Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2025
Η Nicosia For Art, πιστεύοντας στην εξέλιξη των τεχνών αναδεικνύει τη μουσική μέσω της τεχνολογίας και γιορτάζει με το Alternative Brains Rule Festival (τη μετεξέλιξη του AfroBanana Festival) τα 41 χρόνια της κυπριακής ηλεκτρονικής μουσικής.
Τα πρώτα κυπριακά βραβεία κυπριακής ηλεκτρονικής μουσικής «1984–NOW: Η ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής στην Κύπρο», ήταν αφιερωμένα σε αυτούς που έθεσαν τα θεμέλια και εξέλιξαν την κυπριακή ηλεκτρονική σκηνή από το 1984 έως σήμερα. Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, φιλοξένησε την τελετή βράβευσης που παρουσίασε ο εικαστικός PASHIAS.
Απονεμήθηκαν βραβεία στους:
- Μιχάλη Χριστοδουλίδη – Βραβείο Πρωτοπόρου για τη δημιουργία του πρώτου κυπριακού ηλεκτρονικού δίσκου, στην ταινία «Κάθοδος των 9» (1984), σε σκηνοθεσία Χριστού Σιοπαχά.
- Ευαγόρα Καραγιώργη – Βραβείο Πειραματικής Σύνθεσης για το πρώτο πειραματικό ηλεκτρονικό άλμπουμ από Κύπριο δημιουργό με τίτλο «KENTHMATA», σε παραγωγή Γιώργου Σίσαμου και γραφικά Μαρίας Μίτσι. Τον καλλιτέχνη συνόδεψε στο πιάνο η Κλειώ Παπαδιά.
- Μενέλαο & Αχιλλέα Τομασίδη, συνιδρυτές του ιστορικού κέντρου 35 33 – Βραβείο Πρωτεργατών της Underground Σκηνής για τον θεμέλιο ρόλο τους στη διαμόρφωση του κυπριακού underground ήχου. Στην τελετή παρουσιάστηκε ο νέος δίσκος του Μενέλαου Τομασίδη με τίτλο «Dreamhike».
- Nama Dama – Βραβείο Καλύτερου Δίσκου Κυπριακής Ηλεκτρονικής Μουσικής 2025, για τον δίσκο «Pagan Soul», ένα τολμηρό και αταξινόμητο έργο που εμπλουτίζει την τοπική ηλεκτρονική δισκογραφία.
- Αλέκα Μεταξά – Βραβείο Διαχρονικής Συμβολής DJ για την πρωτοποριακή και συνεχή παρουσία της στη σκηνή.
- Danny - ΚLUBD – Μακροχρόνιος σύμμαχος της Underground Σκηνής για τη διαχρονική φιλοξενία της underground σκηνής για πάνω από δύο δεκαετίες.
- Εύη Μιχαηλίδη – Βραβείο Raver for Life για την αδιάλειπτη συμμετοχή και αφοσίωσή του στη rave κουλτούρα και κοινότητα.
- Manic Mike – Βραβείο Συνολικής Συνεισφοράς για τη μακροχρόνια και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής στην Κύπρο.






Σχετικά

Το Άρσος ετοιμάζεται (από τώρα) για τη Γιορτή του Παλουζέ και τα Καζανιάσματα
Το γραφικό κρασοχώρι της Λεμεσού θα μας προσφέρει ζεστό-ζεστό το αγαπημένο μας έδεσμα από σταφύλι

4 + 4 γιορτές και φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το τριήμερο του 15αύγουστου
Κράτα σημειώσεις και φτιάξε πρόγραμμα

3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Θέρους Αχερίτου: Η ημερομηνία διεξαγωγής και πρόσκληση ενδιαφέροντος
Η Αχερίτου ψάχνει καλλιτέχνη ή καλλιτεχνικό σχήμα που θα πλαισιώσει την διοργάνωση

Κλαυδία live στο Nicosia Walls Fest 2025
Η μαγευτική φωνή της θα μας ταξιδέψει στην Λευκωσία

Στο 5⁰ Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Επαγγελμάτων Τεμβριάς θα δοκιμάσουμε Τεμπριώτικες κατσούρες
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη γιορτή που μόλις ανακοινώθηκε

10o Nicosia Book Fest: Η τριήμερη γιορτή του βιβλίου στη Λευκωσία
Παρουσιάσεις, δραστηριότητες για παιδιά, μουσικές και αφιερώματα με δωρεάν είσοδο

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Κυπριακού Θεάτρου στα Αλώνια της Παλώδιας
Παραστάσεις με γέλιο, συγκίνηση και αυθεντική τοπική ατμόσφαιρα – Είσοδος δωρεάν

Η Λάρνακα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο φεστιβάλ μπίρας
Το 1ο Larnaca Beer Festival μόλις ανακοινώθηκε

Η Γιόλου γιορτάζει προσφέροντας δωρεάν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα
Μια γιορτή παράδοσης με αυθεντικές γεύσεις και βιωματικά εργαστήρια

Όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Φεστιβάλ Παράδοσης και Αυθεντικών Γεύσεων
Επιστρέφει στην Γαλάτα τον Σεπτέμβριο με πλούσιο πρόγραμμα

Stantar Kkomety 2025: Το διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει στη Λεμεσό
Με πλήρες πρόγραμμα και εισιτήρια τώρα διαθέσιμα

8ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ: Τρεις μοναδικές βραδιές γεμάτες μουσική και χορό
Με συμμετοχές από Κύπρο, Ισπανία και Πολωνία