Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου 2026
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Κυθρέας, με την υποστήριξη του Ίδρυμα Universitas, παρουσιάζει την Κυριακή 8 Μαρτίου τον θεατρικό μονόλογο «Η Μπαλάντα της Φρίκης – Γράμμα μιας Αντιδικτατορικής Αγωνίστριας», εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική μαρτυρία της Ηλέκτρας Παπά.
Η παράσταση βασίζεται στην προσωπική αφήγηση μιας γυναίκας που αντιστάθηκε στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και υπέστη απάνθρωπα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης. Μέσα από τη θεατρική μορφή του μονολόγου, η μαρτυρία μετατρέπεται σε μια βαθιά ανθρώπινη και πολιτική κατάθεση για τη βία, τη μνήμη και την αντοχή.
Η «Μπαλάντα της Φρίκης» αφηγείται με ένταση και αφοπλιστική ειλικρίνεια την εμπειρία μιας γυναίκας που μετατρέπει το προσωπικό τραύμα σε συλλογική μνήμη. Το έργο φωτίζει τη δύναμη της μαρτυρίας απέναντι στη λήθη, αναδεικνύοντας πώς η μνήμη μπορεί να λειτουργήσει ως πράξη αντίστασης και ως υπενθύμιση της ιστορικής ευθύνης.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Φάνη Πέτσα, η οποία υπήρξε υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας των Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την περίοδο 2015–2016. Συμμετέχει επίσης ο Πέδρο Βικούνια στην απαγγελία.
Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Φάνη Πέτσα, ενώ την εικαστική παρέμβαση επιμελείται η Άννα Μαρία Χαραλάμπους. Τον χειρισμό βίντεο έχει ο Γιάννης Δημητρακόπουλος και τη σκηνοθεσία μαζί με τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Άγις Παΐκος.
Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου μιάμιση ώρα. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την αναστήλωση του Ναού Αγίου Ανδρονίκου και Αθανασίας στην Κυθρέα.
>> Κυριακή 8 Μαρτίου, Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία, 18.00. Πληρ. 22438956
-
Ίδρυμα ARTος
08 Μαρτίου 2026
Σχετικά
Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει από τον ΘΟΚ
Μια ιστορία-βουτιά στο δάσος του ονείρου της Κοκκινοσκουφίτσας, που μιλά για το θάρρος να προχωράς, να αμφισβητείς τους φόβους σου και να ανακαλύπτεις τη δική σου αλήθεια.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη Λευκωσία
Η θεατρική ομάδα «Δώδεκα και κάτι» παρουσιάζει στο ARTOS HOUSE την εμβληματική σάτιρα του Θεάτρου του Παραλόγου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ.
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.
Ξανά στο Όριεντ Εξπρές: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει στον ΘΟΚ
H θεατρική σεζόν ανοίγει με νέο κύκλο παραστάσεων μετά από απαίτηση του κοινού
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η «Μαντάμ Μαριάννα» σε μια ολοκαίνουργια θεατρική παραγωγή
Η Αστυνομική κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους, που αγαπήθηκε στην Αθήνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και παραγωγή Πάνου Στρούθου
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν