Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2014
Το Cyprus Rialto World Music Festival ταξιδεύει και φέτος στις Πλάτρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποκεντρώνει τη δράση του και να προχωρεί σε συνέργειες οι οποίες απλώνονται φέτος, πέρα από τις Πλάτρες, στην Πάφο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πάφος17, στα Κούκλια σε συνεργασία με το Animafest Cyprus και τέλος με τον Δήμο Λευκωσίας όπου θα παρουσιαστεί στις 31 Ιουλίου στην Πλατεία Φανερωμένης, το σχήμα Saffran με ένα απίστευτο και ενθουσιώδες μείγμα ρυθμών και τραγουδιών.
Η κοινότητα Πλατρών αντλώντας από την ιστορία της ως τουριστικό κέντρο με πολιτιστικό ενδιαφέρον, αγκαλιάζει και φέτος το Cyprus Rialto World Music Festival συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά, αφενός στην πραγματοποίηση και επιτυχία του και αφετέρου, στην ανάπτυξη τέτοιων πολιτιστικών ενεργειών και δράσεων που θα καταστήσουν τις Πλάτρες σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τον επισκέπτη, Κύπριο και ξένο.
Στο πλαίσιο του Rialto Residency, έξι μουσικοί που προέρχονται από διαφορετικές "σχολές και κατευθύνσεις", θα συγκατοικήσουν στις Πλάτρες, έχοντας φέτος ως κεντρικό σημείο αναφοράς τις μουσικές παραδόσεις της Περσίας και της Ανατολής. Το Residency πραγματοποιείται και φέτος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, δεξιοτέχνη στο ούτι και καλλιτεχνικού συμβούλου του φεστιβάλ.
Ο Κυριάκος Καλαιτζίδης, συνθέτης και μουσικός, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του σχήματος Εν Χορδαίς, ενός σχήματος που θεωρείται διεθνώς από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, με μεγάλη συναυλιακή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και Ούτι και θεωρείται από τους κορυφαίους οργανοπαίχτες του οργάνου αυτού. Η τελευταία του ηχογράφηση "Τα Μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο" πρωτοπαρουσιάστηκε στο Hong Kong, στο πλαίσιο του Silk Road Art Music Festival.
Στην εμβάθυνση στις μουσικές παραδόσεις της Περσίας και της Ανατολής ενεργό συμβολή θα έχουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί, Kiya και Ziya Tabassian Περσικής καταγωγής. Βασικά στελέχη του σχήματος Constantinople, το οποίο ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και ερμηνεία μουσικών παραδόσεων της Ανατολής, οι Kiya Tabassian - δεξιοτέχνης στο setar και ο Ziya Tabassian - δεξιοτέχνης στο tombak πλαισιώνουν τους Κύπριους μουσικούς Πέτρο Κίζα στα κρουστά, Άννα Αριστείδου στο βιολί και τη φωνή και Δήμητρα Ραμπ στο κανονάκι.
Το αποτέλεσμα της κοινής τους σπουδής θα το παρουσιάσουν το βράδυ του Σαββάτου 19 Ιουλίου στις 20.30, στo Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών (Αίθουσα Γιώργος Σεφέρης). Είσοδος Ελεύθερη. Πληρ. 77777745.
Σχετικά
Ο Günther Groissböck και ο Nelson Calzi φέρνουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας στο Minthis
Το πρόγραμμα της βραδιάς εστιάζει στον πλούτο του ρομαντικού ρεπερτορίου και στο έντονα εκφραστικό σύμπαν του lied
Ηχοτοπία της Λευκωσίας: Οι Nabu Pera ανοίγουν το Φεστιβάλ Αξιοθέας 2026
Με μια μουσική εξερεύνηση του αστικού ηχοτοπίου ανοίγει η αυλαία του φετινού 29ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ και το Garden Day and Night παρουσιάζουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον αγαπημένο Σταύρο Κωνσταντίνου - Μαζί του η Άντρη Καραντώνη
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Υπηρεσιών και των Προγραμμάτων του ΠΑΣΥΚΑΦ
Το Theama Venue παρουσιάζει την έναρξη του για το Καλοκαίρι 2026
Ξεκινά το θεαματικό καλοκαίρι με την Κατερίνα Λιόλιου στο Theama Venue!
Ο σταρ του βιολοντσέλου Λούκα Σούλιτς σε μια μαγική βραδιά στο Κούριο
Η συναυλία στην Κύπρο υπόσχεται μια ατμοσφαιρική εμπειρία, όπου η μουσική, το μεσογειακό ηλιοβασίλεμα και η επιβλητική ενέργεια του αρχαίου θεάτρου θα συναντηθούν σε μια βραδιά υψηλής αισθητικής
Μουσική περιήγηση από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική στο Κυπριακό Οινομουσείο
Οι Florian Rabe και Birgitta Birchall επιστρέφουν στη σειρά Commandaria Orchestra & Friends με μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής δωματίου και φιλανθρωπικό χαρακτήρα
Βραδιά αφιερωμένη στον Chopin με την Jeneba Kanneh-Mason στο Minthis Music Festival 2026
Το πρόγραμμα της συναυλίας αναδεικνύει την κομψότητα και το συναισθηματικό βάθος της μουσικής του Chopin
Echoes Across Lands με την Ελένη Χαραλάμπους και τη Μαριόλα Χαριτίδου
Διαφορετικές ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις μέσα από τη φωνή και το πιάνο
Έλλη Κοκκίνου: Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Zazza Λευκωσίας
Η αγαπημένη τραγουδίστρια ανεβαίνει στη σκηνή της κυπριακής πρωτεύουσας, υποσχόμενη εκρηκτικές βραδιές με παλμό και μεγάλες επιτυχίες
Μεγάλο φινάλε σεζόν με τέσσερις βραδιές γεμάτες μουσική και διαφορετικά vibes σε γνωστό στέκι της πρωτεύουσας
Από live εμφανίσεις μέχρι DJ sets, το season closing υπόσχεται ένα δυναμικό τετραήμερο αποχαιρετισμού
Οι Windcraft στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου για μια εκρηκτική δωρεάν μουσική βραδιά
25 μουσικοί γεμίζουν το τοπίο με ήχους πνευστών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αειφορίας Πεδιαίου