Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2025
Με μεγάλη χαρά, το The Gallery 45 ανακοινώνει τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Αυλαία πίσω από την Ανθεκτικότητα», η οποία διερευνά τις έννοιες του τραύματος και της ανθεκτικότητας μέσα από το βλέμμα σύγχρονων Ιρανών και Λιβανέζων καλλιτεχνών. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ., ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως 29 Νοεμβρίου 2025.
Σε μια εποχή συνεχιζόμενων κοινωνικοπολιτικών αναταράξεων, τα έργα αυτών των καλλιτεχνών αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι Ιρανοί δημιουργοί εργάζονται μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από λογοκρισία, κυβερνητική καταπίεση και κοινωνική ένταση. Οι εμπειρίες αυτές διαμορφώνουν βαθιά τις καλλιτεχνικές τους αφηγήσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε πράξεις αντίστασης και μηχανισμούς επιβίωσης. Μέσα από την τέχνη, εκφράζουν ζητήματα ταυτότητας, ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, προτείνοντας δημιουργικές στρατηγικές υπέρβασης του τραύματος.

Αντίστοιχα, οι Λιβανέζοι καλλιτέχνες αναμετρώνται με τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, της πολιτικής αστάθειας και των εξωτερικών συγκρούσεων. Μέσα από το έργο τους, οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες του τραύματος μετασχηματίζονται σε ποιητικές αφηγήσεις ανθεκτικότητας. Η τέχνη τους λειτουργεί ως ένας χώρος κατανόησης και επανεπεξεργασίας του παρελθόντος, επιτρέποντας νέες οπτικές για την ταυτότητα και την κοινωνική εμπειρία.
Η έκθεση «Η Αυλαία πίσω από την Ανθεκτικότητα» προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τη λεπτή αλληλεπίδραση ανάμεσα στο τραύμα και την ανθεκτικότητα, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση των κοινωνικοπολιτικών πλαισίων που διαμορφώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία σε αυτές τις χώρες. Η τέχνη, σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτυπώνει μόνο προσωπικούς αγώνες, αλλά αναδεικνύει και τη συλλογική εμπειρία της επιβίωσης και της αναγέννησης.
Το κοινό καλείται να παρευρεθεί στα εγκαίνια στο The Gallery 45 και να βιώσει αυτή την επιδραστική εικαστική εμπειρία, συμμετέχοντας σε ουσιαστικούς διαλόγους γύρω από την τέχνη, την ανθεκτικότητα και την ανθρώπινη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη Λιβανέζα καλλιτέχνιδα Raya Matta και να ανακαλύψουν τις ιστορίες που εμπνέουν και διαμορφώνουν το έργο της.
Σχετικά
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Στέλλας Παναγιωτίδου «The Scent of Light»
Mια έκθεση που αναδεικνύει τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ παράλληλα στηρίζει έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Υφ. Πολιτισμού: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τη «Révélations»
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας
Η έκθεση του Bill Viola στη Λεμεσό είναι από εκείνες τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις έστω μία φορά
Αν βρεθείς αυτό το διάστημα στη Λεμεσό, αξίζει να βάλεις την έκθεση στη λίστα σου