Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014
21/09 στις 18.00
A plaster operation for bleeding places
Live performance/video installation Emrah Gokdemir and Pawel Korbus
“Mια πληγή χαράσσει διαμέσου ένα νησί δημιουργώντας μια τομή, μέχρις ώτου να αιμορραγεί. Τα χαλάσματα φαίνονται σταλωμένα, σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Και πάλι υπάρχει ένας τρόπος μέσα από τον οποίο τα σημάδια της βίας μεγαλώνουν και μεγαλώνουν, ο χρόνος μετατρέπεται σε αγκαθωτό φρούτο, ή τα αγκαθωτά φρούτα μετατρέπονται στον χρόνο τον ίδιο. Θάμνοι και άγριοι ευκαλύπτοι φωνάζουν μέσα από παραθυρόφυλλα, τα τζάμια σπασμένα ολοσχερώς, και σπάζουν ξανά και ξανά. Δεν υπάρχει τέλος στη βία εδώ. Το αίμα δεν σταματά. Καταλαγιάζει μέσα στη γη, μπλέκεται με τις οροφές, γίνεται μόνιμη φουσκάλα στα μπαλκόνια. Δεν πειράζει που δεν υπάρχει νερό, τόσο το καλύτερο για τα αγκαθωτά φρούτα. Μια ολόκληρη πόλη, το Βαρώσι, μετατράπηκε σε αγκαθωτά φρούτα, στην πικράδα εκείνης της γεύσης. Πως μπορεί όλη αυτή η βία που εισέβαλε στα υλικά, στο περιβάλλον, στη φύση, να θεραπευτεί; Τι θα μπορούσε άραγε να γίνει; Μόνο μικρά αγγίγματα, απαλά αποτυπώματα, ένας μικρός επίδεσμος εδώ, ένας άλλος μικρότερος εκεί. Να καλύψουν μια πληγή κάθε φορά, λίγο-λίγο, σιωπηλά, βήμα-βήμα την πληγή που χάραξε βαθιά την Κύπρο. Δαχτυλογραφώντας κατά μήκος του συνόρου…”
Ελεύθερη είσοδος
Περίοδος φιλοξενίας: 3 μέρες
Πληροφορίες: 99985232
23-24-25/09 στις 20.00
AJIMA performance
Marc Philipp Gabriel, Maija Karhunen and Friederike Meese
ΑJIMA είναι ένας χαρακτήρας στη επί σκηνής ο οποίος ταλαντεύεται ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το καθημερινό και το θεατρικό. Στη διάρκεια του κομματιού, η αβεβαιότητα της κλονισμένης μας ταυτότητας αλλά και των ρόλων μας, οι εικασίες μας προς τους άλλους κατά τις κοινωνικές συναναστροφές γίνονται μια έκθεση ζωής, τους ρίχνεται φως, και επεξεργάζονται σε μια συλλογική ιεροτελεστία. Ο αυτοαναφερόμενος χαρακτήρας AJIMA εναλλάσσεται και μετατοπίζεται ανάμεσα στο να εμφανίζεται και να κρύβεται, να ψεύδεται ή να λέει την αλήθεια, να κοιτάζει ή να τον κοιτάζουν. Το πρότζεκτ ΑJIMA ξεκίνησε όταν ο Μαρκ προσέγγισε τη Μάγια, μια περφόρμερ με αναπηρικές δυσκολίες, για να συνεργαστούν έτσι ώστε να ανεβάσουν ένα freak show. Από την αρχή όμως της διαδικασίας αντί αυτού, προέκυψε καθαρά το εξής ερώτημα: τί είναι αυτό που διακυβεύεται όταν, λίγο ή πολύ, απερίσκεπτα κάνουμε εικασίες και ρίχνουμε προβλέψεις ο ένας στον άλλο και στους εαυτούς μας, βασισμένες στην εμφάνιση ή τις υποθετικές ταυτότητες; Στην AJIMA, οι επιθυμίες μας να μας δουν να είμαστε ή να κάνουμε κάτι και να δούμε κάποιον να είναι ή να κάνει κάτι, συνεχώς και συνεχόμενα αναδιαπραγματεύονται.
Είσοδος: 9 ευρώ
Διάρκεια: 60'
Περίοδος φιλοξενίας: 4 μέρες
Κρατήσεις: 99985232
27-28/09
Καφεδάκι; εικαστικό δρώμενο/έκθεση
Εύα Κοραή / bytheway productions
Γλυκύς, μάλλον γλυκύς, μέτριος ή σκέττος; Αφράτος, μελένιος, με καΐμάκκι ή χωρίς… Όπως κι αν προτιμάτε τον δικό σας καφέ, θα θέλαμε να ακούσουμε τις σκέψεις και απόψεις σας σε σχέση με το πώς οι Κύπριοι έπιναν κι ακόμη πίνουν τον καφέ τους. Είναι ο καφενές ανδρική υπόθεση; Το διάβασμα του καφέ είναι γυναικεία; Ξέρατε πως ο Deniz μπορεί να σας πει τον καφέ μέσω Skype; Τέτοιες μικρές πληροφορίες και άλλα στερεότυπα καταγράφονται και ίσως καταρρίπτονται σε μια διαφορετική εικαστική έκθεση που επιζητά τη συμμετοχή σας.
Είσοδος δωρεάν
Περίοδος φιλοξενίας: 3 μέρες
Κρατήσεις: 99491246
-
Παλιό Ξυδάδικο
21 Σεπτεμβρίου - 28 Οκτωβρίου 2014
Σχετικά
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη
“Ούλλα Χαλάλι σου”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαύρου
Έργα που υμνούν την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνουν βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου.
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.