Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021
Για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α ανδρικού Ρόλου.
Η παράσταση της διασκευής του έργου "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Σάμουελ Μπέκετ στην κυπριακή, ελληνική και τουρκική, διάλεκτο, από το Θέατρο ΑντίΛογος, θριάμβευσε χθες το βράδυ στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη. Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος 15 θεατρικά έργα από χώρες όπως η Ρωσία, ο Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ουκρανία. Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Κώστας Συλβέστρος και το βραβείο καλύτερου Α ανδρικού ρόλου εξ ημισείας οι Γιώργος Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί.

Ας κάνουμε θέατρο, όχι πολέμους
“Ας κάνουμε μαζί τέχνη και θέατρο, όχι πολέμους”, ήταν τα λόγια του Κώστα Συλβέστρου όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το δικό του βραβείο σκηνοθεσίας. Ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει και τα βραβεία των Γιώργου Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί, οι οποίοι εκείνοι την ώρα βρίσκονταν στην Κύπρο, δίνοντας άλλη μία παράσταση του έργου και περίμεναν με αγωνία να μάθουν την απόφαση της κριτικής επιτροπής. “Είμαστε όλοι χαρούμενοι γι αυτό το βραβείο γιατί είμαστε μια ομάδα, δουλεύουμε όλοι μαζί για την ειρήνη και την αγάπη στο μικρό μας νησί”, δήλωσε ο Κώστας Συλβέστρος από τη σκηνή παραλαμβάνοντας και αυτό το βραβείο.
Κατασυγκινημένος κατέβηκε από τη σκηνή. “Δεν πιστεύω ακόμη αυτό που ζω εδώ”, εξομολογήθηκε. Η αγωνία του ήταν μεγάλη γιατί διαισθανόταν πως κάτι μεγάλο θα γινόταν. Άλλωστε η επιμονή των κριτών και του Δημάρχου του ιδίου να μείνει έστω και ένας για την τελετή βράβευσης, τούς είχαν βάλει σε υποψίες; “Λέτε να πάρουμε το βραβείο”, διερωτούνταν. “Θα το πάρετε, σίγουρα θα το πάρετε”, τους είπαμε με βεβαιότητα μόλις παρακολουθήσαμε την παράσταση. Ήταν συγκλονιστική.
Ο Κώστας Συλβέστρος πήρε ένα κλασικό έργο και του έδωσε μια άλλη διάσταση. Τοποθέτησε τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και είχε την ευφυή ιδέα να τους ενσαρκώσουν ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, ο ένας να μιλά στα ελληνικά και ο άλλος στα τουρκικά, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τον Γκοντό, περνούν οι μέρες και οι νύχτες κι εκείνοι περιμένουν. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου όπως ακριβώς το ζούμε και στην Κύπρο τόσα χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στο έργο, κανένας πολιτικός διάλογος, ωστόσο το έργο από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα.
Δήμαρχος Μάλτεπε: Βλέπω την Κύπρο σαν μία
“Εγώ βλέπω την Κύπρο σαν μία, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ενωμένη, πιστεύω ότι μπορούν να ζήσουν όλοι οι Κύπριοι μαζί, ότι μπορούν να καταργηθούν τα σύνορα, φτάνει να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα τείχη που έχουμε στα κεφάλια μας”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μάλτεπε Αλί Κιλίτς.
Όπως είπε, “οι πολιτικοί πότε πότε μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι, να αντιπαρατεθούν, αλλά η αδελφοσύνη των λαών μπορεί να τορπιλίζει τη διαφωνία αυτή των πολιτικών, να την τερματίσει πιστεύω. Όπως και στην Κύπρο, εγώ την βλέπω σαν μία ενιαία την Κύπρο”.
Οπως σημείωσε, “είναι μεγάλη τιμή για μένα που ήρθαν από τον ε/κ τομέα, για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αυτούς τους αδελφούς εδώ, και ένας φίλος μας εδώ πήρε ταυτόχρονα δύο βραβεία. Αυτό δείχνει το εξής: Όταν συμπεριφέρεστε χωρίς προκατάληψη, όταν βλέπετε τους ανθρώπους χωρίς προκατάληψη, όταν κινείστε με την τέχνη και τον πολιτισμό, όταν γκρεμίζετε τα τείχη στα κεφάλια μας, μπορείτε να βάζετε την υπογραφή σας κάτω από όμορφα πράγματα”, είπε ο Δήμαρχος Μάλτεπε.
Σχετικά
«Πλούτωνος 71»: Μια γειτονιά της Λάρνακας αφηγείται τις ιστορίες της σε κείμενο Κώστα Μαννούρη
Για τέσσερα βράδια, ο δρόμος μετατρέπεται σε ζωντανή σκηνή όπου η μουσική, το θέατρο και οι μνήμες των κατοίκων συναντιούνται
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο