Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025
Λόγω μεγάλης ζήτησης, ο ΘΟΚ έχει προγραμματίσει δύο πρόσθετες παραστάσεις της παραγωγής Μητέρα του διακεκριμένου Λιβανο-Καναδού δραματουργού, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ. Οι παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Ένα γλυκόπικρο αφήγημα, βασισμένο σε αυτοβιογραφικά στοιχεία –ο τελευταίος καρπός μίας τριλογίας που στρέφει το φακό στα πρόσωπα της οικογένειάς του συγγραφέα– παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2022 Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.
Στη Μητέρα (γρ.2021) ο Ουαζντί Μουαουάντ επιστρέφει στο ζήτημα της εμπειρίας του εκτοπισμού, του τραύματος της μνήμης του πολέμου και των περίπλοκων διαδρομών της, καθιστώντας μας κοινωνούς του προσωπικού του βιώματος. Μια βουτιά στο μνημονικό υλικό, στις αναμνήσεις του συγγραφέα και της παραμόρφωσής τους από τον χρόνο, στο μεταίχμιο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, όπου η μητέρα του βρίσκεται σε πρώτο πλάνο αντιμέτωπη με τον πόλεμο και τον αναπόφευκτο ξεριζωμό της.
Η ανάμνηση της μητέρας του ανασυντίθεται σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου η οικογένεια Μουαουάντ εγκαθίσταται για πέντε χρόνια, εξαιτίας του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στα μάτια της, ο χώρος αυτός είναι ένα προσωρινό καταφύγιο, από το οποίο αδημονεί κάθε μήνα να φύγει και να επιστρέψει στη Βηρυτό. Μια επιστροφή στις ρίζες που συνεχώς αναβάλλεται και ένα τραύμα που συνεχώς διογκώνεται, τις συνέπειες του οποίου νιώθει ο μικρότερος γιος της. Η αφήγηση πλέκει την τραγωδία της προσφυγιάς με τις εσωτερικές συγκρούσεις της οικογενειακής ζωής και υφαίνει έναν ιστό από βαθιά ανθρώπινα ερωτήματα για τη μητρική αγάπη, την απώλεια, τον πόλεμο και τη δυστυχία του, αλλά και τη ζωτική δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά προσεγγίζει το έργο ως ένα ταξίδι στα θραύσματα της μνήμης μέσα από το οποίο τα πρόσωπα του έργου ανακαλύπτουν τα όρια της αντοχής τους. Έχοντας δίπλα της μια μοναδική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών καλείται να αναδείξει τη σύνθεση του προσωπικού με το συλλογικό τραύμα, του ρεαλισμού με το όνειρο, τη σύγκρουση του παρελθόντος με το παρόν, προσκαλώντας το κοινό σε μια ποιητική και συναισθηματική
διαδρομή, εμποτισμένη με νοσταλγία, χιούμορ και τρυφερότητα. Μια ωδή στη μητέρα, μια ωδή στη ζωή, αλλά επίσης και μια δήλωση αγάπης προς τον Λίβανο και τη λιβανέζικη κουλτούρα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
Μουσική-Ηχοτοπίο: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Γιώργος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτης: Φώτης Φωτίου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάρις Ερωτοκρίτου, Μέλανη Στέλιου, Μαρία Τσιάκκα, Χριστίνα Χριστόφια
Συμμετέχει ο έφηβος Ορέστης Χριστοδουλίδης
Παραστάσεις
▪Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:00
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 στις 20:00 (πρόσθετη παράσταση)
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:00 (πρόσθετη παράσταση)
▪Λάρνακα
Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Ελ. Αμμόχωστος
Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Πάφος
Μαρκίδειο Θέατρο
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς.
▪Συστήνεται για άτομα 12 ετών και άνω.
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
Λευκωσία
▪Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
▪Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (ελληνικά)
Λεμεσός
▪ Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
Πληροφορίες / Εισιτήρια
▪Λευκωσία, Πάφος, Σωτήρα Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy και στο Ταμείο του Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 13:30 και 16:00 - 18:00)
▪Λεμεσός Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy και στο Ταμείο του Θεάτρου Ριάλτο, τηλ 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 15:00)
Τιμή Εισιτηρίου: €12 / €6
Διευκόλυνση Θεατών για παραστάσεις του ΘΟΚ
Χώρος Στάθμευσης Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.
Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00. Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων.
Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.
Άλλοι προτεινόμενοι χώροι στάθμευσης
Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:
Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
Για τις θέσεις ΑΜΕΑ παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ταμείο ΘΟΚ στο 77 77 27 17
-
Θέατρο ΘΟΚ
29 Ιανουαρίου 2025
04 Φεβρουαρίου 2025
Σχετικά
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.