Δημοσιεύτηκε στις 09 Σεπτεμβρίου 2014
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει διάλεξη με θέμα "Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ." την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 στην αίθουσα διαλέξεων Β108 του κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης" στην Πανεπιστημιούπολη. Η διάλεξη έχει σκοπό να φωτίσει κρίσιμες πτυχές των ανασκαφών: Σε ποιον ανήκει το υπερμεγέθες επιτάφιο μνημείο, πότε και από ποιον οικοδομήθηκε;
Με τον δέοντα σεβασμό στο επίπονο ανασκαφικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρχαία Αμφίπολη και επιτελείται από την αρχαιολόγο της 28ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, θα παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα και τους επιφανείς νεκρούς της περιόδου 324-294 π.Χ., ούτως ώστε, παράλληλα με την ανασκαφή, να δοθεί το έναυσμα για την προσέγγιση του μνημείου που αποκαλύφθηκε στον Τύμβο Καστά και από την οπτική γωνία της Ιστορίας των Ελληνιστικών Χρόνων.
Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί κατ’ αρχήν στα γεγονότα των ετών 325-320 π.Χ., με αφετηρία την αίσια επάνοδο από την Ινδία του στόλου του Αλεξάνδρου υπό τον "Αμφιπολίτη" Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία. Θα συνεχιστεί με τον αιφνίδιο θάνατο του "φιλαλέξανδρου" Ηφαιστίωνα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα και θα κορυφωθεί με τον θάνατο του ιδίου του Αλεξάνδρου στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και με τα της ταφής του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Μέμφιδα και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, οριστικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.
Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν τρία δραματικά επεισόδια με κίνητρο τη διαδοχή της βασιλείας του Αλεξάνδρου: Η δολοφονία του "βασιλέως" Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου και της συζύγου του Ευρυδίκης με διαταγή της Ολυμπιάδος το 317 π.Χ., η δολοφονία της Ολυμπιάδος από τον Κάσσανδρο το 316 π.Χ. και τέλος η δολοφονία της Ρωξάνης, χήρας του Αλεξάνδρου, και του ηλικίας 12/13 ετών παιδιού τους "βασιλέως" Αλεξάνδρου Δ΄, με απόφαση επίσης του Κασσάνδρου. Το τελευταίο αυτό έγκλημα φέρεται να έλαβε χώρα στην ακρόπολη της Αμφιπόλεως το 310/309 π.Χ., όπου μητέρα και γιος είχαν τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό από το 316 π.Χ. Και οι δύο χρονολογικοί πυρήνες του ιστορικού προβλήματος (325-320 π.Χ., 320-315 π.Χ., μέχρι την διακήρυξη της Τύρου από τον Αντίγονο Μονόφθαλμο) σκοπό έχουν να υποβοηθήσουν μιαν λογική απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν. Τέλος θα εξεταστεί ο θάνατος του Αντιγόνου Μονοφθάλμου ο οποίος πέθανε το 301 π.Χ. και ανακηρύχτηκε βασιλεύς μαζί με το γιο του Δημήτριο Πολιορκητή το 306 π.Χ., μετά από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην Κύπρο.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Πληροφορίες για την ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο τηλέφωνο 22894305 (8:00 με 2:30). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 22894320.
-
Πανεπιστήμιο Κύπρου
10 Σεπτεμβρίου 2014
Σχετικά
Ένα πασχαλινό παραμύθι ζωντανεύει στη Λεμεσό
Το CYBERNESS επιστρέφει με ένα μαγικό Easter Market εμπνευσμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, γεμάτο δημιουργικότητα, μουσική και εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους.
25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μάρτη
Συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy, φεστιβάλ, εκθέσεις και ξεχωριστές οικογενειακές εξόδοι γεμίζουν την Κύπρο με ιδέες για ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες
Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: Το Ballet Philippines των Φιλιππίνων ταξιδεύει στην Κύπρο
Η παράσταση είναι φτιαγμένη να την αγαπήσουν παιδιά από 4 ετών
Το πιο hot θέαμα της πόλης: Ένα τσίρκο που γεμίζει κάθε βράδυ
Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων που γεμίζουν καθημερινά
Το Furry Book Club τον Απρίλιο σε περιμένει στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου!
Με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά και εφήβους
Street party με τον Nivo, κοκτέιλ, smash burgers και ανεβαστικά vibes, στην καρδιά της πόλης
Έρχεται ένα δυνατό street party στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας
Στη Λάρνακα θα στηθεί μία όμορφη πασχαλινή αγορά
Μια μέρα γεμάτη χαρά, διασκέδαση και πολλές λιχουδιές
Φτιάχνουμε φλαούνες, κουλούρια και αβκωτές με τη Χρύσω Λέφου και τις φουρνάρισσες της Επταγώνειας
Δημιουργούμε "Πασχαλινά Ζυμώματα" από την παραδοσιακή μας κουζίνα
Τη Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουμε στο βουνό: Γιορτή στον Πρόδρομο με φαγητό, παιχνίδια και τόμπολα
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Τέσσερα υπαίθρια Βιβλιοπαζαράκια στο Σολώνειον
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με έκπτωση μέχρι και 80%
Το εργαστήρι «(un)spelling» με τη Μύριαμ Γκατ στο Ξυδάδικο
Μέσα από μια διαδικασία «εκκένωσης» και επαναπροσέγγισης, οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με τις λέξεις