Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2025
Στην 22η του έκδοση, το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης μεταμορφώνει ξανά τους δρόμους της Λεμεσού σε ανοιχτή σκηνή για τον σύγχρονο χορό. Φέτος, το φεστιβάλ-θεσμός για την πόλη της Λεμεσού και τη χορευτική κοινότητα της Κύπρου, αλλάζει ημερομηνίες και πραγματοποιείται νωρίτερα από ό,τι συνήθως—ανοίγοντας την καλοκαιρινή περίοδο με τρεις ημέρες παραστάσεων, από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2025.
Με επίκεντρο τη site-specific δημιουργία, το φεστιβάλ προσκαλεί καταξιωμένους και ανερχόμενους χορογράφους να ανταποκριθούν στους ρυθμούς, τις ιστορίες και τις μεταβαλλόμενες υφές του αστικού τοπίου της Λεμεσού. Το κοινό καλείται να περιπλανηθεί στην πόλη και να συναντήσει σε απρόσμενους δημόσιους χώρους και ώρες, ζωντανές παραστάσεις —σε πλατείες, πάρκα, δρόμους, βρύσες, από αργά το βράδυ μέχρι και νωρίς τα ξημερώματα.
Ο δημόσιος χώρος είναι το πεδίο στο οποίο συνυπάρχουμε, διασταυρωνόμαστε και διαπραγματευόμαστε τη συλλογική μας παρουσία. Το φεστιβάλ γίνεται μια αφορμή να παρατηρήσουμε ξανά αυτούς τους χώρους και να αναστοχαστούμε πώς τους μοιραζόμαστε, πώς τους κατοικούμε, πως συμμετέχουμε και είμαστε ενεργά παρόντες μέσα σε αυτούς.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι ξεχωριστά έργα, από προσωπικά τελετουργικά μέχρι συμμετοχικά πάρτι, εργαστήρια και πικ-νικ, προσκαλώντας το κοινό να κινηθεί και να στοχαστεί πάνω στον χώρο, την κοινότητα και το σώμα σε κίνηση.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αριάνα Οικονόμου, Λία Χαράκη, Σουζάνα Φυαλά, Ηλίας Κλαρκ, Julie Χαραλαμπίδου και Μαρία Καμπέρη. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σε μετέπειτα στάδιο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
*Διοργανώνεται από τη Νέα Κίνηση, με χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού και στήριξη από τον Δήμο Λεμεσού. Τη φετινή επιλογή των έργων επιμελήθηκαν οι Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Γεωργία Ανδρέου, Μαρία Παπαγεωργίου, Έυη Παναγιώτου και Μπελίντα Παπαβασιλείου.
Σχετικά
Claytopia, το μοναδικό φεστιβάλ στην Κύπρο αφιερωμένο στην κεραμική, επιστρέφει
Για μία μέρα, στις 13 Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Άφθονη ζιβανία, παραδοσιακή μουσική, χορός, ζεστός παλουζές, κρασί κ.ά. στην πλατεία
Το ΕΡΜΗΣ ΦΕΣΤ ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΕΝΤΙΣΙΟΝ στήνει "Τα Καζάνια" στην καρδιά της Αραδίππου
Το φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ επιστρέφει κι απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για το 2026
Η διοργάνωση του 2026 έχω ως θεματική της το Μεταίχμιο: ανάμεσα σε κόσμους, ταυτότητες και μεταμορφώσεις
12th Cyprus Jazz & World Music Showcase 2025: Πρόγραμμα και παράλληλες εκδηλώσεις
Το φεστιβάλ παρουσιάζει μια σφαιρική και δυναμική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας
Και φέτος θα πάμε στο Φεστιβάλ Σούπας (που ανακοίνωσε ημερομηνία)
Το Φεστιβάλ που έρχεται και φέτος τον Δεκέμβριο για να μας ζεστάνει
Μεσαιωνικό Φεστιβάλ με παραμύθια, γευσιγνωσία Κουμανταρίας, εργαστήρι και παραστάσεις
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το 3ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Κουρίου, που θα λάβει χώρα στο Κάστρο Κολοσσίου, με τίτλο «Η Μεγάλη Κουμανταρία της Κύπρου»
Στη Λευκωσία θα στηθεί ένα διήμερο (εναλλακτικό) Φεστιβάλ Βιβλίου
Το 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας είναι γεγονός
Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Λαογραφίας «βγαίνει» στους δρόμους και τις πλατείες της Πάφου
Το Δίκτυο Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος επαναδραστηριοποιείται με μια εκδήλωση πολιτισμικής αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης
Το Larnaca "Christmas Market" 2025 επιστρέφει
Street Food, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, χριστουγενιάτικα προϊόντα και πολλά αλλά, στην υπέροχη και ζέστη πλατεία Ζουχουρί, στο κέντρο της Λάρνακας
Οι αρχιμάγειρες μάς προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό Street Food Festival γεμάτο γεύσεις, μουσική και αγάπη!
Street Food Festival 2, στην πλατεία Παραλιμνίου, για καλό σκοπό
Το Διάστημα… κατεβαίνει στην πόλη!
Space Science Street Festival στη Λευκωσία – μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στο Διάστημα
Ένα διήμερο Food Festival, σε έναν γιορτινό χώρο γεμάτο μουσική, δράσεις και εκπλήξεις
Πάνω από 20 διαφορετικές κουζίνες, από street food προτάσεις μέχρι fine dining, family-friendly ζώνες και δραστηριότητες για παιδιά, 2 μουσικές σκηνές με live acts και DJ sets κ.ά.