Τα καλύτερα της Κύπρου , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 10 καλύτερα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα

Οι τοπ προτάσεις για έξοδος τις επόμενες μέρες στο νησί

Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2024

Υποδεχόμαστε την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη με 10 όμορφες εκδηλώσεις στην Κύπρο με θέατρο, κινηματογράφο, θέατρο, περφόρμανς, μουσική αλλά και εικαστικές εκθέσεις.

Amer-Hlehel-as-Waleed-and-Ashraf-1024x543.webp


Προβολή της ταινίας «Mediterranean Fever» στο Πάνθεον
Συνεχίζεται η προβολή της κυπριακής συμπαραγωγής μαύρη κωμωδία της αραβοϊσραηλινής Μάχα Χατζ «Mediterranean Fever» (2022). Η ιστορία έχει ως επίκεντρο τον 40χρονο Γουαλίντ ο οποίος ζει στη Χάιφα με τη σύζυγο και τα παιδιά του και ονειρεύεται μια καριέρα συγγραφέα, ενώ πάσχει από χρόνια κατάθλιψη. Όταν γνωρίζει το νέο του γείτονα (έναν μικροαπατεώνα), δημιουργεί μια στενή φιλική σχέση μαζί του με απώτερο σκοπό να καταστρώσει ένα σχέδιο. Ενώ το σχέδιο μετατρέπεται σε μια απρόσμενη φιλία μεταξύ των δύο ανδρών, οδηγούνται σε ένα ταξίδι σκοτεινών συναντήσεων. Η ταινία, η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών (Un Certain Regard, Best Script Award, 2022), είναι μια συμπαραγωγή της Κυπριακής εταιρείας AMP Filmworks με την Pallas Film (Γερμανία), Still Moving (Γαλλία), και Majdal Films (Παλαιστίνη) και έχει την στήριξη των Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, MDM-Mitteldeutsche Medienfοrderung, Ile de France, Metafora Production και Eurimages. Παίζουν: οι Αμέρ Χλεχέλ, Ασράφ Φάρα, Ανάτ Χαντίντ, Σαμίρ Ελίας, Σίνθια Σαλίμ, Σάντεν Κανμπούρα.
>> Τρίτη 2 Απριλίου, Πάνθεον, Λευκωσία, 20:30.

nor_olokliriivivlos.jpg

Ολόκληρη η Βίβλος σε μια ώρα» στο Μασκαρίνι
Ένας καταιγισμός εικόνων που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί performers και ένας μουσικός σε ένα show με τραγούδι, χορό και ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα. Τελικά, «την Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;» Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις performers διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας, ένας στοχασμός εν τέλει για την ίδια τη ζωή. Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου. Παίζουν: Βασίλης Παφίτης, Άρης Κυπριανού, Κλείτος Κωμοδίκης. Μουσικός επί σκηνής: Σάββας Χρυσοστόμου.
>> Τρίτη 2 & Τετάρτη 3 Απριλίου, Θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: Soldouttickets.

nor_kai_tora_oi_dio_mas.jpg

Και τώρα οι δυο μας στο Θέατρο Δέντρο
Ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα της σύγχρονης ρωσικής δραματουργίας, το «Και τώρα οι δυο μας» του Αλεξάντερ Γκέλμαν ανεβαίνει στο Θέατρο Δέντρο σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ελλαδίτη σκηνοθέτη και ηθοποιού Χρήστου Σουγάρη. Ένα έργο σταθερά επίκαιρο αφού πραγματεύεται το καταστροφικό πάθος για ανέλιξη και εξουσία στον εργασιακό χώρο καταδεικνύοντας τις αιτίες που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την ηθική του υπόσταση. Το έργο, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου με μεγάλη επιτυχία, φωτογραφίζει την ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όταν η φιλοδοξία και το συμφέρον επιτρέπουν την εκμετάλλευση… Παίζουν: Χρήστος Σουγάρης, Κατερίνα Λούρα, Κυριακή Ιακωβίδου.
>> Πρεμιέρα Τετάρτη 3 Απριλίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:30. Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά. Εισιτήρια: Soldout Tickets και στα Kαταστήματα STEPHANIS.

CUT_1.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

«CUT» στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού
Το CUT είναι μια θεατρική παραγωγή που δημιουργήθηκε από μια πολυπολιτισμική, ανεξάρτητη και επαγγελματική ομάδα. Αυτή η συναρπαστική δημιουργία είναι κυρίως μια κωμωδία, αλλά μπορεί να είναι λίγο φρικιαστική μερικές φορές. ένα νέο είδος παιχνιδιού που δεν έχει ξαναδεί το κυπριακό κοινό! Το έργο περιστρέφεται γύρω από τη σύγκρουση μεταξύ ενός σκηνοθέτη που έχει προσκληθεί να σκηνοθετήσει τον Άμλετ και ενός ηθοποιού. εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της αξίας. Το έργο θα ανέβει τόσο στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου όσο και στα Κατεχόμενα και παίζεται στα αγγλικά. Παίζουν: Birce Birsel Çağlar, Penny Finiri & Gülsefa Dede.
>> Τρίτη 2 Απριλίου, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com ή στο ταμείο του θεάτρου τη νύχτα της παράστασης.

kofoi_YvTpiA0.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Ομαδική έκθεση ζωγραφικής κωφών καλλιτεχνών
Το Ταμείο Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ) και η Σχολή Κωφών - Γεώργιος Μάρκου με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης Ζωγραφικής Κωφών καλλιτεχνών, Aγνής Χατζηκυριάκου, Γιάννη Γιαννακίδη, Δέσποινας Ξενοφώντος, Ελβετίαννας Παναγή και Μιχάλη Ελευθερίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Κυριάκος Ξυδιάς την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, 7 Απριλίου.
>> Εγκαίνια Τετάρτη 3 Απριλίου, Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας, 19:00.

1974_KqPajP0.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Θεατρικό αφιέρωμα «Μαρτυρίες Μνημονεύουν»
Το σκηνικό αφιέρωμα «Μαρτυρίες Μνημονεύουν» είναι απότοκο έξι προσωπικών ιστοριών, βασισμένο κυρίως σε μαρτυρίες, αναφορές και καταγεγραμμένα γεγονότα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Από μνήμες Κυπρίων που έζησαν τις μέρες της εισβολής – πρόσωπα όπως η Ελένη Φωκά και η Χαρίτα Μάντολες, στρατιώτες, δάσκαλοι, άνθρωποι της Κύπρου που ξεριζώθηκαν – γεννήθηκαν έξι θεατρικές μαρτυρίες καθώς και έξι τραγούδια. Τα κείμενα και τους στίχους απέδωσε και έγραψε η Μαρία Χατζηαυξέντη, ενώ τη μουσική σύνθεση ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Κάνοντας πρεμιέρα στις 3 Απριλίου 2024 και για έξι παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, οι ηθοποιοί Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Μουαΐμης, Έρικα Μπεγέτη Αννίτα Σαντοριναίου και Ιωάννα Σιαφκάλη θα εξιστορήσουν αυτές τις μαρτυρίες επί σκηνής, ενώ θα τραγουδούν o Ηρόδοτος Μιλτιάδους, η Μαρία Θεοδότου και η Άννα Γιαγκιώζη, με συνοδεία τριών μουσικών επί σκηνής, τους Αντώνη Πολυκάρπου, Κωνσταντίνο Μακαρίτη και Νικόλα Τρύφωνος. Οι βιντεοπροβολές και ο σχεδιασμός φωτισμού είναι του Νίκου Μυλωνά ενώ το σκηνικό αφιέρωμα σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος.
Τετάρτη 3 Απριλίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός / Πέμπτη 4 Απριλίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: Ticketmaster.cy και όλα τα ACS couriers

pascgalis.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Έκθεση ζωγραφικής του Πασκάλη Αναστάση
Έκθεση ζωγραφικής του Πασκάλη Αναστάση "Ένας Κόσμος Που Χάνεται". Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Λάρνακας κύριος Ανδρέας Βύρας την Τετάρτη, 3 Απριλίου στις 19:30 στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα. Η σειρά των έργων «Ένας Κόσμος που Χάνεται» είναι η δική μου ματιά στην παραδοσιακή τέχνη της Κύπρου – μια τέχνη η οποία μια μέρα θα χαθεί, όπως τόσα άλλα «διαμάντια», τα οποία αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορώ ακόμη να πω ότι είναι από υποχρέωσή ή, περισσότερο, από σεβασμό, που προσπαθώ να τιμήσω τέτοιους χαρακτήρες, οι οποίοι συνεχίζουν να σηκώνουν ψηλά τα επιτεύγματα της παράδοσής μας – τον Τσαγκάρη, τον Επιπλοποιό, τον Αργυροχόο, τον Χαλκουργό, την Δαντελοποιό, τον Υφαντή και τόσους άλλους. Τα εργαστήρια τους είναι πραγματικοί θησαυροί – χώροι διαχρονικοί, μα καταδικασμένοι να μετατραπούν σε σύγχρονες καφετέριες, να εγκαταλειφθούν ή, ακόμη, να κατεδαφιστούν. Με αυτό το σκεπτικό επιδιώκω να αποθανατίσω μέσα στα έργα και στα σχέδιά μου αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισα και δούλεψα μαζί τους στη διάρκεια των χρόνων και κάποιους που πρόσφατα γνώρισα. Η έμφαση δίνεται περισσότερο στις εκφράσεις των προσώπων τους, αντανακλώντας τα χρόνια της αφοσίωσης, καθώς επίσης και τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου τους. Τους ευχαριστώ ενκάρδια που μου επέτρεψαν να τους ζωγραφίσω.
>> Εγκαίνια Τετάρτη 3 Απριλίου, γκαλερί Κυπριακή Γωνία, Λάρνακα, 19:30.

DSC_0950.2e16d0ba.fill-1375x729_MZOM1yt.width-800.jpg

"Το Σκοπευτήριο" στο θέατρο Χώρα
Η «Σόλο για Τρεις» σε σύμπραξη με το θέατρο ΑντίΛογος συνεχίζει τις παραστάσεις με το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Σκοπευτήριο». Το «Σκοπευτήριο», είναι ένα θεατρικό έργο σε δύο πράξεις, που πραγματεύεται δύο διαφορετικές ιστορίες ρατσισμού και ομοφοβίας. Αθήνα, σήμερα. Ένα ζευγάρι περιμένει το διευθυντή ενός φεστιβάλ για δείπνο. Προοδευτικοί και οι δύο, με αριστερό παρελθόν, ζουν αποξενωμένοι πια ο ένας από τον άλλον. Βυθισμένοι στη ρουτίνα τους και στο κυνήγι μιας επιτυχημένης καριέρας, αδυνατούν να αντιληφθούν τις αλλαγές γύρω τους και το κακό που πλησιάζει. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά. Παίζουν: Χάρης Κκολός, Χριστίνα Χριστόφια, Μιχάλης Καζάκας.
>> Τρίτη 2 Απριλίου, Αίθουσα ΠΟΕΔ Λευκωσίας, 19.45 / Πέμπτη 4 Απριλίου, Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα, 20:00. Κρατήσεις: 9614780.

01_Feb23_1716_Touched.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

H περφόρμανς Touch(ed) στο Ριάλτο
Η περφόρμανς σατιρίζει το φαινόμενο της προσβολής της γυναίκας λόγω της σεξουαλικής της συμπεριφοράς («slut shaming») και τον ηθικό υποβιβασμό της ανύπαντρης γυναίκας στον αντίποδα του ιδεώδους της πυρηνικής οικογένειας για να θέσει το ερώτημα: μπορεί η τέχνη να είναι όχημα παρεκβατικών εναλλακτικών προτύπων έστω και αν αποδεικνύεται δύσκολο για τους δημιουργούς να τα υπερασπιστούν στην προσωπική τους ζωή; Αφηγούμενη την ιστορία της ως παντρεμένη γυναίκα και μητέρα, η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια Kestrel Farin Leah διερωτάται κατά πόσο κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα όπως της μητρότητας και της μονογαμίας εξυπηρετούν την αποσεξουαλικοποιημένη μητέρα-ηθοποιό στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της μητρικής φροντίδας με την σωματική της υπέρβαση και μεταμόρφωση.
>> Πέμπτη 4 Απριλίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30 E-ticket : www.rialto.com.cy ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745.

nor_karma.jpg


Συνεχίζεται η προβολή για το Κάρμα: Το τελευταίο επεισόδιο
Μια ταινία βασισμένη στην σειρά του Alpha Κύπρου «Κάρμα» με την υπογραφή της Χριστιάνας Αρτεμίου σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου. Απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Σκηνοθεσία Ναστάζια Χριστοδούλου
K Cineplex (The Mall of Cyprus) 19.30, 22.15
K Cineplex (Λευκωσία) 19.30, 22.15
K Cineplex (Λεμεσός) 19.30, 22.15
K Cineplex (Λάρνακα) 19.30, 22.15
K Cineplex (Kings Avenue - Πάφος) 19.30, 22.15

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close