Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2025
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ CYPRIA AUCTIONS
18 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2025 | Γκαλερί K, Λευκωσία | 7.30 Μ.M.
Η συλλογή θα εκτίθεται στη Gallery K μέχρι τις 18 Ιουνίου 2025.
“Τα Θεοφάνεια, του κορυφαίου Κύπριου Ναϊφ Μιχαήλ Κάσιαλου. Εκτιμώμενη τιμή: €25 000 – €40 000”
Η Cypria Auctions έχει την τιμή να παρουσιάσει στη θερινή της δημοπρασία το έργο Θεοφάνεια του σημαντικότερου ναϊφ της Κύπρου, Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974) καθώς επίσης και ένα από τα ατμοσφαιρικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου Ιωάννη Αλταμούρα (1852–1878).
Στα Θεοφάνεια η οξυκόρυφη, στατική ιερατική φιγούρα δεσπόζει στον χώρο. Γύρω της, το περιβάλλον πάλλεται από μεστό χρώμα και δονείται από ακανόνιστα σχήματα. Δάπεδο, αψίδες, πύλες και φιγούρες μοιάζουν να συνενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο. Έτσι, η σύνθεση μεταμορφώνεται σε ένα ονειρικό και μεταμορφωτικό περιβάλλον, όπου η προοπτική παίζει με γραμμές και χρώματα.

“Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης, του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Ιωάννη Αλταμούρα ανεβαίνει στο σφυρί στις 18 Ιουνίου. Εκτιμώμενη τιμή: €35 000 – €55 000”
Στο Λιμάνι της Κοπεγχάγης ο Αλταμούρα (1852 – 1878) καταγράφει τον κραδασμό της φύσης και την παλίρροια της ψυχής. Αυτό το σαγηνευτικό έργο, στο οποίο θάλασσα και ουρανός συνενώνονται, αποπνέει μια σπάνια εσωτερική ένταση. Ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος του 19ου αιώνα δημιουργεί ένα ομιχλώδες φως πού διαπερνά τα σύννεφα και αντανακλάται στην απεραντοσύνη της θάλασσας δημιουργώντας μια απόκοσμη αίσθηση.
«Ο Αλταμούρα δεν ζωγραφίζει απλώς τη θάλασσα, της δίνει φωνή,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύντρια της Cypria Auctions. «Το έργο είναι ένας ύμνος στη θάλασσα και τα μυστήριά της. Είναι λιμάνι και προφητεία ταυτόχρονα».
Auction Highlights
Η θερινή δημοπρασία της Cypria περιλαμβάνει 147 λοτς τα οποία θα δημοπρατηθούν την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Γκαλερί Κ. «Κάθε έργο είναι ένα πέρασμα. Κάθε πέρασμα, μια πρόσκληση σε εσωτερικό στοχασμό και συλλεκτική συγκίνηση,» σημειώνει η Κυριάκου.
Δίπλα στα αριστουργηματικά Θεοφάνεια και Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης παρουσιάζονται εξαιρετικά έργα καταξιωμένων Κυπρίων και Ελλήνων ζωγράφων. Ανάμεσα τους, τα έργα Στρυμών και Δάφνος του Σπύρου Βασιλείου (1902 – 1985) και το περίτεχνα καμωμένο Φθινοπωρινό Τοπίο του Περικλή Πανταζή (1849-1884) με εμφανή πρώιμα ιμπρεσσιονιστικά στοιχεία. Ο Κοιμησμένος Άδωνης του Ανδρέα Χαραλαμπίδη (1938) με αναφορές στην Αναγέννηση αποπνέει την μυστηριακή ατμόσφαιρα της ερωτικής άνοιξης.
Ξεχωρίζουν επίσης ένα συναρπαστικό έργο της Ηρούς Κανακάκη (1945–1997) με δραματική ένταση και έντονη χειρονομιακή πινελιά καθώς κι ένα γυμνό του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913 – 1968) στο οποίο αναπτύσσεται ένας διάλογος του ζωγράφου με το μοντέλο του. Ένας μικρός γλυκός πίνακας του Κωνσταντίνου Μαλέα (1870 – 1928) απεικονίζει με απαλές αποχρώσεις του μωβ και του πράσινου ένα απογευματινό αιγυπτιακό τοπίο.
Ανάμεσα στις επιλογές ευρωπαικών έργων τέχνης ξεχωρίζει ένα απολαυστικό έργο του 19ου αιώνα του Ιταλού Eugenio Zampighi (1859 – 1944), Το Παιχνιδιάρικο Γατάκι, μια ηθογραφία γεμάτη χιούμορ και αφηγηματική λεπτομέρεια. Ξεχωρίζουν επίσης απεικονίσεις ταυρομαχιών, κυνηγιού και ιππικού από Βρετανούς και Ισπανούς καλλιτέχνες. Η δημοπρατική συλλογή ολοκληρώνεται με γλυπτά και έπιπλα εποχής.

Ο Αετός του Μαχαιρά
Σ’ αυτό το ωραίο γλυπτό το ανυπότακτο πνεύμα του μεγάλου Κύπριου αγωνιστή μοιάζει να ενσαρκώνεται σε έναν αγέρωχο αετό που απλώνει περήφανα τα φτερά του. Έτσι, η ηρωικότερη ίσως μορφή του Κυπριακού αγώνα γίνεται ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και περηφάνιας. Το έργο του γλύπτη Γιώργου Κυριάκου (1940) αναδύει μια δύναμη που δονεί συνθέμελα τον εσωτερικό μας κόσμο και μας καλεί να περιηγηθούμε μέσα στο μεγαλείο της ψυχής του τραγικού αγωνιστή. Ο Κυριάκου βραβεύτηκε το 1972 με το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό για το σχεδιασμό του εθνικού μνημείου αφιερωμένου στον ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Αετός του Μαχαιρά, που θα δημοπρατήσει η Cypria, είναι η αρχική μακέτα του μεγάλου γλυπτού που δεσπόζει σήμερα στο μνημείο.
Ο Αετός του Μαχαιρά, Γιώργος Κυριάκου. Εκτιμώμενη τιμή: € 3 500 – 7 000
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια ενότητα έργων του Κύπριου μυστικιστή Στυλιανού Αττεσλή (1912 – 1995) που περισσότερο «διαμεσολαβούνται» παρά ζωγραφίζονται. «Στα έργα του Αττεσλή, γη, ουρανός και θάλασσα ενοποιούνται σε μια μυστικιστική συμφωνία με παλμούς που μοιάζουν απόκρυφοι και έναν χρωστήρα σχεδόν μεταφυσικό,» αναφέρει η Κυριάκου.

Nightscape II, Στυλιανός Αττεσλής. Εκτιμώμενη τιμή: € 750 – 1 300
Η Cypria φέρνει στην δημοπρατική αγορά του Ιουνίου μια πλούσια συλλογή έργων ελληνικής, κυπριακής και ευρωπαικής ζωγραφικής που διατρέχουν αιώνες ιστορίας και ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Πληροφορίες Δημοπρασίας
Τοποθεσία: Gallery K, Οδός Έβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία
Ημερομηνία Δημοπρασίας: Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2025, στις 7.30 μ.μ.
Περίοδος Προεπισκόπησης:
2 – 18 Ιουνίου 2025
Δευτέρα–Σάββατο: 9.00 π.μ. – 8.00 μ.μ.
Κυριακή: 11.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.
Τετάρτη 18 Ιουνίου: 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.
Online Δημοπρασία:
Invaluable.com | Drouot.com
Τηλεφωνικές & Εξουσιοδοτημένες Προσφορές: Διαθέσιμες μέσω cypriaauctions.com
-
Gallery K
16 Ιουνίου - 18 Ιουνίου 2025
Σχετικά
Ο φύλακας των σταφυλιών: Ο Χρίστος Ν. Χρίστου αφηγείται ξανά την κυπριακή Ιστορία
Mια προσωπική αφήγησης στην έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Χρίστου Ν. Χρίστου
Η δράση ΜΝΗΜΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ στη Λεμεσό
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με διάρκεια ως τις 3 Νοεμβρίου
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.