Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2025
Εκατονταετή γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα αριστουργήματα μεταμορφώνει ο ψηφιακός καλλιτέχνης Σέργης Χατζηαδάμος, στην ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται από τις 5 Απριλίου στο ARTos House
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος, καθώς ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα που δημιουργήθηκαν από φθαρμένα γυάλινα αρνητικά ενός αιώνα.
Αυτή η έκθεση αποτελεί την 3η ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στη Λευκωσία από το 2003, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο σε μια πορεία που εκτείνεται πάνω από δύο δεκαετίες.
Γεννημένος στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένος στην Πάφο και κάτοικος Λευκωσίας την τελευταία δεκαετία, ο Χατζηαδάμος έχει διακριθεί για την καινοτόμο ψηφιακή του τέχνη, η οποία γεφυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές. Η συγκεκριμένη έκθεση συνεχίζει αυτή την παράδοση σε μια ιδιαίτερα φιλόδοξη κλίμακα.
Μεταμόρφωση της Ιστορίας
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μέρος του «Metamorphosis», ενός εκτεταμένου εικαστικού εγχειρήματος του καλλιτέχνη, το οποίο μετατρέπει τη φωτογραφική ιστορία σε σύγχρονη τέχνη. Ο πυρήνας του έργου ξεκινά από την ανακάλυψη ενός ξεχασμένου αρχείου γυάλινων αρνητικών του πρώιμου 20ού αιώνα σ’ ένα υπόγειο, όπου οι φθαρμένες πλάκες είχαν συγχωνευθεί φυσικά εξαιτίας της υγρασίας και της αποσύνθεσης.
Οι αλλοιώσεις που υπέστησαν– από χημικές αντιδράσεις, υδάτινες φθορές και μούχλα– γέννησαν τυχαίες συνθέσεις προσώπων και μορφών, δημιουργώντας ακούσια πορτραίτα που ενώνουν διαφορετικές στιγμές της ιστορίας.
Ο Χατζηαδάμος σαρώνει και επεξεργάζεται ψηφιακά αυτές τις ήδη μεταλλαγμένες εικόνες, ενισχύοντας τα ίχνη της φθοράς και μετατρέποντας τη φυσική αποσύνθεση σε αναπόσπαστο μέρος της εικαστικής του γλώσσας. Τα τελικά έργα περιλαμβάνουν κατακερματισμένα πρόσωπα, παραμορφωμένες σιλουέτες και ατμοσφαιρικά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου που περνά.
Με τη χρήση ζωντανών χρωμάτων και δημιουργικής παρέμβασης, η δουλειά του αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ ιστορικών εικόνων και σύγχρονης φαντασίας, αναδεικνύοντας τον διάλογο μεταξύ εποχών.
Ενότητες της Έκθεσης
Η έκθεση περιλαμβάνει επιμέρους συλλογές, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της μεταμόρφωσης αυτών των αιωνόβιων εικόνων:
- Out of Nowhere: Ένα δυναμικό καλωσόρισμα με πολύχρωμες ανασυνθέσεις του αρχείου, που δημιουργούν ένα αίσθημα ανακάλυψης.
- Almost Vanished Friends: Εγκατάσταση τοίχου με 40 πίνακες, προερχόμενους από δύο μόνο συγχωνευμένες γυάλινες πλάκες.
- Strangers Forever: Σειρά έργων που συνδυάζουν πολλαπλά αρνητικά σε ενιαίες, ανατριχιαστικά αρμονικές μορφές, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση ταυτότητας και χρόνου.
- Join the Party: Μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση όπου προστίθενται καρναβαλικές μάσκες σε ιστορικές φωτογραφίες, τονίζοντας τη σχέση μνήμης και γιορτής.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ως ένα ταξίδι μέσα από τρεις διακριτούς χώρους του ARTos, οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικές αισθητηριακές και εννοιολογικές εμπειρίες. Οι επισκέπτες μεταβαίνουν από έναν χώρο εκρηκτικού χρώματος και ανακάλυψης, σε μια στοχαστική αίθουσα χαμένων προσώπων, καταλήγοντας σε μια φαντασμαγορική ενότητα όπου η ιστορία συναντά το παιχνίδι της μνήμης.
Πού και πότε
Λευκωσία, ARTos House (22445455). Εγκαίνια: Σάββατο 5 Απριλίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 18 Απριλίου (καθημερινά 10π.μ.- 1μ.μ. & 4-8μ.μ.)
Στην τελετή εγκαινίων κεντρικός ομιλητής είναι ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, ιδρυτής & διευθυντής του ACEY Europe– Arts & Culture Community, ο οποίος θα αναδείξει τη σημασία αυτής της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής διερεύνησης.
-
Ίδρυμα ARTος
05 Απριλίου - 18 Απριλίου 2025
Σχετικά
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου