Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2014
Η γέννηση ενός παιδιού είναι εμπειρία ανεπανάληπτη τόσο για τη γυναίκα όσο και για το σύντροφό της. Δυστυχώς στις μέρες μας η εμπειρία της γέννησης καταστρέφεται από την αγωνία που προκαλεί το άγνωστο και ο φόβος για τη ζωή του παιδιού και της μητέρας. Στο βωμό αυτών, θυσιάζεται η φυσική πορεία του τοκετού και ανταλλάσσεται με την ιατρικοποίηση και διαχείριση του σαν ασθένεια χρησιμοποιώντας ιατρικά μέσα και μεθόδους που τις πλείστες φορές δεν είναι απαραίτητα. Σύμφωνα με στατιστική αναφορά του ΠΟΥ (2013), η Κύπρος, από το 2010 βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις καισαρικές τομές σε παγκόσμια κλίμακα, φτάνοντας στο 51% του συνόλου των γεννήσεων παγκύπρια. Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των ζευγαριών για τη σημαντική αξία που έχει η υιοθέτηση της φυσιολογίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού στη ζωή τους.
Η εκστρατεία τελεί υπό την υψηλή προστασία της Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει την πλήρη υποστήριξη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Έχει εξασφαλίσει επίσης υποστήριξη από τη Γυναικολογική-Μαιευτική Εταιρεία και την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, την Παιδιατρική Εταιρία, τον Παγκυπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού, Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ, Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριο Γ, Επίτροπος Εθελοντισμού, τις Γυναικείες Οργανώσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.ΣΚΟΠΟΣ: Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία που έχει η διατήρηση της φυσιολογίας της γέννησης στη ζωή ενός ζευγαριού και τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους καθώς και οι θετικές επιπτώσεις του στη υγεία γενικότερα.
Για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα 16 Ιουνίου η Επιτροπή Μαίω/Μαιευτών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών διοργανώνει εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της "Εκστρατείας προώθησης και υποστήριξης του φυσιολογικού τοκετού". Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα προσφωνήσει η Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, της οποίας η εκστρατεία τελεί υπό την υψηλή προστασία. Ομιλία στην εκδήλωση θα απεευθύνει η: Μαρία Παπαδοπούλου (Ακαδημαϊκός/Μαία, Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών) με θέμα "Ναι, στο φυσιολογικό τοκετό". Επίσημη προσκεκλημένη θα είναι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μαιών Mrs Mervi Jokinen.
Την παρουσίση της εκδήλωσης θα αναλάβει η ηθοποιός Λουκία Πρωτοπαπά, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Αννίτα Κωνσταντίνου.
Δευτέρα Ιουνίου, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 18.00. Εισιτήρια: €20 (www.soldouttickets.com.cy). Για περισσότερες πληροφορίες 22771994.
-
Προεδρικό Μέγαρο
16 Ιουνίου 2014
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
Week Agenda: Τα καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, μεγάλες μουσικές συναντήσεις και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στις μέρες της εβδομάδας