14 April 2024
Τι τρέχει στην Κύπρο

Η κοινότητα του Αγρού τιμά τον σπουδαίο Νέαρχο Κληρίδη

Ένα αφιέρωμα για τον σπουδαίο Δάσκαλο και Λαογράφο της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2024

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Νέαρχος Κ. Κληρίδης» διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νέαρχο Κ. Κληρίδη, τον εμπνευσμένο δάσκαλο και λαογράφο που ευεργέτησε πολλαπλά τον τόπο μας. Το έργο και η συνολική προσφορά του Νέαρχου Κ. Κληρίδη στον Αγρό, στην ευρύτερη περιοχή των ορεινών κοινοτήτων και σε όλη την Κύπρο είναι τεράστιας πολιτισμικής αξίας. Εξέδωσε σαρανταεννέα σχολικά βιβλία, συνέβαλε στην πνευματική οικοδόμηση του πρώτου γυμνασίου του Αγρού, συνέγραψε αγιολογικά κείμενα, μελέτες γύρω από τα μοναστήρια της Κύπρου και παιδικά παραμύθια εμπνευσμένα από προσωπικά βιώματα, ενώ χάρη σε αυτόν διασώθηκαν μέχρι τις ημέρες μας δημοτικά τραγούδια, ήθη, έθιμα και μύθοι.

Ιδιαίτερα φωτισμένη προσωπικότητα, ο «Δάσκαλος του Αγρού» κατάφερε, με το ήθος, την ευρύτητα των γνώσεων του και το ψυχικό του σθένος, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να κερδίσει το σεβασμό των αγνών ανθρώπων κάθε ηλικίας γύρω του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της καθημερινής τους ζωής πρακτικά και πνευματικά.

Το φημισμένο τριαντάφυλλο του Αγρού, τα περβόλια με τις κερασιές, το ροδόσταγμα και πολλά από αυτά που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Αγρού και προσέδωσαν στον αγρότη-καλλιεργητή σκοπό και ποιότητα ζωής, τα οφείλουμε στη δική του πρωτοβουλία και μέριμνα.

Image.512839028981.png

Ο Νέαρχος Κ. Κληρίδης κέρδισε σημαντικές διακρίσεις, βραβεία και τιμές και πως αλλιώς αφού το πνεύμα, η αυτοθυσία και το ήθος του αποτελούν παράδειγμα και φάρο για κάθε επόμενη γενιά.

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και την πολύτιμη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Νέαρχος Κ. Κληρίδης», την Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, στις 11:00 το πρωί στο ξενοδοχείο Ρόδον στον Αγρό, εξέχουσες προσωπικότητες αποτίνουν φόρο τιμής στον δάσκαλο, τον λαογράφο, τον οραματιστή Νέαρχο Κ. Κληρίδη.

Την εκδήλωση που θα τιμήσει με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Λίνα Κασσιανίδου, θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους κα Σούλα Ζαβού και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Νέαρχος Κ. Κληρίδης» κ. Χρίστος Κληρίδης.

Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστής Κοκκινόφτας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα από τα παραμύθια που κατέγραψε ο τιμώμενος, σε μουσική Κώστα Κακογιάννη και στίχους Πάμπου Κουζάλη και θα τα ερμηνεύσουν οι Άντρεα Μάρκου και Γεωργία Νεοκλέους.

Image.743275165347.png

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close