Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2025
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Καλαβασού στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Διάκος, Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Εργων.
Ο κ. Διάκου είπε πως «από τον Οκτώβριο του 2023 άρχισαν τα έργα αναβάθμισης και επιδιόρθωσης της γέφυρας Καλαβασού, ένα έργο που έχει διάρκεια 80 εβδομάδες και το συμβόλαιο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Ιούλιο».
Όπως επεσήμανε, «ουσιαστικά η γέφυρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 με αμερικανικά πρότυπα, ενώ τώρα βρίσκονται σε ισχύ οι ευρωκώδικες και έτσι χρειαζόταν να γίνει μια αναβάθμιση ούτως ώστε να συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Επιπρόσθετα, συνέχισε, «η γέφυρα έχρηζε και συντήρησης αφού υπήρχαν οξειδωμένοι οπλισμοί και σαθρό μπετόν και έπρεπε να συντηρηθεί και το συμβόλαιο για το κόστος του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ».
Ερωτηθείς κατά πόσον σε περίπτωση καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου ο εργολάβος θα κληθεί να πληρώσει κάποιο πέναλτι, ο κ. Διάκος απάντησε «φυσικά».
Εξήγησε ότι «ο συμβόλαιο έχει δύο ρήτρες, η μία αφορά το γενικό έργο διάρκειας 80 εβδομάδων και η δεύτερη, πολύ ψηλή, ρήτρα είναι για την περίοδο που θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος γιατί με βάση το συμβόλαιο, ο εργολάβος δικαιούται να κλείσει για 15 εβδομάδες την κάθε κατεύθυνση του αυτοκινητόδρομου προκειμένου να εκτελέσει τις εργασίες που απαιτούνται στο κατάστρωμα της γέφυρας».
Ερωτηθείς κατά πόσον η απεργία στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στον τομέα του σκυροδέματος, επηρέασε τις εργασίες του έργου ο κ. Διάκος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως «για 31 ημερολογιακές ημέρες δεν υπήρχε στο εργοτάξιο σκυρόδεμα, ενώ υπήρχαν και κάποιες που υπήρχε βροχερός καιρός. Ωστόσο η κύρια αιτία της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου ήταν η απεργία, αφού χωρίς σκυρόδεμα δεν μπορούν να γίνουν κατασκευαστικά έργα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ανδρέας Διάκος είπε πως «η συγκεκριμένη καθυστέρηση ήταν δικαιολογημένη» και δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πέναλτι για τον εργολάβο.
Οσον αφορά τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των οδηγών, είπε ότι «έχει παρατηρηθεί ότι τις πρωινές ώρες από τις 7 μέχρι τις 9 υπάρχει κίνηση από την κατεύθυνση από Λευκωσία προς Λεμεσό και γύρω στις 3.30 μέχρι τις 5 το απόγευμα υπάρχει κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο τις άλλες ώρες της ημέρας δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε σοβαρή τροχαία κίνηση».
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου ο κ. Διάκος απάντησε πως «σήμερα γίνεται η τελική ασφαλτόστρωση του αυτοκινητόδρομου, θα ακολουθήσουν οι γραμμές ορισμένες άλλες μικρές εργασίες ούτως ώστε το τμήμα της γέφυρας από Λευκωσία προς Λεμεσό, να ανοίξει το Σάββατο 25 του μήνα».
Ανέφερε επίσης πως «την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα κλείσει η αντίθετη λωρίδα του αυτοκινητόδρομου με κατεύθυνση από Λεμεσό προς Λευκωσία, για περίοδο 15 εβδομάδων με αναμενόμενη ημερομηνία διάνοιξης γύρω στις 15 Μαΐου».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Το Trainspotting γίνεται μιούζικαλ και ανεβαίνει στο West End
Το Trainspotting γίνεται μιούζικαλ και κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο West End τον Ιούλιο, με τον Irvine Welsh να υπογράφει τη διασκευή
Το Adolescence σαρώνει τις υποψηφιότητες των τηλεοπτικών βραβείων Bafta 2026
Το Adolescence είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των υποψηφιοτήτων στα τηλεοπτικά βραβεία Bafta 2026, συγκεντρώνοντας 11, μπροστά από το A Thousand Blows με 7 και τα Andor και Trespasses με 6.
Πάσχα στο χωριό: 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για την πιο αυθεντική πασχαλινή απόδραση
Από τη Σολέα και τη Μαραθάσα μέχρι τα κρασοχώρια της Λεμεσού και την ύπαιθρο της Πάφου, ανακαλύπτουμε 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για ένα Πάσχα γεμάτο παράδοση, γεύσεις και εμπειρίες
Πάσχα στο AMARA: Όταν η κυπριακή παράδοση συναντά την πολυτέλεια
Mια πασχαλινή πρόταση διαμονής σχεδιασμένη για όσους αναζητούν το αυθεντικό νόημα της πολυτέλειας.
Πασχαλινές στιγμές πολυτέλειας στο εμβληματικό Elysium
Mια εμπειρία διαμονής που συνδυάζει υψηλή γαστρονομία, πασχαλινές παραδόσεις και στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα πιο ξεχωριστά θέρετρα της Μεσογείου.
Το ENAVSMA τίμησε χορηγούς και συνεργάτες για την πολύτιμη στήριξη στο έργο του Ιδρύματος στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στις αξίες της παιδείας, του πολιτισμού και της στήριξης της νέας γενιάς
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean παρουσιάζει την καμπάνια «Πού πετάς? Πάμε Κύπρο» με 25% έκπτωση σε όλα τα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ενισχύει τις τοπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες
Εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού, επιστρέφει με ανανεωμένη εικόνα και γαστρονομία
Η επένδυση €10 εκατ. χαρακτηρίζει τη στρατηγική του αναβάθμιση
Πέθανε στα 51 της η ηθοποιός του «Supernatural», Κάρι Αν Φλέμινγκ
Το επιβεβαίωσε ο συνάδελφός της, Τζιμ Μπίβερ
Κλείστε τώρα τη διαμονή σας για ένα αξέχαστο Πάσχα αυθεντικής φιλοξενίας και παράδοσης στο Cap St Georges Hotel & Resort
Από την 1η έως τις 14 Απριλίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται σε ένα μοναδικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα