Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2025
H αλματώδης άνοδος της σοκολάτας Ντουμπάι προκάλεσε μια παγκόσμια κρίση εφοδιασμού φιστικιών, επιδεινώνοντας την παγκόσμια έλλειψη του πράσινου ξηρού καρπού και εκτοξεύοντας τις τιμές του στα ύψη. Οι μπάρες, ένα πάντρεμα από κρέμα φιστικιού, τεμαχισμένη ζύμη και σοκολάτα γάλακτος, ήταν μια μέτρια επιτυχία μετά το λανσάρισμά τους το 2021 από την μπουτίκ σοκολατοποιία FIX του Εμιράτου - μέχρι που ένα βίντεο στο TikTok τις μετέτρεψε σε παγκόσμια αίσθηση.
Το κλιπ, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2023, συγκέντρωσε περισσότερες από 120 εκατ. προβολές και τροφοδότησε μια παγκόσμια τρέλα για τη σοκολάτα Ντουμπάι δημιουργώντας πλήθος απομιμήσεων.
Έτσι, οι τιμές των πυρήνων φιστικιού έχουν εκτοξευθεί από 7,65 δολάρια το κιλό πριν από ένα χρόνο σε περίπου 10,30 δολάρια το κιλό τώρα, δήλωσε ο Giles Hacking του εμπόρου ξηρών καρπών CG Hacking. «Ο κόσμος των φιστικιών έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αυτή τη στιγμή», είπε.
Τι συμβαίνει με τις σοδειές φυστικιών από ΗΠΑ και Ιράν
Η σοκολάτα του Ντουμπάι δεν είναι φθηνή. Η προσφορά της Lindt για το Ντουμπάι πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο με 10 λίρες για 145 γραμμάρια, δηλαδή υπερδιπλάσια από τις άλλες μπάρες της. Αλλά οι καταναλωτές είναι τόσο πρόθυμοι που ορισμένα καταστήματα φέρονται να περιορίζουν πόσες μπάρες μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης, ενώ η Lindt και το βρετανικό σούπερ μάρκετ Wm Morrison έχουν λανσάρει πασχαλινά αυγά με κρέμα φιστικιού.
Τα αποθέματα φιστικιού είχαν ήδη μειωθεί μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή πέρυσι στις ΗΠΑ, τον κύριο εξαγωγέα του ξηρού καρπού. Η σοδειά των ΗΠΑ ήταν επίσης υψηλότερης ποιότητας από ό,τι συνήθως, αφήνοντας λιγότερους από τους φτηνούς, χωρίς κέλυφος πυρήνες που πωλούνται γενικά ως συστατικά για σοκολάτα και άλλα τρόφιμα, δήλωσε ο Hacking.
Σχετικά
Νέο μενού, live και DJs: Το OLIO επιστρέφει στη Στασικράτους
OLIO: More than a restaurant!
Το Chivas Regal Crystalgold έφτασε και στην Κύπρο
Μια πρωτοποριακή νέα δημιουργία που επαναπροσδιορίζει την παράδοση και συστήνεται στο κοινό μέσα από μια ξεχωριστή καμπάνια
Επιστρέφει το αγαπημένο brunch στο The Barn
Από τις 28 Οκτωβρίου, το The Barn της Royal Goat Farm επιστρέφει με το αγαπημένο του Royal Brunch, αυτή τη φορά μαζί με τη νέα The Greenhouse Experience
Κλείνει για τη σεζόν ένα από τα πιο εντυπωσιακά rooftops της Λευκωσίας
Μάθαμε την ημερομηνία
Ένας νέος, ξεχωριστός χώρος για brunch στο χωριό, μόλις άνοιξε!
Νέο brunch spot στην επαρχία Λεμεσού μάς δίνει λόγο να ανέβουμε στο χωριό
Μια βραδιά γνωριμίας με το κυπριακό κρασί στη Λευκωσία, με δωρεάν είσοδο
Το Νέο Δημαρχείο φιλοξενεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους, στα κρασιά και στις ιστορίες του κυπριακού αμπελώνα.
Ένα νέο στέκι για sushi καταφθάνει από τη Λεμεσό και "προσγειώνεται" στην καρδιά της πρωτεύουσας
Οι λάτρεις του sushi στη Λευκωσία έχουν μια νέα άφιξη να περιμένουν
Ένα από τα πιο iconic rooftops της Λευκωσίας έκλεισε για τη σεζόν
Το Balza ολοκλήρωσε τη φετινή του σεζόν στις 3 Οκτωβρίου, αφήνοντας για ακόμη μία χρονιά το δικό του αποτύπωμα στα βράδια της πρωτεύουσας
Κυπριακές και ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη ματιά, σε ένα υπέροχο bar-restaurant
Το Museum έχει κοσμοπολίτικο touch, νόστιμα ποτά και πολύ ωραίο vibe
Coffee Berry Kύπρου: «Ισότητα σε κάθε γουλιά»
Κοινή πρωτοβουλία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλων διακρίσεων
Το Λατσί έχει το δικό του δυνατό "χαρτί" στο ψάρι
Η ψαροταβέρνα-σταθερή αξία που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες του νησιού
15 πεντανόστιμες στάσεις για μερακλήδικο σουβλάκι και σεφταλιά στην Κύπρο
Σουβλάκι, σεφταλιά ή μιξ; Βάζουμε στην ατζέντα 15 μαγαζιά για την επόμενη φορά που θα μας πιάσει η λιγούρα