Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2025
Σε έξαρση δοκιμών βρίσκονται οι συντελεστές της παραγωγής Θεάτρου Βαλίτσα με το έργο Μαργαρίτα forever - Βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη», σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικολέττας Βερύκιου και Έλενας Παυλίδου. Η παραγωγή θα δώσει αριθμό παραστάσεων σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παραγωγή στο Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, που μαραίνεται κάτω από το βάρος της γερμανικής κατοχής, φορτωμένη φθορά και ανομία, η νεαρή Μαργαρίτα Περδικάρη ζει ανάμεσα σε τοίχους που στενεύουν. Το σπίτι της, κατειλημμένο από μνήμες και σκιές μιας οικογένειας που δεν την προστάτεψε, γίνεται ταυτόχρονα καταφύγιο και φυλακή. Δύο κόσμοι την περιβάλλουν: η δυσλειτουργική πραγματικότητα των συγγενικών σχέσεων και η υπόσχεση ενός άλλου, ελπιδοφόρου δρόμου, που γεννιέται μέσα από το βλέμμα των φίλων και τον άνεμο της αλλαγής. Στην αφανή μεθόριο όπου η Ιστορία περνά σιωπηλά, η Μαργαρίτα βρίσκει τη δύναμη να σταθεί όρθια και να επιλέξει τον δικό της δρόμο αντίστασης.

Ένα νέο κείμενο, βασισμένο στο διήγημα «Μαργαρίτα Περδικάρη» του Δημήτρη Χατζή από τη συλλογή Το τέλος της μικρής μας πόλης, ζωντανεύει επί σκηνής στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με αφορμή τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1953, μιλά με γλώσσα αφοπλιστική, γεμάτη ολοζώντανες εικόνες και ανάγλυφους χαρακτήρες, αντλώντας έμπνευση από πραγματικά πρόσωπα και προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.
Τη μετάβαση από την εμπειρία της ανάγνωσης σε μια συλλογική εμπειρία θέασης μέσα σε σχολικές αίθουσες της Μέσης Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν η Έλενα Παυλίδου και η Νικολέττα Βερύκιου, των οποίων τα προηγούμενα δείγματα δουλειάς καταδεικνύουν την αγάπη τους για τους ήρωες της λογοτεχνίας. Με τα απολύτως απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα στη «βαλίτσα» τους, μεταγράφουν την αφηγηματική πορεία της νεαρής Μαργαρίτας σε μια πυκνή δραματική σύνθεση που συναντά το προσωπικό, σύγχρονο βλέμμα τους. Η προσέγγισή τους αναζωογονεί τόσο το ιστορικό όσο και το υπαρξιακό υπόστρωμα του έργου, καλώντας μας σε ένα ταξίδι αναζήτησης, αφύπνισης, αυτογνωσίας και ελευθερίας.

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου
Σύμβουλος δραματουργίας και σκηνικής σύνθεσης: Ειρήνη Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου
Μουσική επιμέλεια: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου
►Παραστάσεις για το κοινό
Λευκωσία
Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
●Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025
●Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025
Έναρξη παραστάσεων: 6:00 μ.μ.
Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμή Εισιτηρίου
€6
►Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για τη Μέση Εκπαίδευση
Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330
-
Θέατρο ΘΟΚ
08 Νοεμβρίου - 09 Νοεμβρίου 2025
Σχετικά
«Κρατάς μυστικό»: Η τρυφερή κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Μια παράσταση γεμάτη “συναίσθημα” και άπειρα μυστικά.
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" σε νέο κύκλο παραστάσεων
Ο Γρηγόρης Γεωργίου επιστρέφει με την συγκλονιστική ερμηνεία του για έξι επιπλέον παραστάσεις
Συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
O Αόρατος Επισκέπτης με την Κάτια Δανδουλάκη έρχεται Κύπρο
Η παράσταση που ενθουσίασε κριτικούς και κοινό, μετά από 2 χρόνια πετυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Το Θέατρο Γκαμπριάτζε έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο!
Η ιστορία του, οι παραστάσεις που οι κριτικοί χαρακτηρίζουν “ώριμα θεατρικά έργα”, ο Ρέζο Γκαμπριάτζε και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις παραστάσεις που έρχονται
"H κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Ένα μοναδικό νεοελληνικό έργο, που έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στο θέατρο Ανεμώνα τον Φεβρουάριο του 2021
Έναν κλωνίν βασιλιτζιάν: Μουσική κωμωδία αφιερωμένη στα «Κυπριώτικα του Βιολάρη»
Στο τραγούδι ο γνωστός ερμηνευτής Δημήτρης Μεσημέρης
Νέος κύκλος παραστάσεων για το θεατρικό αναλόγιο «Η Άλλη Εποχή»
«Μια παράσταση που μετατρέπει την ιστορία σε ζωντανή εμπειρία και τη μνήμη σε ουσιαστικό διάλογο με το σήμερα.»
κύκλοι, τζα̃ι χιλϊότζυ̃κλοι: παράσταση με τον καταξιωµένο ηθοποιό Πέτρο Γιωρκάτζη
Σε κείµενα και σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου
Μια φορά και… μια χώρα για μια μοναδική παράσταση στη Λαρνακα
Μη χάσετε την οικογενειακή παράσταση του θέατρο Piccolo «Μια φορά και… μια χώρα» σε μια μοναδική παράσταση στη Λάρνακα
«Μέχρι να Μείνω»: Η (κοινωνική) παράσταση που πρέπει να δεις!
Κοινωνική Θεατρική Παράσταση για την Ενίσχυση των Αδέσποτων Ζώων