Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024
Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει το έργο «Το κάστρο μας» βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Μαρίας Πυλιώτου, σε δραματουργία της Γεωργίας Μεσιήτη. Η μυθοπλασία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία ενός 15χρονου έφηβου που πέρασε το 1976 στα κατεχόμενα για να πάει στο χωριό του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού βιβλίου (9 Απριλίου 1979) «το έργο καλλιεργεί την ιδέα της φιλίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης για τα κατεχόμενα και τρέφει την πίστη για την επιστροφή».
Στην παράσταση, που σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη, παρακολουθούμε την περιπέτεια του νεαρού Στάθη που φεύγει κρυφά ένα βράδυ, εν αγνοία κινδύνου, μαζί με τον καινούριο γείτονα και φίλο του, για να πάει να πάρει το ποδήλατο του που έκρυψε στον αχυρώνα του σπιτιού του την ημέρα που έμελλε να φύγει πρόσφυγας από το χωριό του.
«Το κάστρο μας» είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια, για τον παππού, τη γιαγιά και για παιδιά τους -τους σημερινούς γονείς των εφήβων- που θα ταξιδέψουν στο χρόνο και θα ανακαλέσουν μνήμες. Κυρίως όμως είναι μία παράσταση για τους νέους και τα παιδιά όλων των ηλικιών που με αφορμή τα καπρίτσια των δύο νεαρών της ιστορίας και την αναπάντεχη φιλία που προκύπτει με την Τουρκοκύπρια έφηβη Τζεϊντά, θα γνωρίσουν εκείνη την «άλλη» Κύπρο. Τότε ακόμα που οι απλοί, φτωχοί, λαϊκοί άνθρωποι συμβίωναν αρμονικά έχοντας σε πρώτο πλάνο την καθημερινή αγωνία της επιβίωσης. Τότε που οι άνθρωποι στις γειτονιές νοιαζόντουσαν και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον.

Η δράση κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου παρουσιάζοντας, συχνά με ανάγλυφο τρόπο, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί λίγο μετά τον πόλεμο.
Οι εννέα ηθοποιοί που συμβάλλουν με το ταλέντο τους στην απόδοση της ιστορίας είναι οι: Ζωή Κυπριανού, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Κύνθια Παυλίδου, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Πολυξένη Σάββα, Φώτης Φωτίου, Κρίστυ Χαραλάμπους, Ιωάννα Κεραυνού, Σάββας Παϊσίου.

Λίγα λόγια για το έργο
Η οικογένεια του Στάθη μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής σε καταυλισμό προσφύγων αιτείται χαλίτικης γης και με τη βοήθεια του θείου από την Αμερική καταφέρνει να χτίσει ένα μικρό σπίτι. Στις αφηγήσεις της μαμάς και της αδερφής του ο Στάθης καταλαβαίνει ότι το χωριό του είναι πολύ κοντά -πίσω από το λόφο που βλέπουν καθημερινά από το παράθυρο της κουζίνας του νέου τους σπιτιού.
Το ποδήλατό του είναι κρυμμένο στον αχυρώνα του σπιτιού του. Το θέλει. Τα δύο αγόρια, ο Στάθης και ο νέος του φίλος ο Πετρής, καταστρώνουν σχέδιο. Ένα βράδυ, κρυφά, με φως από το ολόγιομο φεγγάρι, ξεκινούν για το χωριό. Κάπου στη διαδρομή ξαποσταίνουν στα έρημα/εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ένα από αυτά γίνεται το καταφύγιο τους -το Κάστρο τους. Κάποια στιγμή τα δύο παιδιά θα φτάσουν στο κατεχόμενο χωριό. Στο σπίτι υπάρχει φως. Η τυφλή γιαγιά και η εγγονή της είναι εκεί και τα καλοδέχονται. Μια δυνατή φιλία γεννιέται ανάμεσα στα δύο αγόρια και την νεαρή Τζεϊντά.
Στο μεταξύ πίσω, στις ελεύθερες περιοχές, οι γονείς αγωνιούν, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι το εγχείρημά των παιδιών τους είναι πιο επικίνδυνο απ’ ότι μπορούν να υποψιαστούν.
«Το κάστρο μας»
Βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Μαρίας Πυλιώτου
Δραματουργία: Γεωργία Μεσιήτη
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
Σκηνικά – κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μεσιήτη
Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης
Αφίσα/Γραφικά/Τρέιλερ/Φωτογραφίες: Κρίτων Δούρις
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μεσιήτη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας
Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
email: georgia.music@gmail.com
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ζωή Κυπριανού, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Κύνθια Παυλίδου, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Πολυξένη Σάββα, Φώτης Φωτίου, Κρίστυ Χαραλάμπους, Ιωάννα Κεραυνού, Σάββας Παϊσίου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Θέατρο Δέντρο (Eνότητας 44Β, Παλλουριώτισσα)
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024 | 15:30
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
- 5/10, Σάββατο | 15:30
- 6/10, Κυριακή | 15:30
- 12/10, Σάββατο |15:30
- 13/10, Κυριακή στις 15.30 και στις 18:00 (Διπλή)
- 24/10, Πέμπτη στις 20:00 (βραδινή)
- 26/10, Σάββατο |15:30
- 27/10, Κυριακή |15:30
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
- 2/11, Σάββατο | 15:30
- 9/11, Σάββατο | 15:30
- 10/11, Κυριακή |15:30
- 16/11, Σάββατο |15:30
- 17/11, Κυριακή |15:30
- 21/11, Πέμπτη | 20:00 (βραδινή)
----------------------------------
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Soldout Tickets: https://tinyurl.com/tokastromas2024
στα Kαταστήματα Stephanis
Και στο τηλ.: 94 48 66 68
Ενιαία τιμή εισιτηρίου: € 12 ευρώ
-
Θέατρο Δέντρο
05 Οκτωβρίου - 06 Οκτωβρίου 2024
12 Οκτωβρίου - 13 Οκτωβρίου 2024
24 Οκτωβρίου 2024
26 Οκτωβρίου - 27 Οκτωβρίου 2024
02 Νοεμβρίου 2024
09 Νοεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 2024
16 Νοεμβρίου - 17 Νοεμβρίου 2024
21 Νοεμβρίου 2024
Σχετικά
Η παράσταση «Ανακουτρεύκω» της Άντρεας Μαύρου, επιστρέφει
Νέος κύκλος παραστάσεων για τον θεατρικό μονόλογο 'Ανακουτρεύκω' σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έρχεται στην Κύπρο με το «Εκτός Ύλης Reloaded»
Το έργο του Κώστα Λεϊμονή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία
17 θεατρικά ραντεβού στην Κύπρο αυτόν τον Οκτώβριο
Πρεμιέρες, αγαπημένες επαναλήψεις, κωμωδίες, μυστήριο και διεθνείς παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου αυτόν τον μήνα.
Το Θέατρο Διόνυσος ανεβάζει το έργο «Ένα ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σιέπαρντ
Σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» φέρνει μια φιλία πιο δυνατή από τον χειμώνα στο Σατιρικό
Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου με μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«The Effect» της Lucy Prebble στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο «The Effect» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Lucy Prebble, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου.
«Πλούτωνος 71»: Μια γειτονιά της Λάρνακας αφηγείται τις ιστορίες της σε κείμενο Κώστα Μαννούρη
Για τέσσερα βράδια, ο δρόμος μετατρέπεται σε ζωντανή σκηνή όπου η μουσική, το θέατρο και οι μνήμες των κατοίκων συναντιούνται
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.