Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2025
Μια πολυμεσική παράσταση χοροθεάτρου με θέμα το διαγενεακό grooming και conditioning από γυναίκα σε γυναίκα είναι το «Wooοmanhood 101», που παρουσιάζει στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λευκωσία η Art|Haus και η διεπιστημονική καλλιτέχνις Άνθη Κέττηρου.
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και τη σύγχρονη ρητορική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπαίνει στο λαμπερό μονοπάτι που χαράσσουν αδιόρατες συμφωνίες προσωπικής περιποίησης σε σχέση με την κοινωνική θέση και τους ρόλους της γυναίκας, εντολές, «πρέπει» που ενσωματώνονται σε κάθε γενιά.
Χιλιοειπωμένα και κανονικοποιημένα σε βαθμό αστείο, αν δεν ήταν τραυματικό για το σύνολο της κοινωνίας. Η παράσταση γίνεται ένας τόπος αναμέτρησης, αλλά και απελευθέρωσης: ένας χώρος όπου το σώμα μιλάει ξανά με δική του φωνή. Ή μήπως ποιητική αναπαραγωγή των τόπων στους οποίους οι αλήθειες του σβήνονται και ο φόβος αποκτά βαθιές ρίζες με επικίνδυνα παρακλάδια.
Οι γυναίκες του Wooomanhood 101, τέσσερις γενιές, είναι πολύ ευτυχισμένες και θέλουν να μοιραστούν τις διαδρομές τους με τον κόσμο.
Το έργο αποτελεί εξέλιξη του «performative tutorial Introduction to Womanhood 101» που παρουσίασε η καλλιτέχνις Άνθη Κέττηρου. Η ομάδα Art|Haus, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας στην Κύπρο και το εξωτερικό από το πεδίο της AI χορογραφίας, της σύγχρονης δραματουργίας και μουσικής, του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου, ξεδιπλώνουν με πολύ σκοτεινό χιούμορ τον φάκελο της γυναικείας εμπειρίας, εκεί όπου το διαγενεακό grooming και conditioning περνάει σιωπηλά από γυναίκα σε γυναίκα∙ μια κληρονομιά που θέλει να προστατεύει, σαφώς περιορίζει, και πάντοτε χαράσσει το κορμί και τη φωνή.
Και οι αλγόριθμοι σαν νέες γιαγιάδες, οι influencers σαν θείες ψηφιακές, ξαναγράφουν τον ίδιο οδηγό πιο λαμπερό, πιο άψογο, πιο δεσμευτικό. Για τη σιγουριά της ευτυχίας.
Ένα έργο-πρωτόκολλο μύησης. Για κάθε γυναίκα. Θέλεις όλα τα μάτια να σε κοιτούν; Θέλεις όλα τα στόματα να κάνουν Woooo! Κάθε φορά που σε σκέφτονται; Έχεις βαρεθεί να σου μιλούν με σκονισμένα λόγια; Το Wooomanhood 101 είναι για εσένα.
Για τη σύγχρονη γυναίκα, τώρα στην Λευκωσία, δύο μόνο ευκαιρίες να μάθεις εύκολα, γρήγορα, απλά, όσα είναι απαραίτητο να ξέρεις για να ζήσεις κι εσύ μια ζωή γεμάτη και ευτυχισμένη. Φέρε μια φίλη σου, φέρε την κόρη σου, φέρε τη μαμά σου, φέρε τον φίλο σου που δεν ξέρει πως να ψάξει τη σωστή γυναίκα. Μας το ζήτησες; Είμαστε εδώ για εσένα. Επιτέλους!
Συντελεστές
- Ιδέα/ Δημιουργία: Άνθη Κέττηρου
- Δραματουργία: Χρήστος Πολυμενάκος
- Ερμηνεία: Αρετή Χουρδάκη, Μαρία Χαραλάμπους. Συμμετέχει: Σεμέλη Παραΐκα
- Μουσική: Γιώργος Μπίζιος
- AI art (βίντεο/εικόνες): Σουζάνα Φιαλά
- Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης
- Κείμενα: Άνθη Κέττηρου, Χρήστος Πολυμενάκος
- Σκηνικά/ Κοστούμια: Άνθη Κέττηρου
>> Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Οκτωβρίου, Wherehaus 612, Λευκωσία, 20.15. Πληρ. 96849000. Η παράσταστη είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
-
Wherehaus 612
10 Οκτωβρίου - 11 Οκτωβρίου 2025
Σχετικά
«Κρατάς μυστικό»: Η τρυφερή κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Μια παράσταση γεμάτη “συναίσθημα” και άπειρα μυστικά.
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" σε νέο κύκλο παραστάσεων
Ο Γρηγόρης Γεωργίου επιστρέφει με την συγκλονιστική ερμηνεία του για έξι επιπλέον παραστάσεις
Συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
O Αόρατος Επισκέπτης με την Κάτια Δανδουλάκη έρχεται Κύπρο
Η παράσταση που ενθουσίασε κριτικούς και κοινό, μετά από 2 χρόνια πετυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Το Θέατρο Γκαμπριάτζε έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο!
Η ιστορία του, οι παραστάσεις που οι κριτικοί χαρακτηρίζουν “ώριμα θεατρικά έργα”, ο Ρέζο Γκαμπριάτζε και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις παραστάσεις που έρχονται
"H κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Ένα μοναδικό νεοελληνικό έργο, που έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στο θέατρο Ανεμώνα τον Φεβρουάριο του 2021
Έναν κλωνίν βασιλιτζιάν: Μουσική κωμωδία αφιερωμένη στα «Κυπριώτικα του Βιολάρη»
Στο τραγούδι ο γνωστός ερμηνευτής Δημήτρης Μεσημέρης
Νέος κύκλος παραστάσεων για το θεατρικό αναλόγιο «Η Άλλη Εποχή»
«Μια παράσταση που μετατρέπει την ιστορία σε ζωντανή εμπειρία και τη μνήμη σε ουσιαστικό διάλογο με το σήμερα.»
κύκλοι, τζα̃ι χιλϊότζυ̃κλοι: παράσταση με τον καταξιωµένο ηθοποιό Πέτρο Γιωρκάτζη
Σε κείµενα και σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου
Μια φορά και… μια χώρα για μια μοναδική παράσταση στη Λαρνακα
Μη χάσετε την οικογενειακή παράσταση του θέατρο Piccolo «Μια φορά και… μια χώρα» σε μια μοναδική παράσταση στη Λάρνακα
«Μέχρι να Μείνω»: Η (κοινωνική) παράσταση που πρέπει να δεις!
Κοινωνική Θεατρική Παράσταση για την Ενίσχυση των Αδέσποτων Ζώων