Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιανουαρίου 2025
Η Λευκωσία 2030, υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης νέων δημιουργών #Under30 παρουσιάζει τη συναυλία της Ζήνας Μελέκκη “Echoes Across Divides”. Το μουσικό αυτό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 (20:30), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Η Ζήνα μεγάλωσε στο Παραλίμνι. Βαθιά συνδεδεμένη με τον πόνο που άφησε πίσω της η Τουρκική Εισβολή, θυμάται τις σχολικές εκδρομές στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας όπου κοιτούσαν με τα κιάλια την πόλη – φάντασμα, την Αμμόχωστο. Παντού, συνεχείς υπενθυμίσεις της απώλειας και του χωρισμού που επηρέασε κάθε γενιά. Μεγαλώσαμε σε μια χώρα όπου ο χάρτης μας χωριζόταν από μια γραμμή.
Η μουσική ήταν πάντα ο τρόπος της να εκφράζει τα εσωτερικά της συναισθήματα και να μιλά για κοινωνικά ζητήματα. Πιστεύει ότι είναι μια από τις πιο αγνές μορφές επικοινωνίας, ικανή να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται, να αισθάνονται και να προβληματίζονται.

Η παράσταση «Echoes Across Divides» περιλαμβάνει παλιές και νέες συνθέσεις, που αναδύουν το συναισθηματικό τοπίο ενός διαιρεμένου νησιού και των νησιωτών του. Ενώ η μουσική είναι βαθιά επηρεασμένη από τον πόνο του χωρισμού, γιορτάζει παράλληλα την ομορφιά των καθημερινών στιγμών: τη φιλία, την αγάπη και την ανθεκτικότητα. Μέσα από τα τραγούδια της, η νεαρή καλλιτέχνις προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, του προσωπικού και συλλογικού, προσκαλώντας το κοινό να προβληματιστεί σχετικά με τον απόηχο που αντηχεί πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές στη δική του ζωή.
Η Ζήνα Μελέκκη σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το «Wonder» (2021) και το «Places» (2022). Η συνθέτις και πιανίστρια έχει παρουσιάσει τις πρωτότυπες συνθέσεις της στην Κύπρο και την Αγγλία.
Συντελεστές
Πιάνο: Ζήνα Μελέκκη
Βιολιά: Ειρήνη Πελαγία, Χαράλαμπος Κωσταντινίδης
Βιολοντσέλο: Μάριος Στυλιανού
Κρουστά: Βασίλης Βασιλείου
Πρόγραμμα #UNDER30
Διάρκεια: 90΄
Εισιτήρια: Από τη Soldout Tickets: bit.ly/NIF24_tickets, τα καταστήματα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
Τιμές εισιτηρίων: €12/€10
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00) & bit.ly/Website_NIF2024
Ταυτότητα Φεστιβάλ
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Χάλκινος χορηγός: Onassis Stegi
Χορηγοί επικοινωνίας: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ, Τηλεόραση SIGMA
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
10 Ιανουαρίου 2025
Σχετικά
Ο Γιώργος Σαμπάνης έρχεται στη Λάρνακα για τη συναυλία του καλοκαιριού!
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης προσγειώνεται στην Κύπρο!
O Χρήστος Θηβαίος γιορτάζει 30 χρόνια στη δισκογραφία, με δύο μεγάλες συναυλίες στην Κύπρο
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί μας, τον Αύγουστο, με την παράσταση "30 Χρόνια Μέρες Αδέσποτες"
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στα Λεύκαρα
Το μεγαλύτερο μουσικό event του καλοκαιριού έρχεται στα Λεύκαρα!
Ένα μουσικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κυπριακών παραμυθιών στον Στρόβολο
Η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Παραμυθκιών Ήχοι – Η Καρκιά της Ρήγαινας» επιστρέφει προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη αφήγηση, ζωντανή μουσική και κυπριακή παράδοση
Ο Καναδάς κάνει το ντεμπούτο του στην Eurovision 2027
H EBU ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η δημόσια τηλεόραση του Καναδά θα κάνει το ντεμπούτο της στην Eurovision 2027, τον ερχόμενο Μάιο στη Βουλγαρία.
To Farmakas Music Festival ανακοίνωσε το εκρηκτικό line up του
Η πλατεία του Φαρμακά θα γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης
Oι 36+1 συναυλίες που θα απολαύσουμε τον Ιούλιο σε πόλεις και χωριά της Κύπρου
Όλες οι μεγάλες συναυλίες του μήνα
Ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στα Λύμπια για μια μοναδική συναυλία κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό
Ο αγαπημένος ερμηνευτής ανεβαίνει στη σκηνή του Θεατριού του Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, παράδοση και τα τραγούδια που αγαπήθηκαν όσο λίγα
Mια μοναδική καλοκαιρινή βραδιά στο χωριό με την Έλενα Αναγιωτού
Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια, όμορφες μελωδίες και μοναδικές στιγμές
Tο 3ο Pernera Street Music Festival θα γεμίσει τον Πρωταρά με μουσική
9 μουσικές σκηνές και 40 μουσικοί θα μας συντροφέψουν μουσικά για ένα μόνο βράδυ κατά μήκος της λεωφόρου Περνέρα στη Ριβιέρα του Πρωταρά.
Το The Landmark Nicosia υποδέχεται τους Goldsingers για πρώτη φορά στη Λευκωσία
Γαστρονομία, μουσική και διασκέδαση δίνουν ραντεβού στο ειδυλλιακό σκηνικό του The Landmark Nicosia, στο Sunken Garden στην πιο απίθανη καλοκαιρινή βραδιά με live performance από τους Goldsingers
Ο Θοδωρής Φέρρης επιστρέφει στη Λεμεσό τον Ιούλιο
Mόλις ανακοινώθηκε μία ακόμα συναυλία του επιτυχημένου καλλιτέχνη στην Κύπρο