Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2021
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2021 κατά τους μήνες Ιούλιο – Νοέμβριο 2021.
Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για έκτη συνεχόμενη χρονιά, θέτει ως στόχο την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου. Ειδικότερα, η εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση» στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού, στην παροχή ευκαιριών για γνωριμία, στην κατανόηση, συμμετοχή και καλλιτεχνική δημιουργία στην ύπαιθρο, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας (mobility) των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού και του καλλιτεχνικού τους έργου και, τέλος, στη διαμόρφωση καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητηρίου, τόσο από τη θέση του δημιουργού, όσο και από τη θέση του θεατή.
Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια μουσικής, παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις με κυπρολογικό θέμα:
ΘΕΑΤΡΟ
1. «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», των Κώστα Πρετεντέρη-Ασημάκη Γιαλαμά, από τη Θεατρική Ομάδα Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ, σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκου.
2. «Λυποθυμίες», από τα μονόπρακτα «Αρκούδα» και «Πρόταση Γάμου», του Αντόν Τσέχωφ, από το Θέατρο Αντίλογος, σε σκηνοθεσία Διομήδη Κουφτερού.
3. «Σαίξπηρ, εν τάχει», των Άνταμ Λονγκ, Ντάνιελ Σίνγκερ και Τζες Ουίνφιλντ, από την Dream Theater Productions, σε σκηνοθεσία Μάρας Κωνσταντίνου.
ΜΟΥΣΙΚΗ
1. «Άξιον Εστίν» - Βυζαντινοί ύμνοι αφιερωμένοι στην Παναγία, από την Εκκλησιαστική Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός».
2. «Έτσι βγαίνουν τα τραγούδια μάτια μου» - Εργαστήρι Στιχουργικής/Σύνθεσης - Μουσικό Πρόγραμμα • Ερωτικό τραγούδι και ποίηση κάτω απ’ την πανσέληνο. Με τους Πόλυ Κυριάκου, Κούλη Θεοδώρου, Φρειδερίκη Τομπάζου και Μαρίνα Βερζανλή.
3. «Τα τραγούδια της επόμενης μέρας» - Συναυλία με τον Γιώργο Σταματάρη και το εξαμελές μουσικό του σχήμα.
4. «Ταγκό στο σεληνόφως» - Συναυλία με τους Χουάν Ιγκνάσιο Λόπεζ, Νικόλα Ευθυμίου, Σορίν Αλεξάνδρου Χόρλεα, Μανώλη Νεοφύτου. Συνοδεύουν οι χορευτές ταγκό Τότα Μαραγκού και Μιχάλης Παντελίδης.
5. «Κύκλοι φωνητικού αυτοσχεδιασμού: Φωνή μέσα στον Χώρο» - Εργαστήρι φωνητικού αυτοσχεδιασμού με την Αλέξια Βασιλείου και συναυλία με τους Αλέξια Βασιλείου, Αναστασία Δημητριάδου, Βασιλική Αναστασίου, Amalgamation Choir, Δήμο Κλεάνθους και Odiovibe.
ΧΟΡΟΣ
1. «Μες τους εφτά πλανήτες» - Διαδραστικό χοροθέατρο για παιδιά από την Ομάδα Χορού ΣΕΛΑΣ σε χορογραφίες της Μαρίας Καμπέρη.
2. «Σύθαμπο/Nightfall» - Χοροθεατρικές αφηγήσεις / site-specific παραστάσεις χορού από τοΑμφίδρομο Χοροθέατρο, σε χορογραφίες της Έλενας Χριστοδουλίδου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1. «Στ’ αχνάρια της μνήμης»- Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Πανταζή και Εργαστήρι Φωτογραφίας από τον Στέφανο Κουραντζή, υπό την επιμέλεια της Actus Anima.
2. «Συμπλέξεις» – Εικαστική έκθεση υπό την επιμέλεια της Γιούλας Χατζηγεωργίου, της Σουζάνας Αναστάση και της Μ.Α.Μ.Α Contemporary.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
1. «Ποιητικοί Διάλογοι. Μαντινάδες και Τσιαττίσματα: Κύπρος – Κρήτη – Δωδεκάνησα» - Σειρά διαλέξεων με θέμα τα τσιαττιστά και τις μαντινάδες στις τοπικές παραδόσεις της Κύπρου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων,από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού.
Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές, τις κοινότητες, τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας μπορείτε να βρείτε στο σχετικό Πρόγραμμα/Booklet και στη σελίδα του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στο Facebook (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης - Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ), η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς για να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2021.
Σχετικά
Αυτόν τον Οκτώβριο, το Cyberness αφήνει για λίγο την πόλη και πηγαίνει… West
Το Cyberness μετατρέπει το Kolla σε Wild West για ένα διήμερο
Ο συγγραφέας Θάνος Σταθόπουλος παρουσιάζει στη Λευκωσία την «Πρόσληψη Τροφής»
Μια ανοιχτή συζήτηση για τη δεκαετία του 1980, τις εκλεκτικές συγγένειες και την προσωπική του διαδρομή στη γραφή, στη γιορτή και στο πένθος.
Weekend Agenda: 40 υπέροχες προτάσεις εξόδου για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ στα χωριά, συναυλίες, θέατρο, χορός και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα 18–20 Σεπτεμβρίου.
Αντίκες, βινύλια, κοσμήματα και vintage θησαυροί σε ένα μεγάλο market
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει για 4η φορά στον Στρόβολο
Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια ζελεδάκια έρχονται στη Λευκωσία!
Ένα ξεχωριστό πρωινό γεμάτο παραμύθι, δημιουργικό παιχνίδι, ζωγραφική και χειροτεχνίες περιμένει μικρούς και μεγάλους στη Λευκωσία, με αφορμή την παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Δέδε
Από τον τρύγο στο dance floor: Μια διαφορετική Κυριακή στο Tsangarides Winery
Το Τsangarides Winery μας προσκαλεί να ζήσουμε από κοντά τη διαδικασία του τρύγου, από το αμπέλι μέχρι το πάτημα των σταφυλιών, και να κλείσουμε τη μέρα με χορό και κρασί.
Το Πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία, θα γεμίσει και φέτος βιβλία και παιδιά!
To Nicosia Book Fest 2026 επιστρέφει στις 10 Οκτωβρίου
H (δημοφιλής) Οδός Χριστουγέννων ετοιμάζεται και φέτος να επιστρέψει
Έρχεται ανανεωμένη και έτοιμη να μας χαρίσει ακόμη περισσότερες όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές
Περπάτα την πόλη μας τζιαι δες την αλλιώς!
Την Τρίτη, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού για μια νυχτερινή περιδιάβαση στην εντός των τειχών πόλη, με αφετηρία το Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.
Αυτές είναι οι επόμενες μεγάλες εκδηλώσεις που έρχονται στο γραφικό Όμοδος
Η καρδιά της κυπριακής υπαίθρου συνεχίζει να χτυπά δυνατά στην ορεινή Λεμεσό
Στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας θα στηθεί μία όμορφη γιορτή με παιχνίδια, φαγητό, μουσική και διασκέδαση
Η Γιορτή Αγάπης και Ανθρωπιάς που διοργανώνει το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου επιστρέφει και φέτος