Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2026
Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Παραλιμνίου – Δερύνειας με αντικείμενο τη διοργάνωση διεθνών αγώνων μαραθωνίου κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στον Πρωταρά.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, λειτουργοί του Δήμου, καθώς και από πλευράς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (ΚΟΕΚ) ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Χριστοφόρου και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων.
Οι διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Fig Tree Bay στον Πρωταρά στις 18 και 19 Απριλίου 2026. Την πρώτη ημέρα θα διεξαχθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρώτο σκέλος του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Μαραθωνίου Κολύμβησης Ανοικτής Θάλασσας, απόστασης 10 χιλιομέτρων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ελίτ αθλητών.
Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει στη διοργάνωση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης έχει αναθέσει τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Μαραθωνίου Κολύμβησης Ανοικτής Θάλασσας σε μόλις πέντε πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και ο Πρωταράς. Οι υπόλοιπες πόλεις που φιλοξενούν τη διοργάνωση είναι το Μόναχο (Γερμανία), το Ράζανακ (Κροατία), η Βαρκελώνη (Ισπανία) και το Τενέρο (Ελβετία). Η επιλογή του Πρωταρά δίπλα σε διεθνώς αναγνωρισμένους προορισμούς επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υποδομών και αξιοπιστίας της Κύπρου στη φιλοξενία κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων.
Η εξαιρετικά επιτυχημένη και άρτια διοργάνωση του 2025 αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την εκ νέου ανάθεση της διοργάνωσης στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης. Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση αναβαθμίζεται ουσιαστικά, με την προσθήκη δύο ακόμη αγωνισμάτων διεθνούς χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα θα διεξαχθεί το αγώνισμα των 800 μέτρων για αθλητές των Special Olympics, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί το αγώνισμα των 3 χιλιομέτρων για βετεράνους αθλητές. Αμφότερα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν για πρώτη φορά μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αυξημένη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας προς την ΚΟΕΚ και την ικανότητα της Κύπρου να φιλοξενεί διοργανώσεις υψηλού επιπέδου.
Επιπρόσθετα, τη δεύτερη ημέρα των αγώνων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης θα διοργανώσει και διεθνή αγώνα 5 χιλιομέτρων, ενισχύοντας περαιτέρω το αγωνιστικό πρόγραμμα και τη διεθνή απήχηση της διοργάνωσης.
Η φιλοξενία μεγάλης εμβέλειας διεθνών αθλητικών διοργανώσεων συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της Κύπρου ως αξιόπιστου και ελκυστικού αθλητικού προορισμού, ενισχύει
τον αθλητικό τουρισμό, προάγει τις αξίες της ισότιμης συμμετοχής και της συμπερίληψης, και δημιουργεί σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη χώρα ευρύτερα.
Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες και τα κρυστάλλινα νερά του Πρωταρά, αναμένεται σημαντική προσέλευση αθλητών, συνοδών και επισκεπτών από το εξωτερικό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και παράλληλα τη διεθνή εικόνα της Κύπρου στον τομέα του αθλητισμού ανοικτής θάλασσας.
Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έχει καταρτίσει τριετές στρατηγικό πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τη διεκδίκηση και φιλοξενία ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων μαραθωνίου κολύμβησης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του αθλήματος και τη μακροπρόθεσμη ανάδειξη της Κύπρου στον διεθνή αθλητικό χάρτη.
Σχετικά
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.
Τις Κυριακές του φθινοπώρου θα πηγαίνουμε στο Φοινί για αυθεντικό Φοινιώτικο παλουζέ
Από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή
Μια ξεχωριστή γιορτή παράδοσης αυτή την Κυριακή στον Κάτω Δρυ
Ζωντανεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά του Κάτω Δρυ
Ένα βιβλίο, μια καλή πράξη: Το παζαράκι που στηρίζει τα αδέσποτα
Παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου για καλό σκοπό στο Δασούδι
Λευκωσία – γιορταΖΕΙΣ: Αυτά τα Χριστούγεννα, ολόκληρη η πόλη γίνεται μια μεγάλη σκηνή
Η Λευκωσία ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να γεμίσει με φως, μουσική, χαμόγελα και δημιουργικότητα!
Το Kolla γίνεται για δύο μέρες μια μικρή πόλη της Άγριας Δύσης
Περισσότερα από 150 τοπικά brands και δημιουργοί, street food, cocktails, μουσική και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στη Λεμεσό
Πού και πώς θα διασκεδάσεις την παραμονή της αργίας της 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο
Αντώνης Ρέμος, Στέλιος Ρόκκος, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς και πολλά ακόμη ονόματα γεμίζουν με μουσική τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου
Week Agenda: 36 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, φεστιβάλ, παραδοσιακές γιορτές και δωρεάν εκδηλώσεις γεμίζουν την ατζέντα από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και την αργία της 1ης Οκτωβρίου