Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2024
Το Larnaka Biodesign Festival (LBF) είναι μία πρωτοβουλία και πλέον ένας ετήσιος θεσμός του οργανισμού Λάρνακα 2030 στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του καλλιτεχνικού προγράμματος της πόλης προς την πράσινη μετάβαση. Το φεστιβάλ εδράζεται σε πολυθεματικούς άξονες οι οποίοι έχουν ως κοινή συνισταμένη τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον και όλα όσα εμπίπτουν σε αυτό. Στρατηγικός συνεργάτης του LBF είναι η Petrolina.
Ως όρος, ο βιοσχεδιασμός αναφέρεται σε μεθοδολογίες και πρακτικές συνεργασίας οι οποίες δεν περιορίζονται σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις αλλά απορρέουν από κοινωνικά φαινόμενα συνύπαρξης μεταξύ του ανθρώπου και των βιολογικών συστημάτων που τον συνοδεύουν. Προωθείται συνεπώς μια βιώσιμη και οικολογικά δίκαιη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον ως κατοικητήριο αλλά και ως πηγή υλικών διαβίωσης και οικονομικής δραστηριότητας.
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ βασίζεται σε συμμετοχικές δράσεις οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να συν-δημιουργήσει σημαντικά καλλιτεχνικά έργα με εικαστικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι η ανταλλαγή ακαδημαϊκής και εμπειρικής γνώσης, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο ανθολόγιο οικοπαιδαγωγίας η οποία απορρέει από το τοπικό οικοσύστημα της Λάρνακας, ενώ παράλληλα τυγχάνει εφαρμογής σε διάφορα σημεία του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο επαναπροσδιορίζεται η έννοια της οικολογίας, των δικτύων και της συνέργειας εντός και διαμέσου των εν λόγω δικτύων, χωρίς αυτά να περιορίζονται σε διοικητικά όρια ή άλλες διαιωνισμένες κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες.
Η δεύτερη έκδοση του LBF, κτίζοντας πάνω στο ισχυρό αποτύπωμα της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, έρχεται να ενισχύσει τους ψυχικούς δεσμούς των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, υπονομεύοντας αδόκιμους διαχωρισμούς που ιστορικά υπονόμευσαν τη σχέση μας με τη φύση. Είμαστε κομμάτι του φυσικού κόσμου, δεν απέχουμε, ούτε αποτελούμε ένα άλλο σώμα. Αυτή η νέα σύνδεση ευελπιστούμε να γίνει ο κοινός τόπος όπου θα αναπτυχθεί μια νέα οικολογική ηθική, ένα νέο όραμα αειφορίας και δίκαιης συμβίωσης.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εικαστικούς, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, καλλιτεχνικά σύνολα και περφόρμερ, οι οποίοι θα συνεργαστούν με αγροκτήμονες, μαγείρισσες, σύνολα μειονοτήτων, νέους και παιδιά σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που καλεί το κοινό να εξερευνήσει στοιχεία, έννοιες και συνήθειες που απορρέουν διαδοχικά, ανά θεματική εβδομάδα, από το έδαφος, το νερό και τον αέρα.
Το Coming from the Soil σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος. Πρόκειται για μία πρωτότυπη κατασκευή ενός αυτοσχέδιου ανθώνα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος θα φιλοξενεί μελισσοτροφικά είδη φυτών και χώματος από την ευρύτερη επαρχία Λάρνακας. Η σύνθεση θα μεταβάλλεται και θα μεταβολίζεται φυσικά στη διάρκεια των τριών εβδομάδων του φεστιβάλ.
Η πρώτη θεματική εβδομάδα εστιάζεται σε εδαφοκεντρικές πρακτικές με αφετηρία το χώμα, και όλα όσα αναδύονται μέσα από αυτό. Στο πλαίσιο της εβδομάδας θα φιλοξενηθούν περφόρμανς, εργαστήρια, καθώς και διαλέξεις-παρουσιάσεις από πρωτοπόρους εικαστικούς και ερευνητές του κλάδου, μεταξύ αυτών ο Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, η κολλεκτίβα Pleisure της Σικελίας, η ερευνήτρια και λέκτορας Latifa Alkhayat από το Μπαχρέιν και οι φοιτητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT), οι επιμελήτριες και εικαστικοί Meera Badran από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Maees Hadi από το Ιράν και Σουηδία, ενώ τις δράσεις πλαισιώνουν οι Δρ Νικολέτα Χριστοδούλου και τα παιδιά του Σχολείου του Δάσους, Μαρίσα Σατσιά και Αντώνης Τσιαμπάρτα, όπως και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής τοπίου του American University of Larnaka.
Οδεύοντας θεματικά προς τη δεύτερη εβδομάδα, το φεστιβάλ διευρύνεται γεωγραφικά έχοντας ως κεντρικό άξονα κοινούς τρόπους συνύπαρξης γύρω από το τραπέζι του δείπνου. Οι φοιτητές του κορυφαίου ακαδημαϊκού ινστιτούτου Massachusetts Institute of Technology (MIT) θα συν-δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε συνεργασία με το Patriko: Indigenous fine dining, εξερευνώντας έννοιες συσχέτισης οι οποίες καταρρίπτουν εθνογραφικά σύνορα. Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών δράσεων στον δημόσιο χώρο, το κοινό θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την ακτογραμμή της πόλης και να οικειοποιηθεί τη δημόσια χρήση, λαμβάνοντας υπόψη καίρια αναπτυξιακά έργα εδαφοποίησης, απορρύπανσης και αναδάσωσης στο νησί. Τις εν λόγω δράσεις συντονίζουν οι Eisa Baddour από τη Συρία, το Θεατρικό εργαστήρι ΘΕΑΤΡΟΛΑ και το οικολογικό εργαστήρι τέχνης της Άντρης Χριστοφίδη.
Η καταληκτική εβδομάδα έχει ως πρωταγωνιστές τους νέους και τα παιδιά της πόλης. Οι επιμέρους δράσεις συνδέονται με το παιδικό παραμύθι Ουρανοσυσσωρευτής της παιδαγωγού Βάσως Παναγή, έχοντας τη μορφή εργαστηρίων από οικολογικές κατασκευές. Στην τελετή λήξης, και ως αποκορύφωμα, τα παιδιά θα παρουσιάσουν την αναβίωση του παραμυθιού στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα από τη μορφή μιας παιδικής παρέλασης, την επιμέλεια της οποίας θα αναλάβει η ομάδα των εικαστικών και οικοπαιδαγωγών Σαλώμης Παρασκευά, Άντρης Χριστοφίδη, Βάσως Παναγή, και Θεοδώρας Ανδρέου.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα με όλες τις δράσεις του LBF: https://drive.google.com/drive/folders/1nQX-Ce6d7YxIm1FGRWYVde0HTDbk3aEX?usp=sharing
Το LBF επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσω του χορηγικού προγράμματος ΚΥΠΡΙΑ 2024.
Επιμελητής Φεστιβάλ: Κυριάκος Χριστοφίδης
Υπεύθυνη Παραγωγής: Θεοδώρα Ανδρέου
Γραφιστική Ταυτότητα: Ευγένιος Γαβριήλ
Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu
Σχετικά
Claytopia, το μοναδικό φεστιβάλ στην Κύπρο αφιερωμένο στην κεραμική, επιστρέφει
Για μία μέρα, στις 13 Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Άφθονη ζιβανία, παραδοσιακή μουσική, χορός, ζεστός παλουζές, κρασί κ.ά. στην πλατεία
Το ΕΡΜΗΣ ΦΕΣΤ ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΕΝΤΙΣΙΟΝ στήνει "Τα Καζάνια" στην καρδιά της Αραδίππου
Το φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ επιστρέφει κι απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για το 2026
Η διοργάνωση του 2026 έχω ως θεματική της το Μεταίχμιο: ανάμεσα σε κόσμους, ταυτότητες και μεταμορφώσεις
12th Cyprus Jazz & World Music Showcase 2025: Πρόγραμμα και παράλληλες εκδηλώσεις
Το φεστιβάλ παρουσιάζει μια σφαιρική και δυναμική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας
Και φέτος θα πάμε στο Φεστιβάλ Σούπας (που ανακοίνωσε ημερομηνία)
Το Φεστιβάλ που έρχεται και φέτος τον Δεκέμβριο για να μας ζεστάνει
Μεσαιωνικό Φεστιβάλ με παραμύθια, γευσιγνωσία Κουμανταρίας, εργαστήρι και παραστάσεις
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το 3ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Κουρίου, που θα λάβει χώρα στο Κάστρο Κολοσσίου, με τίτλο «Η Μεγάλη Κουμανταρία της Κύπρου»
Στη Λευκωσία θα στηθεί ένα διήμερο (εναλλακτικό) Φεστιβάλ Βιβλίου
Το 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας είναι γεγονός
Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Λαογραφίας «βγαίνει» στους δρόμους και τις πλατείες της Πάφου
Το Δίκτυο Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος επαναδραστηριοποιείται με μια εκδήλωση πολιτισμικής αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης
Το Larnaca "Christmas Market" 2025 επιστρέφει
Street Food, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, χριστουγενιάτικα προϊόντα και πολλά αλλά, στην υπέροχη και ζέστη πλατεία Ζουχουρί, στο κέντρο της Λάρνακας
Οι αρχιμάγειρες μάς προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό Street Food Festival γεμάτο γεύσεις, μουσική και αγάπη!
Street Food Festival 2, στην πλατεία Παραλιμνίου, για καλό σκοπό
Το Διάστημα… κατεβαίνει στην πόλη!
Space Science Street Festival στη Λευκωσία – μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στο Διάστημα
Ένα διήμερο Food Festival, σε έναν γιορτινό χώρο γεμάτο μουσική, δράσεις και εκπλήξεις
Πάνω από 20 διαφορετικές κουζίνες, από street food προτάσεις μέχρι fine dining, family-friendly ζώνες και δραστηριότητες για παιδιά, 2 μουσικές σκηνές με live acts και DJ sets κ.ά.