Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025
Στον μαγικό και ποιοτικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου προσκαλούν το κοινό για να παρακολουθήσει τις πέντε υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο Κοινού LUX 2025, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου και την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους στον κινηματογράφο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Λευκωσία (Διαγόρου 29) και στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Θέατρο Γ. Λυκούργος στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας).
Οι προβολές στη Λάρνακα: Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, Intercepted, στις 20:30. Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, Dahomey, στις 20:30. Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, Animal, στις 20:30. Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, Julie Keeps Quiet, στις 20:30. Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, Flow, στις 20:30 (συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης Λάρνακας).
Οι προβολές στη Λευκωσία: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, Animal, στις 20:30. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, Flow, στις 20:30. Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, Intercepted, στις 20:30. Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, Dahomey, στις 20:30. Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, Julie Keeps Quiet, στις 20:30
Οι ταινίες:
ANIMAL (Σοφία Εξάρχου)
Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία | 116 λεπτά | 2023
Περίληψη: Κάτω από τον καυτό ήλιο των ελληνικών νησιών, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Χάρτινα ντεκόρ, φανταχτερά κοστούμια και χορευτικά σόου γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή του ξενοδοχείου. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση της δουλειάς αυξάνεται, οι νύχτες γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας φανερώνεται στο σκοτάδι. Όταν όμως οι προβολείς ανάψουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.
DAHOMEY (Mati Diop)
Γαλλία, Σενεγάλη, Μπενίν | 67 λεπτά | 2024
Περίληψη: Νοέμβριος 2021. 26 βασιλικοί θησαυροί από το Βασίλειο του Νταχόμεϊ είναι έτοιμοι για το ταξίδι της επιστροφής από το Παρίσι στη χώρα από όπου ήρθαν, τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν. Τα έργα τέχνης αυτά, μαζί με χιλιάδες άλλα, είχαν γίνει αντικείμενα λεηλασίας από τα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα το 1892. Πώς μπορεί όμως να υποδεχτεί τους πατρογονικούς θησαυρούς της μια χώρα που αναγκάστηκε να προχωρήσει και να αλλάξει στα χρόνια που οι θησαυροί αυτοί έλειπαν; Το θέμα αυτό προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών στο πανεπιστήμιο Αμπομέι-Καλαβί.
FLOW (Gints Zilbalodis)
Λετονία, Γαλλία, Βέλγιο | 85 λεπτά | 2024
Περίληψη: Ο κόσμος φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του, σε ένα σκηνικό με απομεινάρια της ανθρώπινης παρουσίας. Ο γάτος είναι ζώο μοναχικό, όταν όμως το σπίτι του θα καταστραφεί από μια μεγάλη πλημμύρα, θα βρει καταφύγιο σε ένα σκάφος όπου συγκατοικούν διάφορα ζώα και θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους παρά τις διαφορές τους. Μέσα στο σκάφος που πλέει μόνο του σε απόκοσμα πλημμυρισμένα τοπία, θα διαπλεύσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενέχει η προσαρμογή τους σε αυτόν τον νέο κόσμο.
INTERCEPTED (Oksana Karpovych)
Καναδάς, Γαλλία, Ουκρανία | 95 λεπτά | 2024
Περίληψη: Ποια είναι τα κίνητρα των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα σου να κηρύξουν τον πόλεμο; Οι «Κλεμμένες κουβέντες» είναι μια απόπειρα να απαντηθεί το ερώτημα αυτό μέσα από την παρουσίαση δύο παράλληλων κόσμων. Η κάμερα καταγράφει εικόνες καταστροφής σε αργά πλάνα, όπου βλέπουμε ουκρανικά χωριά, πόλεις, σπίτια και αυτοκινητόδρομους μετά την απελευθέρωσή τους από τη ρωσική κατοχή. Εξετάζει προσεκτικά όχι τόσο το αποτρόπαιο της καταστροφής και του θανάτου, όσο τη ζωή που ξαναγεμίζει τα τοπία. Το βλέμμα αυτό ζωντανεύει την ελπίδα και αντιστρατεύεται την αίσθηση εξοικείωσης με τον τρόμο που καλλιεργείται συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Οριοθετεί ένα πλαίσιο για τις εικόνες που κατακλύζουν την οθόνη. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η ηχητική επένδυση βρίσκεται σε σοκαριστική αντίστιξη με αυτό που βλέπει ο θεατής. Ακούμε τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν το 2022 οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Στις ηχογραφήσεις αυτές ακούγονται Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στο ουκρανικό μέτωπο να μιλούν με τις οικογένειές τους. Δύσκολο να πει κανείς ποιο από τα δύο είναι τελικά πιο θλιβερό και συνταρακτικό: οι ομολογίες των στρατιωτών για βιασμούς, λεηλασίες και άγριους βασανισμούς Ουκρανών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου ή οι φωνές (κατά κόρον) γυναικών από την «πατρίδα» που μαρτυρούν τον σοβινισμό και το μίσος, την παραπληροφόρηση και τη σχιζοφρενική προπαγάνδα. Ο ήχος και η εικόνα κοιτιούνται κατάματα, εμβρόντητοι, σε μια απρόσμενη συνάντηση στον κινηματογραφικό χώρο.
JULIE KEEPS QUIET (Leonardo van Dijl)
Βέλγιο, Σουηδία | 100 λεπτά | 2024
Περίληψη: Η ζωή της Γιούλης, κορυφαίας τενίστριας σε πρωτοκλασάτη ακαδημία αντισφαίρισης, περιστρέφεται γύρω από το αγαπημένο της άθλημα. Όταν ο προπονητής της καλείται από τον ανακριτή και στη συνέχεια χάνει τη δουλειά του, όλοι οι παίκτες και οι παίκτριες του συλλόγου ενθαρρύνονται να μιλήσουν. Η Γιούλη όμως αποφασίζει να μη μιλήσει…
Η είσοδος για όλες τις προαναφερθείσες προβολές είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην προσέλευση. Παρακολούθησε τις ταινίες ή κάποια από αυτές και μπες στο https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/el/ και βαθμολόγησε τις προτιμήσεις σου.
Σχετικά
Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) 2026: Οι υποψηφιότητες
Ξεκινάει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων διευθυντών φωτογραφίας σε μεγάλου μήκους και φέτος, για πρώτη φορά, σε μικρού μήκους ταινίες από την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών.
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Τρόμος, μυστήριο, μουσική και ανθρώπινες ιστορίες κατακλύζουν τις αίθουσες από τις 2 Απριλίου
Πρεμιέρα για την ταινία «Το Μυστικό του Δάσους»
Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ των Μάκη Τσούφη και Στέλιου Ορφανίδη
Πρεμιέρα για την ταινία “Primavera”
Η ιστορία του Vivaldi και των μαθητριών του στο ορφανοτροφείο που ανέδειξε τις κορυφαίες μουσικούς της εποχής
Πρεμιέρα για την ταινία «Σμαράγδα – I Got Thick Skin and I Can’t Jump»
Μια συγκινητική ιστορία αυτογνωσίας από τον Αιμίλιο Αβραάμ με πρωταγωνίστρια την Νιόβη Χαραλάμπους
Πρώτη εικόνα: Ο Μάικλ Φασμπέντερ στο «Kennedy» του Τόμας Βίντερμπεργκ
Ο Ιρλανδο-Γερμανός ηθοποιός αναλαμβάνει τον ρόλο του πατριάρχη του οίκου των Κένεντι, Τζόζεφ, σε μία σειρά που προορίζεται για το Netflix.
A Beautiful Day in Hollywood: Τομ Χανκς και Μάριελ Χέλερ ξανά μαζί για αθλητική ταινία
Ο πρωταγωνιστής και η σκηνοθέτρια του γλυκύτατου «A Beautiful Day in the Neighborhood» (2019) επανενώνονται για μια ταινία με θέμα το μπέιζμπολ, στην οποία ενδέχεται να συμπρωταγωνιστούν οι Bad Bunny και Κόλμαν Ντομίνγκο.
Πρεμιέρα για το "The Super Mario Galaxy Movie"
Από 1 Απριλίου, ο Mario και η παρέα του μας ταξιδεύουν σε μια συναρπαστική διαστημική αποστολή!
Τα Όσκαρ φεύγουν από το Hollywood το 2029
Τα Οσκαρ εγκαταλείπουν το Dolby Theatre και μετακομίζουν από το 2029 στο Peacock Theater του downtown Los Angeles, σε μια αλλαγή που συνδέεται με τη νέα ψηφιακή και οργανωτική εποχή της τελετής.
Επιστροφή Ανγκ Λι με το «Gold Mountain»
Επτά χρόνια μετά το υπολειπόμενο «Gemini Man» με τον Γουίλ Σμιθ, την λιγότερο καλή στιγμή μιας έξοχης καριέρας, ελπίζουμε ξανά σε μια επιστροφή στη φόρμα
Ο Αιμίλιος Αβραάμ ετοιμάζεται να "βγει" στις αίθουσες με τη «Σμαράγδα» του
Η δραματική κομεντί ταινία μεγάλου μήκους του Αιμίλιου Αβραάμ έρχεται στους κυπριακούς κινηματογράφους από τις 2 Απριλίου