η παράσταση πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Σταύρου Τσιώλη και εκπληρώνει μια προσωπική επιθυμία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου: να δει τον Μπακιρτζή να ερμηνεύει το συγκεκριμένο έργο. Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια παρηκμασμένη τηλεοπτική δημοπρασία. Ένας ηλικιωμένος δημοπράτης προσπαθεί να πουλήσει αντικείμενα σε ένα κοινό που δεν ανταποκρίνεται. Οι τιμές πέφτουν, τα τηλέφωνα παραμένουν σιωπηλά και η διαδικασία της δημοπρασίας μετατρέπεται σταδιακά σε μια αλληγορία για τη μοναξιά, τη ματαίωση και την προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του μέσα στην παρακμή. Ο Μπακιρτζής, στενός φίλος και συνεργάτης του Τσιώλη, προσεγγίζει έναν από τους χαρακτηριστικούς ήρωες του δημιουργού, σε μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερο κόσμο του Τσιώλη. Στα σημαντικά στοιχεία της παράστασης είναι και η μουσική της διάσταση: ακούγονται τραγούδια με τις φωνές του Αργύρη Μπακιρτζή και της Τότας Ευλαβή, με συνοδεία πιανόλας. Τα σκηνικά, ο ήχος και ο φωτισμός είναι του Χάρη Μιχαλογιαννάκη, επί σειρά ετών συνεργάτη του Τσιώλη, ενώ την παραγωγή έχει η Γεωργία Τριανταφυλλίδου.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531.

IMG-20260928-WA0001.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Το Kolla γίνεται για δύο μέρες μια μικρή πόλη της Άγριας Δύσης
Στις 3 και 4 Οκτωβρίου, από τις 16:00 μέχρι τις 23:00, το Kolla στη Λεμεσό μεταμορφώνεται για δύο μέρες σε έναν κόσμο εμπνευσμένο από την Άγρια Δύση, γεμάτο μουσική, φαγητό, δημιουργούς, δραστηριότητες και θεματικές εγκαταστάσεις. Περισσότερα από 150 τοπικά καταστήματα και δημιουργοί θα βρίσκονται στον χώρο, μαζί με street food, γλυκά, bars και cocktails, DJs και live μουσική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης workshops και δημιουργικές δραστηριότητες, kids zone και οικογενειακή ψυχαγωγία, καθώς και Wild West installations και θεματικούς χώρους που θα δώσουν στο Kolla μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν κι αυτοί στο κλίμα και να έρθουν ντυμένοι ανάλογα με το Wild West theme, να απολαύσουν τη μουσική, να δοκιμάσουν φαγητό και ποτό και να ανακαλύψουν τους τοπικούς δημιουργούς.
>> Σάββατο 3– Κυριακή4 Οκτωβρίου, 16:00–23:00, Kolla, Λεμεσός. Δωρεάν είσοδος

817455810_122181965282715990_5160671262340524796_n.jpg

Πάμε να αλλάξουμε τον κόσμο
Ένα πρωτότυπο παιδικό μιούζικαλ του Γιώργου Τσιάκκα, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Παυλίδου, έρχεται τον Σεπτέμβριο από το Θέατρο Λέξη στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, για να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε μια μαγική περιπέτεια γεμάτη μουσική, χορό, γέλιο και συγκίνηση! Μια φαντασμαγορική παραγωγή με 12 ταλαντούχους ηθοποιούς και χορευτές, εντυπωσιακές χορογραφίες, πρωτότυπα τραγούδια, υπέροχα κοστούμια, μαγευτικά σκηνικά και μοναδικά οπτικά εφέ, που υπόσχεται να χαρίσει σε όλη την οικογένεια μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία. Σε έναν κόσμο όπου η κακία, η μοναξιά και η αδικία απειλούν να κυριαρχήσουν, μια σκοτεινή μάγισσα έχει βάλει σκοπό να κατακτήσει τη Γη και να στερήσει από τους ανθρώπους την ελπίδα, τη χαρά και την αγάπη. Έχει σβήσει το χαμόγελο από τα πρόσωπά τους και όλοι ζουν φοβισμένοι και απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο. Όταν η σκοτεινή μάγισσα απαγάγει την αγαπημένη γιαγιά του Μάρκου για να του στερήσει το χαμόγελο και κάθε ελπίδα, εκείνος ξεκινά μαζί με τη φίλη του, την Άννα, τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μουσική, χορό, γέλιο, συγκίνηση και απρόσμενες ανατροπές, που θα τους δείξει πως το πιο δυνατό όπλο απέναντι στο σκοτάδι δεν είναι η δύναμη ούτε η μαγεία, αλλά η αγάπη, η φιλία και η συνεργασία. Παίζουν: Έλενα Ευσταθίου, Κύνθια Παυλίδου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Άγγελος Χατζημιχαήλ, Μαρία Τσιάκκα, Σταυριάνα Καδή, Γιώτα Μαραγκού, Λουκάς Προκοπίου, Ελένη Αναστασίου, Μαρία Δράκου, Πάρης Χριστοφή, Πρόδρομος Μαρνέρος.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 15:00 & 18:00 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 11:00 & 15:00, Θέατρο Λατσιών. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

thivaios1.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Θηβαίος επιστρέφει στη Λευκωσία για ένα live
Ο Χρήστος Θηβαίος, μία από τις πιο ξεχωριστές και ευαίσθητες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, έρχεται στο Σκαλί Αγλαντζιάς με μια μοναδική επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια πορείας του στη δισκογραφία με τίτλο «30 χρόνια μέρες αδέσποτες» και μας υπόσχεται να μας ταξιδέψει μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του. Σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, μνήμες και αλήθειες, ο αγαπημένος τραγουδοποιός ξεδιπλώνει το πλούσιο ρεπερτόριό του από τους Συνήθεις Υπόπτους και τις συνεργασίες του με σπουδαίους δημιουργούς, μέχρι τις πιο πρόσφατες προσωπικές του δουλειές. Με τη λιτότητα και την αμεσότητα της ακουστικής προσέγγισης, τα τραγούδια παίρνουν νέα πνοή και φέρνουν πιο κοντά τον καλλιτέχνη με το κοινό, δημιουργώντας μια βαθιά ανθρώπινη και καλλιτεχνική εμπειρία.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς, 20:30. Προπώληση εισιτηρίων μέσω της ticketmaster.cy και acs courier

oikogeneia-kouax-oct-26.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η Οικογένεια Κουάξ έρχεται να ενθουσιάσει τα παιδιά
Ο Χούλης Βατραχούλης, η οικογένεια και οι φίλοι του πρωταγωνιστούν σε μια νέα παιδική παράσταση για την αποδοχή, τη διαφορετικότητα και τη φιλία. Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να ξυπνάς για το σχολείο; Ο Χούλης Βατραχούλης έχει άλλη άποψη: προτιμά να μένει στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου, στα όνειρά του! Η «Οικογένεια Κουάξ» συστήνει στα παιδιά τον Χούλη, την οικογένεια και τους φίλους του, μέσα από μια ιστορία με γέλιο και συγκίνηση. Μια ολοκαίνουργια παιδική θεατρική παράσταση που μιλά για την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την εμπιστοσύνη, δίνοντας χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων της, θυμίζει σε μικρούς και μεγάλους πως τα λάθη είναι μέρος της μάθησης και πως, με λίγη προσπάθεια και πολλή αγάπη, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
>> Λεμεσός: Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 10:30 — Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Εισιτήρια: Προπωλούνται online στο Ticketmaster Cyprus και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier.

beer-2218900_1280_oNvJdSe.2e16d0b.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η Pivo Microbrewery ανοίγει ξανά τις πόρτες της για μια ημέρα γεμάτη μπίρα, φαγητό και μουσική
Κάτι… ετοιμάζεται στην Pivo Microbrewery, η οποία δίνει από νωρίς το σύνθημα για μια ξεχωριστή φθινοπωρινή συνάντηση. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, η μικροζυθοποιία ανοίγει ξανά τις πόρτες της στο κοινό για μια ημέρα με πρωταγωνιστές τη φρέσκια μπίρα, το καλό φαγητό, τη μουσική και, κυρίως, τους ανθρώπους που δίνουν ζωή σε κάθε τέτοια διοργάνωση. Η εκδήλωση φιλοδοξεί να φέρει κοντά τόσο όσους ακολουθούν την πορεία της Pivo Microbrewery από τα πρώτα της βήματα όσο και εκείνους που σχεδιάζουν την πρώτη τους επίσκεψη. Σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν φρέσκια μπίρα και φαγητό, με τη μουσική να συμπληρώνει το σκηνικό της ημέρας. Προς το παρόν, οι διοργανωτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Το πρώτο μήνυμα, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο: save the date για τις 4 Οκτωβρίου, καθώς περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου

anshul-gurjar-Afj-GxG3usE-unsplas.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

4ο Φθινοπωρινό Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου
Οι λάτρεις των κλασικών αυτοκινήτων ετοιμάζονται για μια ξεχωριστή φθινοπωρινή διαδρομή, καθώς το 4ο Φθινοπωρινό Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, με αφετηρία και τερματισμό τον Λυθροδόντα. Το Σωματείο Παλαιού Αυτοκινήτου ΛΕΣΠΑ – ΦΙΠΑ, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα, συνδιοργανώνουν το μονοήμερο ράλι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται και μετρά για το Τρόπαιο Νίκου Τοφαρίδη. Η διαδρομή θα είναι περίπου 60 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει πέντε δοκιμασίες ακριβείας, προσφέροντας στα πληρώματα μια όμορφη φθινοπωρινή εξόρμηση στους δρόμους της Κύπρου. Η εκκίνηση των κλασικών οχημάτων θα δοθεί στις 10:00 από την πλατεία του Λυθροδόντα, από την Πρόεδρο της Κοινότητας, κα Όλβια Χριστοφόρου. Στις 11:30 θα ακολουθήσει σταθμός ανασυγκρότησης στο χωριό Κόρνος, όπου οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Κόκκινου Πηλού Κόρνου και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διάφορα εδέσματα. Το φεστιβάλ αποτελεί έναν καθιερωμένο θεσμό που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του χωριού. Παράλληλα, από τον χώρο θα πραγματοποιηθεί και πρωινό live link από ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη προβολή στη διοργάνωση. Η επιστροφή στον Λυθροδόντα θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση της διαδρομής, με τον τερματισμό στις 13:00, στην πλατεία, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα. Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί η απονομή των επάθλων στο εστιατόριο Λυσόραμα, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα για όσους το επιθυμούν. Το κόστος του γεύματος ανέρχεται στα €18 το άτομο και περιλαμβάνει απεριόριστο κυπριακό ποτό, εκτός ζιβανίας. Το δικαίωμα συμμετοχής για διμελές πλήρωμα, δηλαδή οδηγό και συνοδηγό, έχει καθοριστεί στα €60. Για κάθε επιπρόσθετο μέλος του πληρώματος άνω των 12 ετών καταβάλλεται το ποσό των €15. Η Γραμματεία και ο Τεχνικός Έλεγχος θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, από τις 10:00 έως τις 13:00, στα γραφεία της ΛΕΣΠΑ – ΦΙΠΑ, καθώς και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, από τις 08:30 έως τις 09:15, στον χώρο της εκκίνησης.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Λυθροδόντας – Κόρνος – Λυθροδόντας.
Εκκίνηση: 10:00 | Τερματισμός: 13:00
Συμμετοχή: €60 για διμελές πλήρωμαΤηλ.: 22 446614

foukou2.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φερ’ τη φουκού σου και έλα
Το Ίδρυμα Αλκίνοος Αρτεμίου διοργανώνει και φέτος τη δράση «Φερ’ τη φουκού σου» και μας προσκαλεί σε μια όμορφη μέρα γεμάτη παρέα, φαγητό και προσφορά! Πάρε την παρέα σου, τη φουκού σου και ό,τι θέλετε να ψήσετε και ελάτε να περάσουμε μια όμορφη Κυριακή! Ό,τι άλλο χρειαστείτε για το ψήσιμο, θα πωλείται στον χώρο σε χαμηλές τιμές. Και το σημαντικότερο: όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Ιδρύματος Αλκίνοος Αρτεμίου, στηρίζοντας παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, δίπλα από το Ιατρικό Κέντρο Λακατάμιας, 11:00 – 17:00. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν!

49070-sitesdefaultfileskatodrys.2.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Αναβιώνουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Κάτω Δρυ
Κάτω Δρυς μάς προσκαλεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού. Από τις 11:30 μέχρι τις 18:00, ο Κάτω Δρυς θα ζωντανέψει μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και αναδεικνύει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση νυφικών παλαιάς εποχής, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα, όπως παρασκευή παλουζέ, τραχανά, χαρουπόμελου και σουτζούκου, αλλά και να παρακολουθήσουν απόσταξη ζιβανίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη μουσική, παραδοσιακούς χορούς, χειροτεχνίες και καλλιτεχνικές δημιουργίες, δημιουργώντας μια γιορτή γεμάτη εικόνες, γεύσεις και μνήμες από την κυπριακή παράδοση. Παράλληλα, θα προσφέρονται δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος του χωριού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει καλύτερα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Κάτω Δρυ.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Κάτω Δρυς, επ. Λάρνακας, 11:30–18:00️. Είσοδος ελεύθερη.

alexandre-boucey-kZR17f3dNlI-unsp.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια ζελεδάκια έρχονται στη Λευκωσία!
Ένα ξεχωριστό πρωινό γεμάτο παραμύθι, δημιουργικό παιχνίδι, ζωγραφική και χειροτεχνίες περιμένει μικρούς και μεγάλους στη Λευκωσία, με αφορμή την παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Δέδε. Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια ζελεδάκια!» του Κωνσταντίνου Δέδε, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, από τις 11:00 έως τις 13:00, στο Υφαντουργείο στη Λευκωσία. Το παραμύθι θα διαβάσει η αγαπημένη δημοσιογράφος Κατερίνα Αγαπητού, ενώ τους μικρούς μας φίλους περιμένουν δωρεάν χειροτεχνίες και ζωγραφική. Και φυσικά, θα υπάρχουν κεράσματα και νόστιμα τσιμπήματα για μικρούς και μεγάλους! Θα υπάρχει διερμηνεία στην Νοηματική Γλώσσα.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Υφαντουργείο, Λεύκωνος 69, Λευκωσία, 11:00–13:00.

14-May26_5770-The-Corridor.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Το «The Corridor» του Φώτη Νικολάου έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Η νέα δημιουργία του διεθνούς χορογράφου για το πένθος, τη μνήμη, την αντίσταση, την ταυτότητα και τη δυνατότητα της τέχνης να υπερβαίνει το ατομικό βίωμα έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας μετά την παρουσίασή του στο Φεστιβάλ Αθηνών. Μια ποιητική, πολυφωνική σύνθεση για το τι σημαίνει πένθος, μνήμη, αντίσταση και ταυτότητα, οργανωμένη γύρω από την καθολική εμπειρία του αποχαιρετισμού, όχι μόνο ως απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και ως της σταδιακής έκλειψης εκείνων των καταστάσεων που συγκροτούν τον ανθρώπινο βίο: της νεότητας, της ασφάλειας, της επιθυμίας, της ελευθερίας και, κυρίως, της αίσθησης του ανήκειν. Αυτό είναι το The Corridor – ένας «διάδρομος» που λειτουργεί ως μεταφορά μιας πορείας ζωής: ένα σημείο μετάβασης, δοκιμασίας και μεταμόρφωσης, όπου το οικείο συνυπάρχει με το ανοίκειο, και το τρυφερό με το απειλητικό. Ανάμεσα στην αρχή και το τέλος αναπτύσσεται ένας ρευστός ενδιάμεσος χώρος που συγκροτείται ως αρχιτεκτονική ενός εσωτερικού τοπίου: ένα καθαρτήριο, ένας ψυχικός λαβύρινθος, όπου οι φόβοι, οι αδυναμίες και οι προσδοκίες συνυπάρχουν και διαπλέκονται. Μέσα από αυτή τη σκηνική διαδρομή, το έργο διερευνά ερωτήματα που αφορούν την απουσία και τη θλίψη, τον χρόνο και τη γήρανση, την περιθωριοποίηση, αλλά και τη δυνατότητα της τέχνης να υπερβαίνει το ατομικό βίωμα και να ανοίγεται σε συλλογικές ανησυχίες. Υπό αυτή την προοπτική, η σκηνή γίνεται και πεδίο αντίστασης απέναντι στη βία, τον φασισμό και τις συστημικές διακρίσεις. Σε ένα διαρκώς μετασχηματιζόμενο πεδίο, οι ερμηνευτές φέρουν στο σώμα τους τα ίχνη της μνήμης, αναμετρώνται με τα εσωτερικά τους όρια και ακολουθούν μια πορεία συνεχούς ανασύνθεσης. Χωρίς να επιδιώκει οριστικές απαντήσεις, ο διάδρομος αναδύεται ως ένας χώρος στοχασμού και εσωτερικής παρατήρησης. Ενεργοποιώντας τη μνήμη και το συναίσθημα του θεατή, μετουσιώνεται σε μια βαθιά προσωπική εμπειρία: μια διαδρομή μέσα από την απώλεια, τη μεταμόρφωση και την υπαρξιακή μοναξιά – ένας δρόμος που, τελικά, ο καθένας καλείται να διασχίσει μόνος. Ερμηνευτές: Άννα Νικολάου, Αναστάσης Καραχανίδης, Αλέξανδρος Κυριαζής, Κατερίνα Λούρα, Μαρία Μανουκιάν, Chris Mills, Γιάννης Οικονομίδης, Μυριάνθη Παναγιώτου, Κατερίνα Τυλληρίδου, Κώστας Χαραλάμπους
>> Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026 στις 20:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Εισιτήρια: more.com

eme-soap-bubbles-870342_1920.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Μια διασκεδαστική Κυριακή για όλη την οικογένεια στο Achna Lake Park
Το Achna Lake Park προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή Fun Day, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, γεμάτη παιχνίδι, γέλιο και εκπλήξεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κωμικά θεάματα, μαγικά κόλπα, εντυπωσιακό show με σαπουνόφουσκες, ψευδαισθήσεις με ζώα, μπαλονοκατασκευές και show με παπαγάλους. Τα παιδιά θα μπορούν επίσης να διασκεδάσουν στην υπαίθρια παιδική χαρά και το φουσκωτό κάστρο, να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να χρωματίσουν το δικό τους μικρό γαϊδουράκι. Στον χώρο θα υπάρχουν μουσική και επιλογές street food, ενώ θα προσφέρονται και βόλτες με γαϊδουράκι με επιπλέον κόστος €5.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, Achna Lake Park, 10.30–16.30. Είσοδος: €5
Παιδιά έως 2 ετών: δωρεάν
Βόλτα με γαϊδουράκι: €5
Τα εισιτήρια θα πωλούνται στην είσοδο την ημέρα της εκδήλωσης.

kidsd.2e16d0ba.fill-1375x729.2e16.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

KIDS FUN DAY 2026
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, το Πάρκο Λανιτείου στη Λεμεσό φιλοξενεί το KIDS FUN DAY 2026, μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά και τις οικογένειες, με στόχο τη στήριξη του Συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου και του έργου του. Με κεντρικό μήνυμα «Όλα τα παιδιά μετρούν!», το KIDS FUN DAY φιλοδοξεί να ενώσει παιδιά, γονείς, εθελοντές, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και οργανωμένα σύνολα σε μια ημέρα γεμάτη παιχνίδι, δημιουργία, προσφορά και χαμόγελα. Από τις 11:00 μέχρι τις 20:00, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως Facepainting, Πειράματα, Messy Play, ζωγραφική σε καμβά, Mini Pastry Chef, πηλοκατασκευές, ζωγραφική σε κουμπαράδες, χειροτεχνίες, Clown και Survivor Games. Παράλληλα, στον χώρο θα λειτουργεί Food & Coffee Station για μικρούς και μεγάλους, ενώ θα συμμετέχουν και μικροπωλητές με προϊόντα και δημιουργίες, προσθέτοντας ακόμη περισσότερες επιλογές και όμορφες εμπειρίες για τους επισκέπτες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και ομάδων που προσφέρουν χρόνο, υπηρεσίες και δραστηριότητες, στηρίζοντας έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία υπέρ του Συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου. Το KIDS FUN DAY δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα ψυχαγωγίας. Είναι μια δράση κοινωνικής προσφοράς που επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της αποδοχής, της συμμετοχής και της συμπερίληψης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι κάθε παιδί αξίζει χώρο, ευκαιρίες και στήριξη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, καθώς και με τη σημαντική συμβολή χορηγών, υποστηρικτών και εθελοντών.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, 11:00 – 20:00, Πάρκο Λανιτείου, Λεμεσός.

830327737_1871783700866689_318602.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Η Βασίλισσα του Χιονιού
Οι κυριακάτικες βόλτες με τα παιδιά αποκτούν έναν καινούργιο θεατρικό προορισμό. Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει τη «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μια μουσική παράσταση για τη δύναμη της φιλίας, που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Το αγαπημένο παραμύθι ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, με πρεμιέρα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, στις 11:00, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ιστορία για μια φιλία πιο δυνατή κι από τον χειμώνα. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 11:00, έχουν διάρκεια 60 λεπτών και είναι κατάλληλες για παιδιά από 3 ετών και άνω.
>> Πρεμιέρα Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 και παραστάσεις κάθε Κυριακή, 11:00, Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου. Εισιτήριο: €13. Πληροφορίες / εισιτήρια: www.satirikotheatro.com, τηλ. 22312940.

N_M_0097-2_Low.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φαίδων ή ο ίλιγγος
Στη συλλογή «Φωτιές», η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς στον κόσμο του περασμένου αιώνα, φαντάζεται τη σκέψη, την κατάσταση και τη ψυχοσύνθεση κάποιων ιστορικών ή μυθικών προσώπων και τους δανείζει το δικό της μοναδικό λόγο. Στο κομμάτι «Φαίδων ή ο ίλιγγος» ακούμε τον Φαίδωνα, έναν αριστοκράτη από την Ηλεία, να εξιστορεί στον Κέβη, με τον οποίο υπήρξαν μαζί ακόλουθοι του Σωκράτη, την ένδοξη εφηβεία του ως αθλητής, τη στιγμή που ο Αλκιβιάδης, εκ μέρους του Σωκράτη, τον αγόρασε από τη δουλεία και την πορνεία των κατακτητών, και τη μαθητεία του στο «Σύμπαν» του Σωκράτη. Με την υψηλή ποίηση της Νομπελίστριας συγγραφέα, ο θεατής παρακολουθεί τον απολογισμό του Φαίδωνα, έτσι όπως το μυαλό και η καρδιά του επέλεξαν να τα φυλάξουν, ζαλισμένος – διαρκώς – από ηδονή, και λαξευμένος από την αδελφή της, την οδύνη, έχοντας γαλουχηθεί από το μεγαλύτερο πνεύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
>> Λευκωσία, Amyth: Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026, 7.00 μμ
Εισιτήρια €20: www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html?idEvent=7720 Στην τιμή εισιτηρίουσυμπεριλαμβάνεται και ένα ποτήρι λευκό κρασί Penfolds.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close