17 April 2024
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Δημοπρασία της Cypria Fine Art Auctions με σπάνια έργα εμβληματικών Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών

Στο επίκεντρο έργα των Χριστόφορου Σάββα, Γιάννη Γαΐτη, Περικλή Πανταζή, Ανδρέα Χρυσοχoύ, Αλέκου Φασιανού, Ανδρέα Λαδομμάτου και Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2024

Καθώς η δημοπρατική αγορά έργων τέχνης προετοιμάζεται για την εαρινή σεζόν, η Cypria Fine Art Auctions ετοιμάζεται το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου να δημοπρατήσει στο χώρο της Γκαλερί Κ στη Λευκωσία, μια συλλογή από σπάνια έργα Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων καλλιτεχνών που αναδεικνύουν το βάθος και την ποικιλομορφία της τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Την συλλογή, η οποία αριθμεί 154 λοτς, χαρακτηρίζει μια ευρεία πολιτισμική και εικαστική ποικιλομορφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν έργα Ιρανών ζωγράφων που σπάνια συναντώνται εκτός των συνόρων του Ιράν.

σαββα.png
Χριστόφορος Σάββα, Σύνθεση με καρδιά, 1964-66 Λάδι και ύφασμα σε χαρτόνι, 27 x 40 εκ, ΕΚΤ €12 000 – 18 000

«Στόχος μας ήταν να συγκροτήσουμε μια συλλογή διαφορετικών πολυπολιτισμικών και εικαστικών καταβολών προσεγγίζοντας την ευρεία γκάμα εικαστικών αποκρίσεων ως ένα ενιαίο καλλιτεχνικό σώμα,» σημειώνει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύντρια της Cypria Fine Art Auctions.

«Στοχεύσαμε σε μια συλλογή που θα αφηγείται μέσα από κάθε πινελιά, χρωματική φόρμα, σχέδιο ή σύνθεση, είτε αυτό είναι νεκρή φύση, είτε τοπίο, είτε αφηρημένη ζωγραφική ή νατουραλιστική απόδοση, ιστορίες που θα μιλήσουν στην ψυχή κάθε θεατή ενώ ταυτόχρονα θα είναι προσιτή όχι μόνο σε συλλέκτες και επενδυτές αλλά και σε κάθε λάτρη της τέχνης.»

Στο επίκεντρο του επενδυτικού και συλλεκτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σπάνια έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών όπως ο Χριστόφορος Σάββα, ο Γιάννης Γαΐτης, ο Περικλής Πανταζής, ο Ανδρέας Χρυσοχός, ο Αλέκος Φασιανός, ο Ανδρέας Λαδομμάτος και ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης.

35. Stass PARASKOS.jpg
Stass PARASKOS

Εμβληματικοί Κύπριοι

Χριστόφορος Σάββα – Εξερεύνηση του «ζωγραφικού» χώρου
Τα έργα του Χριστόφορου Σάββα κατέχουν εξέχουσα θέση στη δημοπρασία με τις αφηρημένες συνθέσεις του, Σύνθεση με οίκο (EΚΤ €12 000 – 18 000 EST) και Σύνθεση με καρδιά, (ΕΚΤ €12 000 – 18 000), να αποτελούν αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του 1960. Το έργο του Σάββα, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη μοντέρνα τέχνη αντανακλά το έντονο πάθος του για την αποκρυπτογράφηση του χώρου με την ζωγραφική έννοια. Αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου: “Στα δύο αυτά έργα διαφαίνεται μια δυναμική σύνθεση με έντονα κόκκινα, κίτρινα και γαλανά χρώματα. Τα αλλεπάλληλα σχήματα διαπλέκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα ενοποιητικό χώρο εκρηκτικών δονήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένας εσωτερικός διάλογος μεγάλης εικαστικής αξίας.» Τα δυο έργα που θα δημοπρατηθούν, Σύνθεση με οίκο και Σύνθεση με καρδιά είναι χαρακτηριστικά της ώριμης περιόδου του Σάββα, από το 1965 έως το 1967. Επιπλέον, μια επιλογή από σκίτσα του Σάββα προσφέρει μια σπάνια ματιά στη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη.

Στο έργο Πέτρες και λουλούδια (EΚΤ €5 000 – 10 000), που ανήκει σε μια από τις πιο δημοφιλείς θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη, ο Ανδρέας Λαδόμματος αποτυπώνει με αριστοτεχνικές πινελιές την ουσία της ομορφιάς και της γαλήνης που δημιουργεί το φυσικό τοπίο. Αντίθετα, το έργο με τίτλο Μ’ αγαπά δεν μ΄αγαπά (ΕΚΤ €4 500 – 7 500), παρουσιάζει μια απόκλιση από τις παλαιότερες θεματικές εξερευνήσεις του. Το έργο μεταφέρει τους θεατές σε ένα ηλιόλουστο φυσικό τοπίο, όπου ο καλλιτέχνης εξερευνά θέματα νεότητας και ρομαντισμού. Ο πίνακας απεικονίζει ένα κορίτσι να γονατίζει ανάμεσα σε μια θάλασσα από μαργαρίτες και να συμμετέχει στο διαχρονικό τελετουργικό του μαδήματος των πετάλων για να καθορίσει τη μοίρα έρωτα. Δίπλα της παρακολουθεί στοχαστικά μια αντρική φιγούρα. Μέσα από αυτό το γοητευτικό έργο, ο Λαδόμματος αποτυπώνει την ουσία του ανοιξιάτικου και νεανικού ρομαντισμού, αποφεύγοντας τις αλληγορικές ερμηνείες υπέρ μιας εγκάρδιας απεικόνισης του ανθρώπινου συναισθήματος.

Στο Quarter 3, 2003, (ΕΚΤ €4 000 – 8 000) ο Ανδρέας Χρυσοχός παρουσιάζει ένα σύμπλεγμα από γυναικείες φιγούρες δουλεμένο με αναγεννησιακή μαεστρία. Οι γυναίκες εδώ μοιάζουν αλληγορίες μια άλλης πραγματικότητας ενώ το όλο σύνολο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις μυθολογικές. Η όλη σύνθεση αποπνέει μια ιδιότυπη πνευματικότητα γεμάτη χάρη και εσωτερικό ρυθμό. Αντίθετα, η Περσεφόνη, (EΚΤ €2 500 – 5 000), σχεδόν γυμνή, καθήμενη επάνω σ’ένα δράκο που φαίνεται να ετοιμάζεται να την μεταφέρει στον Άδη αποπνέει μια ανησυχία ενώ η σύνθεση μοιάζει να συνθλίβεται από το έντονο χρώμα του φόντου. Είναι μια κοσμογονική σκηνή όπου η θλιβερή κόρη ετοιμάζεται να χαθεί στα βάθη της γης. Τα έντονα μπλέ και γαλάζια επιτείνουν την αγωνία της στιγμής εντείνοντας συγχρόνως την δραματικότητα της σύνθεσης.

figoyres.jpg
Γιάννης Γαΐτης, One Figure, 1982 Γλυπτό, ξύλο ζωγραφισμένο), 169 x 35 εκ, EΚΤ €10 000 – 20 000

Σπουδαίοι Έλληνες
Εξερευνώντας την ουσία της Ανθρώπινης ταυτότητας: Γιάννης Γαΐτης,
One Figure, 1982

Το υποβλητικό γλυπτό του Γιάννη Γαΐτη αναδεικνύει το ξεχωριστό στυλ και το δημιουργικό όραμα του εμβληματικού Έλληνα καλλιτέχνη. Κατασκευασμένο το 1982, το γλυπτό, με τίτλο One Figure, (ΕΚΤ €10 000 - € 20 000), αποτελεί παράδειγμα της ξεχωριστής προσέγγισής του Γαΐτη, στη φόρμα και την έκφραση. Το γλυπτό εμφανίζεται ως μια φιγούρα, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα του έργου. Η χαρακτηριστική «Φιγούρα του Γαΐτη» ζωντανεύει, με τα εκφραστικά της σχήματά να δημιουργούν ζωντάνια και κίνηση. Μέσα από έντονες γραμμές και δυναμική σύνθεση, οι χαρακτηριστικές φιγούρες του διεθνούς Γιάννη Γαΐτη αποτυπώνουν παγκόσμια θέματα ταυτότητας και ύπαρξης. Το One Figure, 1982, αποτελεί ένα αριστουργηματικό παράδειγμα αυτού του καλλιτεχνικού οράματος.

Η Νεκρή φύση με σταφύλια του Περικλή Πανταζή (ΕΚΤ €10 000 – 15 000), δημιουργεί ένα εκρηκτικό χώρο εσωτερικής κίνησης. Μέσα από το μεστό, χυμώδες χρώμα και τις αποφασιστικές πινελιές προβάλλει η μαεστρία του εξαίρετου Πανταζή στο νατουραλιστικό στυλ, αλλά και η ικανότητα να αποδίδει στα αντικείμενα μια ποιότητα που τα εξυψώνει πέραν της φύσης και του σκοπού τους.

47. Pericles PANTAZIS.jpg
Pericles PANTAZIS

Σπάνια προσθήκη έργων Ιρανών καλλιτεχνών
Ανάμεσα στα σπάνια ευρήματα της Cypria, τα εξαίσια έργα Ιρανών ζωγράφων εντείνουν την πολυπολιτισμικότητα της συλλογής. Τα έργα αυτά αποτελούν μια σημαντική προσθήκη εξαιτίας της σπανιότητας της εύρευσης τους εκτός των συνόρων του Ιράν. Ποθητά από συλλέκτες ανά τον κόσμο, αυτά τα εξαίσια έργα, ανάμεσα στα οποία τα έργα του Farah Ossouli, Τέσσερις Εποχές (Ελπίδα), 1998 (ΕΚΤ €4 000 – 7 000) και Τέσσερις Εποχές (Γονιμότητα), 1998 (ΕΚΤ €4 000 – 7 000) προσφέρουν μια μαγευτική ματιά στην ιρανική καλλιτεχνική σκηνή. Είτε μέσα απο υποβλητικά παραδοσιακά μοτίβα είτε μέσα από απελευθερωμένες εικαστικές συνθέσεις καθένα από τα έργα υφαίνει μια μοναδική ιστορία προσκαλώντας τον θεατή να βυθίσει το βλέμμα του στην πάλλουσα ψυχή της περσικής τέχνης.

45. Alecos FASSIANOS.jpg
Alecos FASSIANOS

Ξεχωρίζουν στη Δημοπρασία
Η δημοπρατική συλλογή περιλαμβάνει επίσης μια εξαιρετική συλλογή έργων του Αλέκου Φασιανού η οποία περιλαμβάνει σχέδια, μεταξοτυπίες περιορισμένης έκδοσης, λιθογραφίες και χαρακτικά. Οι χαρακτηριστικές επιμήκεις φιγούρες του Φασιανού, τα ζωηρά χρώματα και οι ονειρικές συνθέσεις ζωντανεύουν σε κάθε έργο αποτυπώνοντας ποιητικά την ουσία της διαχρονικής ανθρώπινης εμπειρίας. Στο Χωριό (EΚΤ €3 500 – 7 000), τα ζωηρά χρώματα του Σταs Παράσκου προκαλούν μια αίσθηση γαλήνης και αρμονίας ενώ στο Ζευγάρι που ιππεύει στο μονοπάτι προς το χωριό (EΚT €4 000 – 7 000), ο Ουμπέρτος Αργυρός δημιουργεί μια ήρεμη σκηνή όπου δύο χωρικοί επάνω σε γαϊδούρια προχωρούν κάτω από την αψιδωτή σκιά των ψηλών δέντρων που πλαισιώνουν τον χωμάτινο δρόμο. Το Άσμα Ασμάτων II (ΕΚΤ €7 000 – 12 000) του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη με τον τρυφερό του ερωτισμό αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης επαφής.
Ο Αλεξανδράκης, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940, είναι επίσης ευρέως γνωστός για τις ιδιαίτερα δυναμικές απεικονίσεις των μαχών της Πίνδου. Δύο σπάνια και υψηλής συλλεκτικής αξίας πολεμικά σχέδια από αυτήν την περίοδο περιλαμβάνονται στην δημοπρασία.

49. Alexandros ALEXANDRAKIS.jpg
Alexandros ALEXANDRAKIS

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου 2024 στη Γκαλερί Κ, ώρα 7:00 μ.μ. Επενδυτές και συλλέκτες θα έχουν την επιλογή ζωντανής διαδικτυακής υποβολής προσφορών μέσω των πλατφορμών Invaluable και Drouot. Όλα τα έργα της συλλογής παρουσιάζονται στην Γκαλερί Κ και το κοινό μπορεί να τα επισκεφθεί από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως την Τρίτη 16 Απριλίου, μεταξύ 9:00 π.μ. και 8:00 μ.μ.

Για πληροφορίες: info@cypriaauctions.com

Andreas LADOMMATOS
Farah OSSOULI (Hope)
Andreas CHRYSOCHOS
Oumbertos ARGYROS

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close