Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2024
Οι 88 Μικρές Συμφωνίες είναι ένα πρωτότυπο έργο σε κείμενο, σκηνοθεσία, και εικαστική επιμέλεια του Στέφανου Δρουσιώτη.
Είναι μια αξέχαστη παράσταση για ένα πιάνο με ουρά, δύο ουράνια σώματα και μια αόρατη ορχήστρα.
Αντλώντας έμπνευση από τη μέχρι τώρα πορεία του στη μουσική και τις παραστατικές τέχνες, ο Στέφανος Δρουσιώτης επιστρέφει μετά από χρόνια στο Θέατρο Ριάλτο, αυτή τη φορά με μια πρωτότυπη παράσταση-συναυλία που συστήνει στους νεαρούς θεατές την κλασική μουσική και τα χιλιάδες μυστικά της. Μέσα από μια σειρά μαγευτικών σκηνικών εικόνων, η συναρπαστική αυτή εμπειρία καλεί τα παιδιά να εξερευνήσουν έναν κόσμο γεμάτο σκέψεις και ερωτήματα: τι είναι η μουσική, πώς δημιουργείται, γιατί συνεχίζουμε να τη φτιάχνουμε και να την απολαμβάνουμε;
Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Αssociate Artist in Residence 2024” του Θεάτρου Ριάλτο.

Τι είναι οι 88 Μικρές Συμφωνίες;
Το έργο αυτό δημιουργήθηκε για νεαρούς θεατές, παιδιά δημοτικού, για να προσπαθήσει να μιλήσει για τη μουσική. Και συγκεκριμένα για την κλασική μουσική. Είναι μια σκηνοθετημένη συναυλία - παράσταση για έναν ερμηνευτή (Στέφανος Δρουσιώτης) στην οποία οι θεατές ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της κλασικής μουσικής μέσα από μουσικά παραδείγματα, εναλλασσόμενες σκηνικές εικόνες και ένα διαδραστικό παιχνίδι, όπου οι θεατές γίνονται όργανα μιας ορχήστρας.
Η παράσταση αγκαλιάζει μια σειρά από ερωτήματα γύρω από τη μουσική. Τι είναι η μουσική; Πώς ξεκίνησε; Τι σημαίνει και ποιο είναι το νόημα που κρύβει; Πώς χωράει το συναίσθημα στις νότες και γιατί μας κινεί; Η προσέγγιση του Στέφανου Δρουσιώτη στα ερωτήματα της παράστασης δεν αποσκοπεί μόνο στην μετάδοση πληροφοριών στο παιδί. Αντιθέτως, απευθύνεται κυρίως στη ουσιαστική λειτουργία της μουσικής ως εμπειρία και στην αισθητηριακή προσέγγιση των ζητημάτων αυτών με στόχο το βίωμα της μουσικής εμπειρίας πέρα από την κατανόηση.
Τη μουσική δεν χρειάζεται απαραίτητα να την καταλάβουμε, χρειάζεται απλά να την απολαμβάνουμε. Όπως ένα υπέροχο φαγητό!
Μερικά λόγια από τον δημιουργό:
Φέτος είχα την τιμή να δεχτώ μια πρόσκληση από το Αλέξη Βασιλείου και το Θέατρο Ριάλτο για να δημιουργήσω κάτι ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης για το 2024. Από την πρώτη στιγμή η σκέψη μου προσανατολίστηκε στο να δημιουργήσω κάτι που να μπορεί να προσφέρει πίσω στο κοινό της πόλης. Το είχα μεγάλη ανάγκη αυτό. Η φιλοξενία αυτή (residency) δεν ήθελα να παραμείνει κλειστή, αντιθέτως ένιωσα την ανάγκη να ανοίξει προς το κοινό, να μπορέσει να επικοινωνήσει.
Έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που παρουσίασα κάτι δικό μου στο Ριάλτο και η αλήθεια είναι πως νιώθω μόνο χαρά. Το Θέατρο Ριάλτο είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με δεσμούς σχεδόν οικογενειακούς και η προθυμία τους να στηρίξουν αυτό το έργο, τις 88 Μικρές Συμφωνίες, είναι πολύ σημαντική.
Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με το παιδικό θέατρο. Πέρυσι το καλοκαίρι λοιπόν, ήρθε η πρόταση από την Νάντια Κοντογεώργη και την Βάλια Καράγιωργα να σκηνοθετήσω ένα έργο για παιδιά και μαζί φτιάξαμε μια παράσταση που ονομάστηκε Τα κλειδιά για μια δυνατή ζωή. Η εμπειρία αυτή ήταν απίστευτα αποκαλυπτική για μένα. Ξαφνικά, στη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας, ενώ αρχικά είχα μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανότητα μου να επικοινωνήσω με ένα παιδί, ένιωσα να συνδέομαι άμεσα με τον εαυτό μου ως παιδί. Μπήκα στη διαδικασία να συνδεθώ ξανά με την παιδικότητα μου και με αυτή τη σκέψη δημιούργησα τις σκηνικές εικόνες της παράστασης. Ταυτόχρονα ξύπνησε και ένας παιδαγωγός που έκρυβα μέσα μου και όλο μαζί με προσανατόλισε στην γνήσια χαρά της δημιουργίας. Ήταν τρομερά αποκαλυπτικό! Με αυτά τα εργαλεία αποφάσισα φέτος να αξιοποιήσω τη φιλοξενία μου στο Θέατρο Ριάλτο και να φτιάξω κάτι για νεαρούς θεατές στην Κύπρο. Κάτι που να μπορώ να το επικοινωνήσω καλά και ως μουσικός αλλά και ως σκηνοθέτης.
Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε, αν το επιλέξετε, έχει στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη κλασική μουσική και να λύσει κάποιες λοξές ματιές που μπορεί να έχουμε για αυτήν. Πως ίσως είναι βαριά, ή δύσκολη ή πολύ σοβαρή… ή πως κρύβει κάτι που πρέπει να καταλάβουμε. Τη μουσική δεν χρειάζεται να την καταλάβουμε, χρειάζεται απλά να την απολαμβάνουμε. Όπως ακριβώς και ένα αγαπημένο φαγητό.
Ο Στέφανος Δρουσιώτης γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε πιάνο στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης και θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η καλλιτεχνική του πορεία στις παραστατικές τέχνες, και ειδικότερα στο θέατρο, ξεκίνησε το 2009, όταν επιλέχθηκε από τον Robert Wilson ως Benefit Artist στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Watermill Center της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Έκτοτε έχει συνεργαστεί στενά με τον Έλληνα δημιουργό με διάφορες καλλιτεχνικές ιδιότητες, κυρίως ως μουσικός επιμελητής και σχεδιαστής φωτισμού στα έργα του. Ο ίδιος ως δημιουργός έχει σκηνοθετήσει τόσο έργα ρεπερτορίου, όσο και δικά του προσωπικά έργα για τη σκηνή. Η καλλιτεχνική πορεία του Στέφανου Δρουσιώτη περιλαμβάνει επίσης μία συνεργασία με το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, ως μουσικός επιμελητής και σχεδιαστής φωτισμού για το έργο “Since She” (2017), ενώ υπήρξε ο εμπνευστής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Dubitanda (2017), ενός τρίμηνου θεατρικού φεστιβάλ για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Για την ηχογράφηση των μουσικών του σεναρίων έχει συνεργαστεί τόσο με την MusicAeterna και τον Θεόδωρο Κουρεντζή (Baku 2015 Opening Ceremony) όσο και με την London Philharmonic Orchestra (48th UAE Celebrations 2019). Από το 2018 το έργο του ως σχεδιαστή φωτισμού έχει παρουσιαστεί στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές του πλανήτη, σε περισσότερες από 25 χώρες, μεταξύ άλλων στο Sadler's Wells (UK), Théâtre de la Ville (FR), BAM (USA), Festival d’ Avignon (FR), Saitama Arts Theatre (JP), deSingel (BE) και αλλού. Το 2023 ανέλαβε την καλλιτεχνική παραγωγή της παρουσίασης της σειράς κοσμημάτων Deep Time High Jewellery Collection για τον οίκο Louis Vuitton, ενώ την ίδια περίοδο τιμήθηκε, ως σχεδιαστής φωτισμού στη Νέα Υόρκη με το βραβείο Bessy Award for Visual Design για το έργο του.
>> Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου με διπλές παραστάσεις στις 11:30 & 16:00, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Πληροφορίες/Εισιτήρια www.rialto.com.cy ή στο77 77 77 45 (Δευ - Παρ 10:00-15:00) επί σκηνής (50 λεπτά)
-
Θέατρο Ριάλτο
26 Οκτωβρίου - 27 Οκτωβρίου 2024
Σχετικά
Μικρά γέλια, μεγάλα χαμόγελα στη Γιορτή του Παιδιού στα Λατσιά!
Φουσκωτά, παιχνίδια, μουσική, δωρεάν λιχουδιές και αμέτρητες δραστηριότητες περιμένουν μικρούς και μεγάλους σε ένα απογευματινό family event γεμάτο χαρά και διασκέδαση
1ο Φεστιβάλ Παιδιού Αλάμπρας: Ένα απόγευμα γεμάτο παιχνίδι, χαμόγελα και παιδικές εκπλήξεις!
Φουσκωτά, face painting, κρυμμένος θησαυρός, χειροτεχνίες, γλυκά και πολλές δραστηριότητες περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο πιο χαρούμενο οικογενειακό event του Ιουνίου
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις του πιλοτικού προγράμματος θεατρικών εργαστηρίων σε ορεινές κοινότητες
Διοργάνωσαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους
Ένας νέος κόσμος παιχνιδιού ανοίγει για τα παιδιά στους Αγίους Τριμιθιάς με είσοδο δωρεάν
Το Melios εγκαινιάζει τον νέο του παιδότοπο με κεράσματα και ένα γιορτινό απόγευμα γεμάτο χαμόγελα για όλη την οικογένεια
Μια γιορτή γεμάτη παιδικά χαμόγελα στήνεται στον Λουβαρά
Το Περιφερειακό Φεστιβάλ Παιδιού επιστρέφει με παιχνίδια, μουσική, φουσκωτά, δραστηριότητες και πολλές εκπλήξεις για όλη την οικογένεια
"H πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα επιστρέφει τον Νοέμβριο στην Κύπρο
Για παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Ακροάσεις για την παραγωγή της Σκηνής 018 «Η Κοκκινοσκουφίτσα», σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Η επιλογή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τον σκηνοθέτη της παραγωγής
"Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ" στο Θέατρο Ένα
Ένα από τα πιο συναρπαστικά ψυχολογικά θρίλερ του 20ού αιώνα.
Μια γιορτή γεμάτη χρώματα, παιχνίδι και παιδικά χαμόγελα έρχεται στη Βορόκληνη
Μια πολύχρωμη γιορτή με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παιχνίδια, δραστηριότητες και ελεύθερη είσοδο.
Έρχεται το πιο fun family festival του καλοκαιριού
Καλωσορίζουμε μαζί το καλοκαίρι με ατελείωτη διασκέδαση, παιχνίδι και μοναδικές οικογενειακές αναμνήσεις!
6 υπέροχες δραστηριότητες για παιδιά αυτό το σαββατοκύριακο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, διαδραστικά παιχνίδια και μαγικές εμπειρίες γεμίζουν το weekend με χαμόγελα και δημιουργικές στιγμές για όλη την οικογένεια.
Η παράσταση "Νίκος Ξυλούρης, ο Αρχάγγελος της Κρήτης" έρχεται Κύπρο το καλοκαίρι
Στην αφήγηση η Μελίνα Κανά